to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:30 | 22.03.2018

Διεθνή

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Περού και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για διαφθορά

Εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου της βραζιλιάνικης εταιρείας των κατασκευών Odebrecht που προκαλεί αναταραχή σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής


Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σήμερα στο Κογκρέσο την παραίτησή του, την παραμονή μιας πιθανής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για καθαίρεσή του, εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου της βραζιλιάνικης εταιρείας των κατασκευών Odebrecht που προκαλεί αναταραχή σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής.

«Αντιμέτωπος με αυτή τη δύσκολη κατάσταση που με εμφανίζει αδίκως ένοχο, πιστεύω ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι να παραιτηθώ από την προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κουτσίνσκι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο 79χρονος Περουβιανός πρόεδρος, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, υποσχέθηκε μια ομαλή και συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας και αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαφθορά.

Ο Κουτσίνσκι αναμενόταν να συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Περού.


Εισαγγελείς ζήτησαν από δικαστή να απαγορεύσει στον πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι την έξοδο από τη χώρα

Περουβιανοί εισαγγελείς ζήτησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από δικαστή να απαγορεύσει στον απερχόμενο πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι την έξοδο από τη χώρα, δήλωσε δικαστική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι εισαγγελείς θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο Κουτσίνσκι θα παραμείνει στο Περού ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες για τις πληρωμές που είχε λάβει η εταιρεία συμβούλων του από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht ενώ ο ίδιος κατείχε υψηλόβαθμα αξιώματα στην κυβέρνηση, πριν από μία δεκαετία, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Κουτσίνσκι, παρότι αρνείται ότι διαπράχθηκε οτιδήποτε παράνομο, υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη, μετά το νέο σκάνδαλο που προκάλεσε η προσπάθεια εξαγοράς ψήφων από συνεργάτες του, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητές του να κερδίσει στην ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στο Κογκρέσο και θα έκρινε εάν το σώμα θα προχωρούσε στην καθαίρεσή του.

Ο Κουτσίνσκι απολαύει ακόμη ασυλία, μέχρι το Κογκρέσο να αποδεχθεί επίσημα την παραίτησή του, κάτι που πιθανότατα θα γίνει αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

 Ο αντιπρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας την Παρασκευή

Ο αντιπρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας, πιθανότατα στις 11:00 ή το μεσημέρι της Παρασκευής (18:00-19:00 ώρα Ελλάδας), μετά την υποβολή της παραίτησης του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Ο Γαλαρέτα, ο οποίος ανήκει στις τάξεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν να κάνουν δεκτή την παραίτηση του Κουτσίνσκι στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Κογκρέσου.

tags: Περού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)