to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Πούτιν ήδη μετρά πολιτικά κέρδη από το Μουντιάλ

Ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν δεν είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που έσπευσε για το Μουντιάλ στη Ρωσία Οι επικεφαλής των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παρίστανται σχεδόν άπαντες ενώ δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι του πλανητικού Νότου. Εάν δε υπάρξουν οι ανάλογες αγωνιστικές εξελίξεις, στα θεωρεία θα εμφανιστούν ακόμη και ηγέτες χωρών της Ε.Ε.: ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να το πράξει εάν η Εθνική Γαλλία προκριθεί στον τελικό – και η Άγκελα Μέρκελ πολύ δύσκολα θα αντισταθεί εάν την αντίστοιχη τύχη έχει η Εθνική Γερμανίας.


Οι ημέρες διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου προσφέρονται για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα είχε κανείς κάθε λόγο να κρατήσει μακριά από τη δημόσια προσοχή. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για την ίδια τη διοργανώτρια χώρα.

Εξ ού και η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε τη μέρα της έναρξης του Μουντιάλ σε μία κίνηση, η οποία ήταν μεν προ πολλού αναμενόμενη, αλλά γνώριζε αλλεπάλληλες αναβολές, μέχρι να εξασφαλιστεί η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν για άλλη μία εξαετή προεδρική θητεία: την πρώτη μετά από 90 χρόνια αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το 1928 από τα 60 στα 65 έτη και για τις γυναίκες από τα 55 στα 63 έτη μέχρι το 2034.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την σοβιετική εποχή, οπότε καθιερώθηκαν τα ισχύοντα όρια, με κυριότερη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ωστόσο, μετά και την απότομη πτώση του στη δεκαετία του '90 το προσδόκιμο επιβίωσης είναι ακόμη συγκριτικά χαμηλό και με μεγάλη ασυμμετρία κατά φύλα και γεωγραφικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στα 66 έτη για τους άνδρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, και στα 77 έτη για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τις προβολές της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών θα έχει φτάσει τα 74 έτη το 2034. Προς το παρόν, όμως, με δεδομένο και το ότι σε 60 από τις ρωσικές περιφέρειες το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του εθνικού μέσου όρου, όπως υπολογίζει η Εργατική Συνομοσπονδία Ρωσίας, εκτιμάται ότι οι δύο στους πέντε άνδρες δεν θα ζήσουν αρκετά ώστε να προλάβουν τη συνταξιοδότησή τους.

Όλα αυτά πιθανότατα τα σκέπασαν οι πανηγυρισμοί για το 5-0 της Εθνικής Ρωσίας στον πρώτο της αγώνα στο Μουντιάλ με αντίπαλο την Σαουδική Αραβία και ενώ στα θεωρεία των επισήμων ο Βλαντίμιρ Πούτιν "απολογούνταν" ιπποτικά στον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ πρίγκηπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Η σκηνή αυτή εικονογραφεί χαρακτηριστικά τα πολιτικά κέρδη που ήδη καταγράφει από την διοργάνωση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης ο Ρώσος πρόεδρος – πολύ σημαντικότερα στην διεθνή σκηνή και από αυτά που εξασφάλισε στο εσωτερικό.

Η ίδια η παρουσία του Σαουδάραβα διαδόχου στη Μόσχα συνιστούσε είδηση πρώτου μεγέθους, καθώς ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν είχε για κάποιο διάστημα διακόψει τις δημόσιες εμφανίσεις και οργίαζαν οι φήμες ότι είχε τραυματισθεί ή και σκοτωθεί σε απόπειρα πραξικοπήματος. Το γεγονός πάντως ότι ο πιστότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή σημάδεψε με την παρουσία του την πρεμιέρα του Μουντιάλ αποτελεί ηχηρή διάψευση της φιλολογίας που θέλει την Ρωσία "διεθνώς απομονωμένη”. Πόσω μάλλον που όλως τυχαίως την Παρασκευή η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους επί μίας πολιτικής αύξησης της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών (παρά τις αντιδράσεις του Ιράν και της Βενεζουέλας) αλλά και την επιθυμία τους να υπάρξει "θεσμοποίηση” της σχέσης του ΟΠΕΚ με την εκτός καρτέλ Ρωσία.

Ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν δεν είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που έσπευσε για το Μουντιάλ στη Ρωσία Οι επικεφαλής των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παρίστανται σχεδόν άπαντες ενώ δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι του πλανητικού Νότου. Εάν δε υπάρξουν οι ανάλογες αγωνιστικές εξελίξεις, στα θεωρεία θα εμφανιστούν ακόμη και ηγέτες χωρών της Ε.Ε.: ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να το πράξει εάν η Εθνική Γαλλία προκριθεί στον τελικό – και η Άγκελα Μέρκελ πολύ δύσκολα θα αντισταθεί εάν την αντίστοιχη τύχη έχει η Εθνική Γερμανίας.

Η δύναμη του ποδοσφαίρου αποδεικνύεται μεγαλύτερη από εκείνη των χωρών (βασικά αγγλοσαξονικών και σκανδιναβικών) που καλούσαν σε πολιτικό μποϊκοτάζ του Μουντιάλ του 2018. Ενώ ο Πούτιν, κάθε άλλο παρά αχάριστος, υποδέχθηκε με πολλές τιμές, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (πριν έρθει η πτώση τπου για σειρά σκανδάλων), Σεπ Μπλάτερ ο οποίος προϊστατο της FIFA όταν αυτή ανέθεσε τη φετινή διοργάνωση στη Ρωσία.
Οι κατηγορίες ότι η Μόσχα εξασφάλισε το Μουντιάλ με δωροδοκίες απορρίσθηκαν από εσωτερική έρευνα της ίδιας της FIFA. Η "υπόθεση Σκριπάλ” που οδήγησε σειρά δυτικών κρατών σε απέλαση Ρώσων διπλωματών κοντεύει να ξεχαστεί (όπως άλλωστε και οι πρωταγωνιστές της, που παρά την αποθεραπεία τους δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο). Η έκθεση της Human Rights Watch για την κακομεταχείριση των εργατών στα κατασκευαστικά έργα του Μουντιάλ ή για την καταπίεση της Lgbt κοινότητας στη Ρωσία μάλλον αφήνει αδιάφορους τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που συνέρρευσαν στη χώρα του Πούτιν. Το στοίχημα της αξιοποίησης του ποδοσφαίρου για την προβολή soft power δείχνει να έχει ήδη αποδώσει στον ένοικο του Κρεμλίνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)