to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 28.08.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ απαντά σε όσους «ανακάλυψαν» έλλειψη διασωστών και πληρωμάτων στα νησιά

«Αποτελεί θράσος κάποιοι να κουνάνε το δάχτυλο όταν είχαν τόσα χρόνια άδεια τα νησιά, εν γνώσει τους, και τώρα «ανακάλυψαν» τη νησιωτικότητα και την έλλειψη διασωστών-πληρωμάτων» αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.


«Το 2015 η κατάσταση στα νησιά ήταν τραγική» αναφέρει ο κ. Καρακατσιανόπουλος Στο Κόκκινο Ρόδου, αναφορικά με την στελέχωση διασωστών/πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.
«Αυτό σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση είχε φτάσει στα όρια του εκρηκτικού. Με μεγάλες και επίπονες διαδικασίες κατορθώσαμε να έχουμε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά. Πάντα λέω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο –ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο άριστο- και συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Ωστόσο υπάρχει τεράστια απόσταση από την κατάσταση του 2015 και τη σημερινή".

"Θυμίζω το PHILOS 1, το πρώτο πρόγραμμα μέσω του οποίου ενισχύθηκαν τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα το PHILOS 2 και τώρα βγαίνει το PHILOS 3, που σημαίνει ότι από τα 23 άτομα θα φτάσουμε τα 50 και θα γίνουν αντίστοιχες αυξήσεις εργαζομένων σε κάθε νησί. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα προβλέπεται να έρθουν άλλα 7 άτομα στη Ρόδο, 6 στην Κω, 4 στην Κάλυμνο, 3 στη Λέρο. Όταν ανέλαβα το 2015, σε βόρειο και νότιο Αιγαίο υπηρετούσαν 192 διασώστες. Σήμερα έχουμε 241 μόνιμους διασώστες. Επιπρόσθετα, όπως προείπα, ενισχύουμε με ακόμα 50 άτομα όλο το Αιγαίο. Άλλη μία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού είναι στο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ (5 άτομα για Ρόδο, 1 άτομο για Κάλυμνο, 2 για Κω κλπ).

«Τουλάχιστον υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τoν καιρό των άγριων μνημονιακών επιθέσεων στη Δημόσια Υγεία δηλ. στο διάστημα 2010-2014, το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει 57 αναιμικά Δελτία Τύπου. Από το 2015 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.700 σελίδες τα Δελτία Τύπου της…».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

«Και επειδή έχει γίνει θέμα τις τελευταίες μέρες και με την Κάλυμνο, να σας πω ότι το νησί έχει ενισχυθεί με 10 επιπλέον συναδέλφους που έχουν σταλεί από διάφορα σημεία της χώρας. Και φανταστείτε ότι μέχρι το 2014 στην Κάλυμνο δεν υπήρχε τομέας του ΕΚΑΒ, δηλαδή δεν υπήρχε βάση ασθενοφόρων. Εκείνη τη χρονιά με τη βίαιη μετακίνηση των οδηγών του Νοσοκομείου –αφού στόχος ήταν η καταστροφή της δημόσιας υγείας-, αυτά τα άτομα μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ. Από εκεί που δεν υπήρχε, δηλαδή, ξαφνικά δημιουργήθηκε μια βάση ΕΚΑΒ χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση –πώς θα δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι, τι θα κάνουν κλπ.-. Αυτή την απίστευτη κατάσταση παραλάβαμε, προσπαθήσαμε και σιγά-σιγά εξομαλύνεται. Και να μην ξεχνάμε ότι λόγω μνημονίων, οι δυνάμεις μας ήταν πολύ περιορισμένες. Παρόλα αυτά και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ενισχύσαμε τις περιοχές και μπήκε μπροστά μια διαδικασία προσλήψεων. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε με όλους, ακόμα και εναλλακτικές λύσεις, όπως το κατά πόσο σε συγκεκριμένα μέρη όπως π.χ. στην Κάλυμνο, μπορούν τα νοσοκομεία να βοηθήσουν στη εξυπηρέτηση όταν οι ανάγκες είναι υπαρκτές και όπως συμβαίνει σε κάποια Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα».

