to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 30.11.2023

Πολιτισμός

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου «αδειάζει» Σούνακ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά

Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι» όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, είπε ο Τζορτζ Όσμπορν τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται


Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν -ο οποίος ήταν καγκελάριος των Συντηρητικών από το 2010-2016- επέμεινε ότι η διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Σουνάκ και του Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες δεν θα σταματήσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών ως Ελγίνεια Μάρμαρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και άφησε να εννοηθεί ότι η αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό -για την οποία η Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τη νέα δημόσια έκκληση του Μητσοτάκη για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών- μπορεί να είχε να κάνει περισσότερο με τις άσχημες εκλογικές προοπτικές των Συντηρητικών.

Τα γλυπτά απομακρύνθηκαν από την Αθήνα από τον διπλωμάτη λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα και έκτοτε στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, παρά τις πολλές εκστρατείες για την επιστροφή τους.

Το Λονδίνο και η Αθήνα έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο πόλεμο εντυπώσεων σχετικά με την ακυρωθείσα  συνάντηση, με το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ του Σουνάκ να υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να μην θέσει το θέμα σε διμερή συνάντηση - και την ομάδα του Μητσοτάκη να το αμφισβητεί έντονα.

Μιλώντας στο podcast του, Political Currency, ο Όσμπορν ανωρωτήθηκε για τον Σουνάκ: «Είναι απλά μικροψυχία; Είναι απλά μια μικρή νευρική κρίση; Και, νομίζω ότι αν αυτός είναι ο λόγος, δεν είναι επειδή ο Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι επειδή είχε συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer την προηγούμενη ημέρα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Σούνακ, ο οποίος ηγείται του Συντηρητικού Κόμματος στο οποίο ο ίδιος ο Οσμπορν ήταν κάποτε βασικός παράγοντας, προσπάθησε να κερδίσει «φτηνούς πόντους» για τα μάρμαρα και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καθοδηγείται από την απογοήτευση για την εξουσία που «αποστραγγίζεται» από το Νο 10 της Downing Street, καθώς οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Οπως είπε «αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου» μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

«Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (για αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση για το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είναι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)