to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 06.01.2022

Διεθνή

Ξεσπάθωσε ο Μπάιντεν κατά του Τραμπ στην επέτειο του Καπιτωλίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ "δημιούργησε έναν ιστό ψεμάτων" σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, κατηγόρησε ο Τζο Μπάιντεν τον προκάτοχό του, στην ομιλία του με αφορμή την πρώτη επέτειο από την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου


Ένας χρόνος πέρασε από την πρωτοφανή εισβολή υποστηρικτών τού τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο, με τον Τζο Μπάιντεν να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του προκατόχου του.

Ο νυν πρόεδρος έκανε λόγο για το «μεγάλο ψέμα» του Τραμπ σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, που πυροδότησε τη θανατηφόρα επίθεση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021 και που συνεχίζει να υποκινεί τον βαθύ εθνικό διχασμό. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα θα αγωνιστεί για την «ψυχή της Αμερικής». Παράλληλα, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή των οπαδών τού «ηττημένου πρόεδρου» εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο Τραμπ αποτελεί μια συνεχή απειλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημοκρατικός Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στην εκλογική αναμέτρηση του 2020 για τον προεδρικό θώκο, όμως ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ψευδώς πως οι εκλογές είχαν αμαυρωθεί από φαινόμενα νοθείας και με μια ομιλία του δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, όπου προέτρεπε τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν, πυροδότησε τη φονική εισβολή στο Καπιτώλιο, ένα σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας. Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα και ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου πέθανε μία ημέρα αργότερα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ένας πρόεδρος όχι απλώς έχασε εκλογές, αλλά προσπάθησε να αποτρέψει την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας καθώς ένας βίαιος όχλος παραβίασε το Καπιτώλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία δέχθηκε επίθεση... Ήθελαν να ανατρέψουν το Σύνταγμα».

Μιλώντας στο Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν ζήτησε από όλους να κλείσουν τα μάτια τους και να θυμηθούν τι είδαν εκείνη την ημέρα, καθώς περιέγραψε τη φρικτή, βίαιη σκηνή, τον όχλο να επιτίθεται στην αστυνομία, να απειλεί τον πρόεδρο της Βουλής, να στήνει κρεμάλες απειλώντας να κρεμάσει τον αντιπρόεδρο - όλα αυτά ενώ ο Τραμπ καθόταν στον Λευκό Οίκο και παρακολουθούσε όσα γίνονταν από την τηλεόραση.

Αμετανόητος ο Τραμπ

Παρά την εισβολή στον Καπιτώλιο, ο Τραμπ παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και κύριος υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα του 2024. Μάλιστα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι επικαλέστηκε το όνομά του προκειμένου να διχάσει περαιτέρω τη χώρα.

Ο Μπάιντεν «χρησιμοποίησε το όνομά μου σήμερα επιχειρώντας να διχάσει περαιτέρω την Αμερική», αναφέρει ο Τραμπ σε μια γραπτή ανακοίνωση μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Μπάιντεν στο Καπιτώλιο με αφορμή την επέτειο. «Αυτό το πολιτικό θέατρο είναι απλά ένας αντιπερισπασμός», που στοχεύει να κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν τις «αποτυχίες» του Δημοκρατικού προέδρου, σημείωσε επίσης ο Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, περίπου το 55% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για τις εκλογές, οι οποίοι απορρίφθηκαν από δεκάδες δικαστήρια, πολιτειακά εκλογικά τμήματα και μέλη της ίδιας της τότε κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)