Τα προβλήματα ενοικίασης σπιτιών στα νησιά
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρεται επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του που θέλουν να μεταβούν στα νησιά, όπως είναι τα υψηλά ενοίκια ή περιπτώσεις όπου διώχνονται από σπίτια στην αρχή της τουριστικής σεζόν γιατί οι ιδιοκτήτες θέλουν να ενοικιάσουν τους χώρους με τη μέρα. «Αυτό δημιουργεί ένα αρνητικο προηγούμενο. Παράδειγμα τωρινό, στη Μύκονο, έχουμε φτάσει στον 4ο αναπληρωματικό των τελευταίων προσλήψεων ακριβώς γιατί πηγαίνουν οι άνθρωποι εκεί, βλέπουν την κατάσταση, απελπίζονται και παραιτούνται. Θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να το δουν διαφορετικά και να «βάλουν πλάτη». Υπάρχουν δήμαρχοι που βοηθούν και άλλοι που είναι ως αδιάφοροι…».


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΟΔΟΥ 103.7   Ε Δ Ω 



Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΕΚΑΒ:


Για μια ακόμα φορά, οι γνωστοί διατεταγμένοι συνδικαλιστές «ανέβλεψαν» και ανακάλυψαν στα νησιά της χώρας, έλλειψη Διασωστών-Πληρωμάτων. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι Λωτοφάγοι δεν ζουν στην Ελλάδα.
Εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό χρονικό κενό το οποίο αφορά ανανέωση και αύξηση υφιστάμενων συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, προσπαθούν να παράξουν νέες καταγγελίες, στα πλαίσια των πολιτικών σκοπιμοτήτων που υπηρετούν με συνέπεια εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα για αυτούς είναι σκληρή. Κι επειδή και η τεκμηρίωση είναι σκληρή, ας δούμε μερικά πράγματα : 
Τον Σεπτέμβρη του 2015, στο Παράρτημα Μυτιλήνης (Β. και Ν.
Αιγαίο) υπηρετούσαν 192 Διασώστες. Σήμερα υπηρετούν 241 μόνιμοι
υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας με την παρακάτω κατανομή :



Σ’ ότι αφορά τις περιοχές σε Β. και Ν. Αιγαίο, οι συνάδελφοι των οποίων οι συμβάσεις με το Πρόγραμμα Philos του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λήξει ανέρχονται στους 23, αλλά άμεσα επίκειται νέα πρόσληψη 50 Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων για τις ίδιες περιοχές και 104 συνολικά για όλο το ΕΚΑΒ μέσω του ίδιου προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υποστηριχτούν οι επιχειρησιακές βάσεις του ανά την Ελλάδα, οι οποίες υποστηρίζουν δομές προσφύγων. Οι συμβάσεις προβλέπεται να έχουν 18μήνη διάρκεια, με πιθανότητα ανανέωσής των για άλλους 6 μήνες.
Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ με την διαρκή υποστήριξη της ηγεσίας του Υπ. Υγείας και σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς υποστήριξης της Δημόσιας Υγείας στήριξε και στηρίζει ενεργά και έμπρακτα τις ανάγκες της νησιωτικότητας.
Κατά συνέπεια, τουλάχιστον υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τoν καιρό των άγριων Μνημονιακών επιθέσεων στη Δημόσια Υγεία δηλ. στο διάστημα 2010-2014, το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να βγάλει 57 αναιμικά Δελτία Τύπου. Βέβαια, ξαφνικά «ανέβλεψαν» και είδαν τα Μνημόνια και γι’ αυτό από το 2015 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.700 σελίδες τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.
Αμφιβάλλουμε αν είχαν την ευαισθησία να εκδώσουν έστω και μια (1) Ανακοίνωση, όταν άδειαζαν τα νησιά του Αιγαίου από Διασώστες, προς χάρη ψηφοθηρικών αναγκών. Χαρακτηριστικά τον Δεκέμβρη του 2015, η Σαντορίνη είχε μείνει με 2 μόνο ενεργούς Διασώστες, σήμερα έχει 12.
Προκαλούμε λοιπόν, να παρουσιάσουν έστω και μια Ανακοίνωση με το ίδιο ύφος και τις ίδιες πολιτικές προεκτάσεις για την περίοδο 2010-2015, η οποία να αναφέρεται στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ στα νησιά.
Κάποιος πρόσφατα, μίλησε για «θρασίμια»…

tags: ΕΚΑΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)