to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 31.12.2012

left.gr

Διεθνή

Ο πρόεδρος Ζούμα ζητεί από το λαό να προσευχηθεί για τον Μαντέλα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του

O πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα αναφέρθηκε και στους απεργούς μεταλλωρύχους (34 σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο ορυχείο Μαρικάνα) με τη φράση: "Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα μια κοινωνία όπου τα προβλήματα μπορούν να προβλέπονται και να επιλύονται ειρηνικά χωρίς τραγικές εκρήξεις βίας όπως ήταν η περίπτωση στη Μαρικάνα".



O πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν για τον Νέλσον Μαντέλα, τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ που αναρρώνει στο σπίτι του, ύστερα από 19 ημέρες στο νοσοκομείο.

"Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την οικογένεια Μαντέλα στις σκέψεις μας και στις προσευχές μας μέχρι ο πατέρας μας να αναλάβει πλήρως", δήλωσε ο Τζέικομπ Ζούμα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο αρχηγός του κράτους δεν δίνει καμιά νέα είδηση για την υγεία του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής, που είναι 94 ετών, αλλά ο εκπρόσωπός του, ο Μακ Μαχαράζ, δήλωσε ότι δεν έχει να δώσει καμιά νέα είδηση για τον Μαντέλα.

Ο Νέλσον Μαντέλα εισήχθη στις 8 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο από το οποίο πήρε εξιτήριο στις 26 Δεκεμβρίου για μια πνευμονική λοίμωξη, και μετά για την αφαίρεση πετρών από τη χολή. Ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 επέστρεψε στο σπίτι του σε προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Εκτοτε η νοτιοαφρικανική προεδρία και η οικογένειά του δηλώνουν ότι ο ασθενής ανακτά τις δυνάμεις του σιγά σιγά.

Ο Μαντέλα "παραμένει σημαντικό σύμβολο του απελευθερωτικού μας αγώνα και της πετυχημένης μετάβασής μας από το αποικιακό απαρτχάιντ στη δημοκρατική και μη ρατσιστική κοινωνία", προσθέτει ο Ζούμα στο μήνυμά του.

Επίσης ο Ζούμα παραδέχεται ότι το 2012 ήταν μια "χρονιά προκλήσεων" επικαλούμενος τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη φτώχεια, τις ανισότητες που παραμένουν μεταξύ λευκών και μαύρων, τη βία.

"Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα μια κοινωνία όπου τα προβλήματα μπορούν να προβλέπονται και να επιλύονται ειρηνικά χωρίς τραγικές εκρήξεις βίας όπως ήταν η περίπτωση στη Μαρικάνα", επισημαίνει.

Το ορυχείο πλατίνας στη Μαρικάνα, στο βορρά, έγινε παγκοσμίως γνωστό τον Αύγουστο όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των απεργών μεταλλωρύχων, προκαλώντας το θάνατο 34 ανθρώπων.

Συνολικά οι κοινωνικές ταραχές στον μεταλλευτικό τομέα προκάλεσαν το θάνατο 60 ανθρώπων στη Νότια Αφρική από το Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2012, εκ των οποίων ορισμένοι σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μεταλλωρύχων υποστηρικτών αντίπαλων συνδικάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Σχετικά:

ένα ενδεικτικό συμβάν στα μεταλλεία, τον Νοέμβρη:

Ν. Αφρική: θρηνούσαν τους νεκρούς τους - τους διέλυσαν με δακρυγόνα.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)