to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 02.12.2021

πηγή: Τhraki.com.gr

Πολιτική

Ο πρ. υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο ΚΚΕ για τη βιομηχανική κάνναβη και τη «ναρκωκουλτούρα»

Με αφορμή την καταγγελία του ΚΚΕ για την πρώτη άδεια φαρμακευτικής κάνναβης στο Ν. Ξάνθης, Ο πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης εξηγεί τους λόγους που θα πρέπει να στηριχθεί το εγχείρημα


Να «ψάξει» παραπάνω το ζήτημα και να αναθεωρήσει την θέση του, ζητά από το ΚΚΕ Ξάνθης ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  Στάθης Γιαννακίδης, μιλώντας στην «Θ» αναφορικά με την ανακοίνωση για την πρώτη άδεια που εκδόθηκε για τον Ν. Ξάνθης. Ο ίδιος παράλληλα διαχωρίζει την φαρμακευτική από την βιομηχανική κάνναβη που αφορά και στην συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Τέλος ο κ. Γιαννακίδης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός ότι έχει εκδοθεί μια άδεια, απέχει πολύ από την υλοποίηση της επένδυσης, το οποίο προφανώς και είναι το κύριο επίδικο και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Ξάνθης

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ Ξάνθης αναφέρει τα εξής:

Τα πανηγύρια του πρώην Υφ. Ανάπτυξης και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στάθη Γιαννακίδη για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης στο Δήμο Αβδήρων και τα παράπονά του γιατί η ΝΔ «κλέβει» την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλούν σε κάθε καλοπροαίρετο Ξανθιώτη.

Είναι γνωστό πως και στο συγκεκριμένο ζήτημα χέρι χέρι προχωρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Από το διάστημα που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις συναντήσεις της Kingsley Capital με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης της ΝΔ μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ««Η δική μας ιδεολογία έχει πολύ μεγάλη δύναμη, δεν έχουμε πρόβλημα να παραδεχθούμε το λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τη φαρμακευτική κάνναβη και στην πορεία του χρόνου καταλάβαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετάσχει και δεν έχει κανένα μελανό σημείο, καμία ηθική μομφή» φανερό είναι πως χέρι χέρι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κερδοφόρας διεξόδου κεφαλαίων δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην καλλιέργεια της ναρκωκουλτούρας.

Άλλωστε όταν έχουν συμφωνήσει στη μετατροπή  της περιοχής μας σε  νέα Σούδα, δηλαδή σε ορμητήριο δολοφόνων και στόχο αντιποίνων, στα μισά και βάλε άρθρα του νόμου Χατζηδάκη, στο ξεπούλημα των αεροδρομίων στη FRAPORT, στην «επένδυση» στο Ελληνικό, στο «φύτρωμα» αμέτρητων αιολικών πάρκων στα βουνά μας, στη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, στην κάνναβη θα τα χαλούσαν;

Την άνοιξη με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε νόμος για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων “φαρμακευτικής” κάνναβης αδιαφορώντας ακόμα και για τα όρια περιεκτικότητας που καθιστούν την κάνναβη ναρκωτικό. Αυτός είναι ο καθρέφτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που βλέπει στην κάνναβη έναν από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς οικονομικούς κλάδους! Αυτές είναι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που προσπαθεί να «ανταγωνιστεί» η χώρα μας! Εξάλλου, η ΕΕ βάζει στόχο έως το 2025 να απελευθερωθεί η «φαρμακευτική» κάνναβη σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να προχωρήσει και η απελευθέρωση της “ψυχαγωγικής” χρήσης, που θα αποφέρει και τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ήξερες ότι…

Στην ΕΕ 78 εκατομμύρια έχουν κάνει χρήση κάνναβης, αυξάνοντας κατά 45% μέσα σε μια 10ετία τις αιτήσεις για θεραπεία από κάνναβη;

