to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πραγματικός πατριωτισμός

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή το βράδυ τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στην ελληνική πλευρά.


Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή το βράδυ τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στην ελληνική πλευρά.

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ζήτημα πατριωτισμού. Και δεν πρόκειται για τον “πατριωτισμό” που συνδέεται με εθνικιστικές εξάρσεις και ακροδεξιές γελοιότητες. Αλλά για τον πραγματικό πατριωτισμό, που ιστορικά χαρακτήριζε την Αριστερά και συσπείρωνε τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Τον πατριωτισμό που υπηρετεί τη φιλία των λαών, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να υπάρξει όξυνση στο πολιτικό κλίμα. Η Νέα Δημοκρατία, εγκλωβισμένη ήδη σε ένα επικίνδυνο μικροπολιτικό παιχνίδι, που υπηρετεί την Ακροδεξιά, θα εντείνει τις πιέσεις και τον εκφοβισμό για να αποτρέψει την ψήφιση της συμφωνίας. Όχι γιατί είναι ειλικρινής στην αντίθεσή της με τις Πρέσπες. Αλλά γιατί πιστεύει ότι η αποτροπή της κύρωσης θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με πολιτική αρχών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επαναφέρει με κάθε κόστος το παλαιοκομματικό καθεστώς. Και μετά -όπως έχει διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της- θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στα εθνικά θέματα.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με αυτόν τον επικίνδυνο πολιτικό τυχοδιωκτισμό, που βάζει στο πολιτικό παιχνίδι την πιο επικίνδυνη Ακροδεξιά, για την κυβέρνηση, η κύρωση των Πρεσπών είναι ζήτημα πατριωτικής ευθύνης. Γιατί αφορά τη δυνατότητα της χώρας να κλείνει εθνικιστικά μέτωπα, να προωθεί μια πολιτική φιλίας με τις γειτονικές χώρες, να δημιουργεί σταθερούς πόλους ειρήνης και συνεργασίας σε έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται.

Αυτό είναι πραγματικός πατριωτισμός.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)