to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 12.06.2019

Διεθνή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μάκρι ανακοίνωσε υποψήφιο για την αντιπροεδρία έναν... Περονιστή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι επεφύλασσε μία έκπληξη, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας το πρόσωπο του υποψήφιου αντιπροέδρου του, ο οποίος είναι ένας εγνωσμένος Περονιστής!


Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι επεφύλασσε μία έκπληξη, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας το πρόσωπο του υποψήφιου αντιπροέδρου του, ο οποίος είναι ένας εγνωσμένος Περονιστής! Μετά τρεις εβδομάδες διαβουλεύσεων, χθες ο Μάκρι ανακοίνωσε πως η θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου θα καλυφθεί από τον Μιγέλ Άνχελ Πιτσέτο, γερουσιαστή επί πολλά έτη, που μάλιστα χρημάτισε και επικεφαλής της «κιρτσνερικής» πτέρυγας στο Κοινοβούλιο επί προεδρίας της Κριστίνας Φερνάντες Κίρτσνερ.

   Ο Πιτσέτο ανήκει στην πολιτική ζώνη που ο Μάκρι ονομάζει «ορθολογικό περονισμό», η οποία δεν συντάσσεται με την ηγεσία της Κίρτσνερ και τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει συμβάλει στη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Αργεντινή. Η επιλογή αυτή άφησε στο περιθώριο το παραδοσιακό κόμμα της Ριζοσπαστικής Κοινωνικής Ένωσης (UCR), που συμμετέχει στη συμμαχία «Θα αλλάξουμε» (Cambiemos) του Μάκρι, και το οποίο ήλπιζε πως θα εξασφάλιζε δικό του υποψήφιο για την αντιπροεδρία.

   «Στις επικείμενες εκλογές θα αποφασίσουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε σε μία δημοκρατία, ή να επιστρέψουμε στον λαϊκιστικό αυταρχισμό. Έχουμε ανάγκη να οικοδομούμε συμφωνίες με περισσή γενναιοδωρία και πατριωτισμό και θα συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά όλοι οι Αργεντινοί που συμμερίζονται αυτές τις αξίες. Ένεκα όλων αυτών θέλω να σας ανακοινώσω πως ο Μιγέλ Άνχελ Πιτσέτο θα με συντροφεύσει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Έθνους», έγραψε ο Μάκρι στον λογαριασμό του στο Twitter.

   Λίγο αργότερα πήρε τη σκυτάλη και ο Πιτσέτο, ο οποίος τόνισε πως ο πρόεδρος «ένας άνθρωπος με κύρος με τίμησε με αυτήν την πρόσκληση να τον συντροφεύσω. Αμέσως δήλωσα καταφατικά. Βαδίζουμε προς το να σχηματίσουμε μία πολύ δυνατή πολιτική συμμαχία με την παρουσία και άλλων συντρόφων Περονιστών, που επίσης θα με συνοδεύσουν σε αυτήν την πρόταση». Όπως φαίνεται, ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, ο Περονισμός θα επιστρέψει στην εξουσία στην Αργεντινή!

   Η επιλογή του Μάκρι είναι ριψοκίνδυνη και θα επαληθευθεί μόνον από τα αποτελέσματα. Ο Πιτσέτο είναι πολύπειρος στις πολιτικές διαπραγματεύσεις και το προσωνύμιό του "la rosca", παραπέμπει στα "νήματα" και το "παξιμάδι της βίδας", ή το "σπιράλ"--όλα με πολιτική σημασία. Μόλις τερματίσθηκε η προεδρία της Κίρτσνερ, ο Πιτσέτο έλαβε αποστάσεις από το κίνημά της, αιχμή του δόρατος του οποίου υπήρξε μέσα στη Γερουσία. Έκτοτε, τήρησε μία στάση συνεργασίας με την κυβέρνηση του Μάκρι, συλλέγοντας υπέρ της τις ψήφους των μη κιρτσνεριστών Περονιστών για να περάσουν τα πιο σημαντικά νομοσχέδια από το Κοινοβούλιο.

   Μετά την απομάκρυνσή του από την κιρτσνερική πτέρυγα, ο Πιτσέτο βρήκε καταφύγιο στην Ομοσπονδιακή Εναλλακτική, μία πτέρυγα του Περονισμού που συγκροτείται από ισχυρούς Κυβερνήτες στις εσωτερικές περιφέρειες της χώρας, όπως ο Χουάν Στσιαρέτι στην Κόρδοβα και ο Χουάν Μανουέλ Ουρτουμπέι στη Σάλτα. Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πιτσέτο, η παράταξη αυτή ευελπιστούσε ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο πόλο για τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

   Όμως, η απόφαση του Μάκρι αφαίρεσε κάθε δυνατότητα να βρουν πολιτικό χώρο στις επόμενες εκλογές οι όποιες, τρίτες, εναλλακτικές δυνάμεις, όπως ευελπιστούσαν οι μη κιρτσνεριστές Περονιστές. Πλέον, στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Οκτωβρίου προτείνονται δύο διαφορετικές εκδοχές του μεγάλου κόμματος, που από το 1945 πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Απομένει να επαληθευθεί το στοίχημα του Μάκρι, δεδομένης της στάσης του σκληρού πυρήνα του Cambiemos απέναντι στο πρόσωπο του Πιτσέτο. Ο ίδιος ο Πιτσέτο, που έχει τη δική του δεξαμενή ψήφων, είχε σταθεί ένας σύμμαχος μεν στον Μάκρι, επικριτικός δε.Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, είχε επικρίνει την οικονομική διαχείριση του Μάκρι, τονίζοντας πως είχε υποτιμήσει την οικονομικο-κοινωνική πορεία που κληρονόμησε η χώρα και δεν προέβη στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του. Και στη συνέχεια είχε κάνει έκκληση για μία ευρεία συμμαχία που θα θέσει σε εφαρμογή μακρόπνοα σχέδια. Το σάλπισμά του για μεγάλες εθνικές συμφωνίες και συμμαχίες, φαίνεται πως εισακούσθηκε από τον πρόεδρο και βάρυνε στην επιλογή του για το πρόσωπο του Πιτσέτο.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)