to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 22.01.2018

Διεθνή

Από το Βέλγιο στη Δανία ο Πουτζντεμόν - Απερρίφθη το αίτημα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αναχώρησε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη. Την ίδια στιγμή, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Κάρλες Πουτζντεμόν, με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να την απορρίπτει.


Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας ταξίδεψε σήμερα στη Δανία, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί.Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα να επαναφέρει σε ισχύ ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η απόφαση να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης αναβάλλεται μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του, αναφέρεται σε δήλωση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής εκτιμά επίσης πως η σημερινή μετακίνηση του Πουτζντεμόν από το Βέλγιο στη Δανία έχει ακριβώς στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευθεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν, αντιμετωπίζει στην Ισπανία δεκάδες χρόνια κάθειρξης επειδή ηγήθηκε της προσπάθειας της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας στις 14:00 τοπική ώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)