Σχεδόν οι μισοί 16χρονοι είναι χρήστες κάνναβης σε χώρες που είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως φάρμακο; Ο νόμος ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την συνολική απελευθέρωση της χρήσης και διάθεσης ουσιών. Το ίδιο το σύστημα και η πολιτική όσων το υπηρετούν είναι που αναπαράγει τους παράγοντες που πυροδοτούν την χρήση. Γιατί για το καπιταλιστικό σύστημα τα ναρκωτικά έχουν διπλό στόχο: Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και κοινωνική καταστολή! Η συζήτηση για τη νοµιµοποίηση της κάνναβης στοχεύει στη νοµιµοποίηση των αιτιών της χρήσης στη συνείδηση της νέας γενιάς! Επιστρατεύουν μια σειρά αντιεπιστημονικές θεωρίες που παρουσιάζουν την κάνναβη ως ένα «παρεξηγημένο φυτό» που μόνο νεκρούς δεν ανασταίνει, την ώρα που η επιστημονική έρευνα για τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των συστατικών της είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει μόλις 2 σκευάσματα αναφέροντάς τα ως καταπραϋντική – παρηγορητική θεραπεία πολύ συγκεκριμένων παθήσεων, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν χιλιάδες και μάλιστα για πάσα χρήση!

Μιλάνε για «φαρμακευτική» χρήση, αλλά είναι οι πρώτοι που δεν αντιμετωπίζουν την κάνναβη με τέτοιους όρους, αφού προβάλλουν ολόκληρο το φυτό ως «φάρμακο» και ενσωματώνουν έως και τον «μπάφο» στα τελικά προϊόντα της “φαρμακευτικής κάνναβης”. Το φυτό της κάνναβης περιέχει εκατοντάδες χημικές ουσίες που η επίδρασή τους δεν έχει ερευνηθεί. Η επιστημονική κοινότητα είχε το νομικό πλαίσιο ώστε να απομονώσει και να χρησιμοποιήσει αυτά τα συστατικά, με κρατικό έλεγχο, για ερευνητικούς σκοπούς.

Ο νόμος για την κάνναβη της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 δεν υπηρετεί τον πόνο των ασθενών παρά μονάχα τον καημό των επιχειρηματιών να επενδύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια! 

Και αυτοί οι νόμοι αποδεικνύουν τη σήψη αυτού του συστήματος αλλά και το τι μέλλον μας επιφυλάσσουν. Ο λαός και η νεολαία σε καταστολή για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων!

Η απελευθέρωση της χρήσης πρέπει να βρει απέναντι όλο το λαό!

Καλούμε την νεολαία και συνολικότερα τον λαό της Ξάνθης, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, να πουν:

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!

ΝΑΙ στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει!

Στ. Γιαννακίδης: Ευκαιρία για δυναμικές επενδύσεις - Καμία σχέση με… ναρκωκουλτούρα

Κρίσιμο στοιχείο να αξιοποιήσει την ευκαιρία και η τοπική επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είχαμε την έκδοση μιας άδειας φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή της Ξάνθης, όπως ακριβώς έχουν εκδοθεί δεκάδες άλλες άδειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχει εκδοθεί μια άδεια, απέχει πολύ από την υλοποίηση της επένδυσης, το οποίο προφανώς και είναι το κύριο επίδικο και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Το αν θα προχωρήσει η επένδυση ή όχι είναι μια «ιστορία» που αφορά στην εταιρεία που έχει στα χέρια της την άδεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι όντως η αγορά της κάνναβης – και φαρμακευτικής και βιομηχανικής – είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος στην διεθνή οικονομία. Ναι, είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να ανοίξουμε αυτήν την αγορά και στην Ελλάδα και προφανώς είναι θετική και η αναθεώρηση της στάσης της Νέας Δημοκρατίας, όταν έγινε κυβέρνηση, επειδή ακριβώς αντιλήφθηκε και η ίδια ως κυβέρνηση ότι ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα δυναμικός και έχει προοπτική.  Το τρίτο στοιχείο (και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά μας με την Νέα Δημοκρατία) έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στοίχημα σε κάθε επενδυτική εταιρεία ή σε κάθε νέο δυναμικό τομέα της οικονομίας, πέρα από μεγάλες εταιρείες ή ξένες εταιρείες – που προφανώς είμαστε θετικοί στο να έρχονται και να επενδύουν γενικότερα στην περιοχή της Θράκης – το κρίσιμο στοιχείο είναι να καταφέρει και η τοπική επιχειρηματικότητα να μπορέσει να αξιοποιήσει τέτοιου είδους ευκαιρίες και να μπει και αυτή με την σειρά της σε διαδικασίες υλοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων, που θα δώσουν μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία συνολικότερα στην περιοχή.

