to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 06.10.2022

Πολιτική

Πώς λειτουργεί η «υπόγα» της ΝΔ: Ο «προδότης» Μπουρνούς και οι Πραιτωριανοί των fake news

Η πρωτοφανής στοχοποίηση του βουλευτή Γιάννη Μπουρνού, ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο που οι γαλάζιοι λογαριασμοί εκτελούν τις βρώμικες εντολές του Μαξίμου. Δείτε τον τρόπο που δρα η «Υπόγα» της Νέας Δημοκρατίας.


Αποκαλυπτική η έρευνα της Αυγής και του Νίκου Σβέρκου σχετικά με τον τρόπο που διαδίδονται τα fake news. Με τη βοήθεια της κινητοποίησης και ενορχηστρωμένης δράσης μια σειράς λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάντα υπ' ατμόν για νέες εντολές από τα κεντρικά και έτοιμα να τα βγάλουν πέρα με τις πιο βρώμικες δουλειές της γαλάζιας παράταξης, όταν η ίδια μοιάζει να τα βρίσκει σκούρα με την αποδοχή των πολιτικών επιλογών της. Τα ευρήματα δείχνουν μια καλολαδωμένη μηχανή παραγωγής fake news, καθώς και ένα συντονισμένο δίκτυο ταγμάτων διαδικτυακών εφόδων με στόχο μια όσο το δυνατόν ταχύτερη δολοφονία χαρακτήρα
____________________

 

Στις 8 Ιουνίου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε τη Βουλή για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Αντικειμενικά, δεν ήταν από τις πιο επιτυχημένες ομιλίες του. Εμφανώς θυμωμένος, κατηγόρησε τους στρατιωτικούς για διαρροές απόρρητων πληροφοριών: Αποκάλεσε τα επιτελεία «ελβετικό τυρί» και ανέφερε ότι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί συζητάνε ασκήσεις αντικατασκοπείας «στα καφενεία». Λίγο νωρίτερα, είχε αναφερθεί και σε ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννη Μπουρνού: «ο κύριος συνάδελφος από τη Λέσβο, βγήκε και ρωτούσε πράγματα, προφανώς, πράγματα τα οποία είχε συζητήσει με κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό από τη Λέσβο, σχετικά με θέσεις πυρομαχικών, αποθήκες, διατάξεις».

Ο Μπουρνούς δεν είχε κάνει καμία αναφορά σε θέσεις και διατάξεις των ελληνικών στρατευμάτων. Η ερώτησή του είχε ως εξής:

«Συνεπώς, από πού έφυγαν τα βλήματα; Από τις αποθήκες πρώτης γραμμής; Από τις αποθήκες εφεδρείας; Από τα νησιά; Από τη Θράκη; Από τις αποθήκες στα μετόπισθεν; Υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους ή τα έχετε αποφασίσει μόνος σας; Ρωτήσατε τη Διεύθυνση Πυροβολικού και σας είπε ότι τους περισσεύουν; Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω και θα έπρεπε να απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα αν οι κάμερες έκλειναν για 10 λεπτά».

Η δε αναφορά του στα βλήματα που θα έστελνε η χώρα μας στην Ουκρανία, ήταν ήδη δημόσια διαθέσιμη, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στον Ριζοσπάστη.

Μέχρι το επόμενο πρωί, ουδείς ασχολήθηκε με τον διαξιφισμό μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Μπουρνού. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν φυσικά το οξύ «κατηγορώ» του Υπουργού κατά στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Όμως, το θέμα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία – και η ατζέντα έπρεπε να αλλάξει. Με κάθε τρόπο.

Στις 09.31 το πρωί της 9ης Ιουνίου, ο λογαριασμός @zneraida ανεβάζει ένα tweet με φωτογραφία του Μπουρνού, σημειώνοντας τα εξής: «Τον βλέπετε αυτόν? Ιωάννης Μπουρνους βουλευτής Λέσβου #συριζα 5 λεπτά μετά την ενημέρωση αρμοδίων για την αμυντική διάταξη της Λέσβου ο βουλευτής αυτός Λέσβου μετέφερε δημοσίως ό,τι αφορούσε την άμυνα του νησιού απέναντι στους Τούρκους. Να τον χαίρεστε όσοι τον εκλέξατε».

Το περιεχόμενο του tweet είναι καταφανώς ψευδές, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Γιατί από εδώ και πέρα αναλαμβάνει την υπόθεση η «Υπόγα».

Στις 09.54 η Ζέτα Καραμήτρου (@gkaramitrou) γράφει: «Σύγχρονη κερκόπορτα #προδοτη_μπουρνους», χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις και λεπτομέρειες. Μέσα σε λίγα λεπτά, έχουν σηκώσει το hashtag με retweet οι «απλοί πολιτες» @peristeraRa, @MisanthropaxR και φυσικά ο Πραιτωριανός (@Greek_praitor).

O George Lee (@Harhalas) δημοσιεύει στις 10.01 «Ο προδότης να σηκώσει το χέρι του. #προδοτη_μπουρνους». .

Ο Zaioi_zoa στις 10.03 γράφει: «Αυτό δεν είναι το άχρηστο ζώο, ο πατοζαίος φασίστας και τουρκόφιλος που έδωσε στεγνά και δημόσια, στην επιτροπή της βουλής, όλη την αμυντική διάταξη της Λέσβου; #προδοτη_μπουρνους».

