to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 05.06.2023

Διεθνή

Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης κατά δικαστηρίου της ΕΕ για την καταδίκη της χώρας του

Ως «διεφθαρμένο» χαρακτήρισε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης μετά την καταδικαστική απόφαση για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Οργή από Βρυξέλλες και ευρωβουλευτές.


Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro κατήγγειλε τη Δευτέρα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «διεφθαρμένο»και απέρριψε την απόφασή του ότι η δικαστική μεταρύθμιση του 2019, από την ακροδεξιά κυβέρνηση παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο «δεν γράφτηκε από δικαστές αλλά από πολιτικούς, διότι συνιστά σαφή παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών», δήλωσε ο Ζιόμπρο, προσθέτοντας ότι «το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διεφθαρμένο» όπως μεταδίδει το AFP.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε τον αγώνα της για το κράτος δικαίου με την Πολωνία τη Δευτέρα, όταν το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, για τους οποίους έχει ήδη χάσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης από την Πολωνία το 2019 παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος του μπλοκ, δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας δεν διαθέτει την απαραίτητη ανεξαρτησία και αμεροληψία.

«Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο επικυρώνει την προσφυγή της Επιτροπής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Ήταν η τελευταία σε ένα σερί αποτυχιών για το εθνικιστικό συντηρητικό κυβερνών κόμμα στην Πολωνία, με πολλούς Πολωνούς να είναι εξοργισμένοι με αυτό που θεωρούν δραματική διάβρωση της δημοκρατίας στη χώρα. Συναίσθημα που ξεχείλισε στη μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βαρσοβία την Κυριακή, ίσως τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη μετακομμουνιστική εποχή της Πολωνίας, με τις εκλογές να πλησιάζουν το φθινόπωρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε καλέσει για την πορεία, εκτίμησε ότι 500.000 Πολωνοί έδωσαν το παρών.

«Κακά νέα για την κυβέρνηση», χαρακτήρισε η συντηρητική ειδησεογραφική πύλη Do Rzeczy την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP, ο οποίος λειτουργεί ως προπαγανδιστικός βραχίονας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι το δικαστήριο της ΕΕ υπερέβη τις εξουσίες του και «επιτέθηκε ξανά στην Πολωνία. Το δικαστήριο υπερβαίνει τις εξουσίες του».

Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε, ωστόσο, από δικηγόρους και άλλους νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι μπορεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο της ΕΕ υποστήριξε ότι «η αξία του κράτους δικαίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινής έννομης τάξης και λαμβάνει συγκεκριμένη έκφραση σε αρχές που περιέχουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη". Είπε ότι η Πολωνία δεν τήρησε αυτές τις υποχρεώσεις.

Εν μέσω πληθώρας καταγγελιών και επικρίσεων, το δικαστήριο δήλωσε ότι «τα μέτρα που έλαβε με τον τρόπο αυτό ο πολωνικός νομοθέτης είναι ασυμβίβαστα με τις εγγυήσεις πρόσβασης σε ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο».

Ο υπουργός της Πολωνίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Szymon Szynkowski vel Sęk, δήλωσε ότι ορισμένα μέρη της απόφασης δεν ισχύουν πλέον ή έχουν καταργηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η πολωνική νομοθεσία απαιτεί από τους δικαστές να αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους σε μια ένωση ή ένα κόμμα και επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι οι διατάξεις αυτές «ενδέχεται να εκθέσουν τους δικαστές σε κινδύνους αδικαιολόγητου στιγματισμού».

Η διαφωνία σχετικά με τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μόνο μία από τις πολλές διαφωνίες που έχει η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ισχυρίζεται ότι το μπλοκ υπονομεύει τα αναφαίρετα δικαιώματα της Πολωνίας να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις.

Με μια οργισμένη ανάρτηση της στο Twitter η επικεφαλής της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, διαμυνήει ότι η πολωνική κυβέρνηση το παράκανε. «Αν δεν αποδεχθεί την εξουσία του #CJEU, αποχωρεί de facto από την ΕΕ».

Πηγή: AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)