Η βιομηχανική κάνναβη αφορά κατά βάση τον αγροτικό κόσμο

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Το τέταρτο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι αυτό που αφορά κατά βάση τον αγροτικό κόσμο, είναι το κομμάτι της βιομηχανικής κάνναβης και όχι τόσο της φαρμακευτικής, δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάνναβη αφορά – θα λέγαμε – σχεδόν αποκλειστικά την εταιρεία η οποία μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία όπου η παραγωγή και επεξεργασία του προϊόντος γίνεται εντός της μονάδας (δεν επιτρέπεται δηλαδή η σύναψη συμβολαιακής γεωργίας με τους αγρότες, εκτός εάν η εταιρεία πέρα από την φαρμακευτική κάνναβη ενδιαφέρεται και για την βιομηχανική). Η βιομηχανική κάνναβη είναι όπως οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Δεν χρειάζεσαι κάποια ειδική άδεια για να προχωρήσεις είτε στην καλλιέργεια, είτε στην επεξεργασία. Θα λέγαμε ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Η βιομηχανική κάνναβη δίνει τη δυνατότητα για μια «ποικιλια» επενδύσεων στη μεταποίηση - Σημαντικό να υπάρξουν αντίστοιχες υποδομές στην Ξάνθη

Επίσης ο κ. Γιαννακίδης, υπογράμμισε ότι:

Το πέμπτο στοιχείο είναι ότι και το 2018, είχα καταστήσει σαφές ότι είναι ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες οι όποιες επενδύσεις από εταιρείες, είτε του ελλαδικού χώρου είτε του εξωτερικού, αλλά είχα τονίσει ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την περιοχή και την τοπική κοινωνία, είναι να μπορέσει η ίδια να «χαράξει» ένα αναπτυξιακό σχέδιο και όχι απλά να το «χαράξει» αλλά να το υλοποιήσει στην πράξη. Σε αυτήν την λογική, για αυτό επενδύουμε περισσότερο – θα έλεγα – στην βιομηχανική κάνναβη η οποία εμπλέκει στην καλλιέργεια και τον αγροτικό κόσμο σε αντίθεση με την φαρμακευτική και μας δίνει την δυνατότητα για μια «ποικιλία» επενδύσεων στην μεταποίηση (σ.σ. εδώ εξήγησε κάποιες από τις μορφές μεταποίησης, όπως η επεξεργασία του κορμού, η ταξιανθία της κάνναβης και ο σπόρος που παράγεται από την κάνναβη, που έχει εφαρμογές και στην διατροφική αλυσίδα). Συνεπώς το κρίσιμο στοιχείο για να μπορέσει να προωθηθεί συνολικά αυτή η «νέα» καλλιέργεια, είναι να μπορέσουν να υπάρξουν στην περιοχή μας και οι ανάλογες υποδομές – επιχειρήσεις –μεταποιητήρια που θα μπορούν να επεξεργάζονται το προϊόν το οποίο παράγεται από τους αγρότες.  Το αρνητικό βέβαια, σε σχέση με την βιομηχανική κάνναβη και το «πέρασμα» του κ. Βορίδη από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι έβαλε κάποιους όρους στην καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης που δυσχεραίνουν τον αγρότη να την επιλέξει ως καλλιέργεια. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι λείπουν από την περιοχή μας και ιδιαίτερα από την Ξάνθη, οι μεταποιητικές μονάδες που μπορούν να επεξεργαστούν την κάνναβη και το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο όπως το έφτιαξε η ΝΔ – με τις αλλαγές όταν ήταν στο υπουργείο ο κ. Βορίδης – δυσχεραίνει την δυνατότητα «στροφής» των αγροτών προς την βιομηχανική κάνναβη. Άρα, όντως η ΝΔ έκανε μια «στροφή» 180ο σε σχέση με την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά παράλληλα δυσκόλεψε τους όρους προώθησης της βιομηχανικής, η οποία και αφορά στην πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.

Να ψάξει παραπάνω το ζήτημα, το ΚΚΕ

Τέλος αναφορικά με το ΚΚΕ και τα περί «ναρκωκουλτούρας» που αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Γιαννακίδης σημειώνει ότι:

Θα ήταν καλό το ΚΚΕ να ψάξει παραπάνω το ζήτημα και να αναθεωρήσει την  θέση του. Με βάση την συγκεκριμένη διατύπωση, αυτό που μου αφήνει ως «ανοικτό παράθυρο» το ΚΚΕ, είναι ότι είναι δεκτικό τουλάχιστον στην προώθηση της βιομηχανικής κάνναβης, δεδομένου ότι η ψυχοτρόπα ουσία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην βιομηχανική (αυτό που ορίζεται ως «ναρκωτικό»).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)