Μέσα σε λίγα λεπτά, η ερώτηση του Μπουρνού «από πού έφυγαν τα βλήματα» έχει μεταγραφεί από την «Υπόγα» ως: «έδωσε στεγνά και δημόσια όλη (sic) την αμυντική διάταξη της Λέσβου».

Την αρχική επίθεση ακολουθούν κατά πόδας ο LeonidasToEat (@AnAthenianToLDN), o Communakios, o Κωστας Τσεκαιος (@CimbrianMarius) και πλείστοι όσοι λογαριασμοί.

Οι «Υπόγειοι» είναι σε παροξυσμό: ο George Lee θα δημοσιεύσει 13 tweets με το hashtag #προδοτη_μπουρνους, o Πραιτωριανός 21, ο Zaioi_zoa 19, o MisanthropaxR 10, ο Κώστας Τσεκαίος 13.

Αναπόφευκτα, το hashtag ανεβαίνει πολύ γρήγορα στα «δημοφιλή» του twitter, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον πολλών χρηστών – οι οποίοι δεν έχουν υπόψη τους ότι τα όσα καταμαρτυρούνται στον Μπουρνού είναι παντελώς ψευδή. Η «είδηση» είναι κατασκευασμένη, αλλά η «Υπόγα» έχει πετύχει τον στόχο της.

Ένα παράδοξο της ιστορίας, είναι πως παρότι η υπόθεση έχει ήδη ανάψει φωτιές στα κοινωνικά δίκτυα, η «Ομάδα Αλήθειας» τηρεί σιγήν ιχθύος. Το κενό της θα καλύψει το Ellada24.gr, το οποίο στις 15.15 δημοσιεύει βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του ΥΠΕΘΑ. Το βίντεο μάλιστα δημοσιεύεται μέσω του Twitter Ads, δηλαδή ως επί πληρωμή διαφήμιση, και έχει συγκεντρώσει έως και σήμερα 12.200 θεάσεις.

 

To βίντεο αναδημοσιεύουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι «απλοί πολίτες» George Lee (@Harhalas), η @peristeraRa., o @MisanthropaxR, o Πραιτωριανός (@Greek_praitor), ο Κλαρινογιατρός (@klarinodoctor) o χειριστής του λογαριασμού Κοινή Λογική (@commonsense491), η Μάρθα Ζαχαριάδου, η Έλενα Σαγιαδινού, και η «εφευρέτιδα» του #προδοτη_μπουρνους Ζέτα Καραμήτρου.

Λίγο αργότερα, και παρά τις διαμαρτυρίες ΣΥΡΙΖΑ και Μπουρνού για την άδικη στοχοποίηση του βουλευτή, με τα ακροδεξιά τρολς της «Υπόγας» συντάσσεται και η επίσημη ΝΔ:

«Είναι αδιανόητο, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς να αποκαλύπτει δημοσίως δεδομένα που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος, που οργάνωσε την σύναξη του μηχανισμού στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, έγραφε μάλιστα πως χρειάζεται παρέμβαση εισαγγελέα (προφανώς όχι για τα fake news που διέδωσε το σύστημα της μαύρης προπαγάνδας της ΝΔ).

Αυτό που ακολούθησε το επόμενο 48ωρο δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα.

Χιλιάδες tweets με ύβρεις, προσβολές και απειλές κατά της ζωής του βουλευτή και της συζύγου του. Ανώνυμοι και επώνυμοι λογαριασμοί, bots αλλά και λογαριασμοί με χιλιάδες ακολούθους, αποκαλούν τον Μπουρνού «προδότη, πιθηκόμορφο, πράκτορα της MIT» και ζητούν τη φυλάκιση, την απέλαση ή την εκτέλεσή του.

Πιο εφευρετική από όλους - ως συνήθως - η Άννα Μαρία Λογοθέτη:

Το θέμα «ξεφούσκωσε» δύο μέρες μετά, όταν πλέον ήταν προφανές ότι οι κατηγορίες εναντίον του Μπουρνού δεν μπορούσαν να σταθούν πουθενά. Η δουλειά όμως είχε γίνει. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι «ενημερώθηκαν» από την «Υπόγα» και τα παρακλάδια της για το ότι ο Μπουρνούς είναι προδότης και πράκτορας των Τούρκων, δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της ερώτησής του. Στην καλυτέρα των περιπτώσεων, γνωρίζουν μόνο την ελεύθερη μεταγραφή από τους «Υπόγειους» των όσων δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ Παναγιωτόπουλος.

Συγγνώμη στον Μπουρνού δεν ζήτησε κανείς. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΥΠΕΘΑ, ούτε οι επώνυμοι δημοσιολόγοι, όπως ο Σάκης Μουμτζής και ο Αντώνης Πανούτσος που αρθρογράφησαν εναντίον του, αναπαράγοντας τα fake news της «Υπόγας».

Δεν ζήτησαν φυσικά ούτε οι «απλοί πολίτες» που δημιούργησαν τον θόρυβο, χυδαιολόγησαν και εκτόξευσαν απειλές εναντίον του. Γιατί προφανώς εκτελούσαν τις εντολές των επικεφαλής της «Υπόγας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)