to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 01.11.2017

Διεθνή

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν θα μεταβεί τελικά στη Μαδρίτη για να δώσει κατάθεση»

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο" είπε ο δικηγόρος του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Καταλονίας


Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της κλήτευσής του από την ισπανική Δικαιοσύνη αύριο Πέμπτη και θα ζητήσει να δώσει κατάθεση από το Βέλγιο, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Καταλονίας.

"Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο" είπε ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρτ στο TV3.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική δικαιοσύνη κλήτευσε χθες τον Κάρλες Πουτζντεμόν και δεκατρείς από τους υπουργούς του ενώπιον του δικαστηρίου για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο αυτονομιστής πρόεδρος ζητούσε εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη προτού αποφασίσει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας η ισπανική Δικαιοσύνη - «Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος», λέει ο Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη δίωξη του Πουντζντεμόν για «αποσχιστική δράση», κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης 15 έως 30 χρόνων

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει να αποφύγει την δικαιοσύνη, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να λάβει εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη, κατηγορώντας τη γενική εισαγγελία για πνεύμα εκδίκησης εναντίον του. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. 

Χθες, το βράδυ, τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» επέστρεψαν στη Βακρελόνη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ένας, ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελόνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

Επιβράδυνση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η «κυβέρνησή» του θα διαχειρίζεται πλέον τις υποθέσεις της Καταλονίας μεταξύ Βελγίου και τη Βαρκελόνης, ενώ για την αποφυγή έντασης και ταραχών μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η Μαδρίτη, αποφασίσθηκε η επιβράδυνση της αυτονομιστικής δράσης. ΑΠό την μεριά της η Μαδρίτη τονίζει ότι η αυτονομιστική δράση σταμάτησε δεν επιβρανδύθηκε.

Ο περιφερειάρχης της Καταλονίας Ενρίκ Μίλο διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση στην Καταλονία λειτουργεί κανονικά και ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος που να μην εκπληρώνει την αποστολή του.

«President.exili.eu»: Εξόριστο θέτει τον εαυτό του ο Πουτζντεμόν

Τη νέα του ιστοσελίδα στη διεύθυνση «president.exili.eu» ανακοίνωσε επίσης ο Πουτζντεμόν μέσω Twitter δηλώνοντας πλέον εμμέσως πλην σαφώς ότι θεωρεί εαυτόν εξόριστο στις Βρυξέλλες, ενώ οι συνεργάτες του επέστρεψαν στην Ισπανία.

Η παραμονή του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βέλγικες αρχές ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία.

«Ευπρόσδεκτο και φίλο» χαρακτήρισε τον Πουτζντεμόν ο Μπαρτ Ντε Βίβερ, φλαμανδός εθνικιστής ηγέτης του βελγικού κόμματος N-VA το οποίο συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας επίσης πως δεν εγκαταλείπει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα. Αποστάσεις έλαβε ωστόσο χθες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ λέγοντας πως ουδέποτε η βελγική κυβέρνηση ενθάρρυνε τον Καταλανό τέως πρόεδρο να έλθει στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Elpais

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)