to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 14.03.2023

Πολιτισμός

«Ο πολιτισμός υπό διωγμό»: Εκδήλωση την Τετάρτη 15/3

Aπό το Συμπόσιο Πολιτισμού


Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές:

Σήμερα ο Πολιτισμός βάλλεται πανταχόθεν.
Ο Πολιτισμός αποτελεί πηγή ατομικής και συλλογικής ευτυχίας του ανθρώπου και της κοινωνίας των πολιτών. Όσο  υψηλότερο είναι το αξιακό πολιτισμικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας, τόσο περισσότερο  οδηγεί τους πολίτες προς το << ευ ζην >> και δίνει αληθινό νόημα στην ανθρώπινη καθημερινότητα.  Οι οικουμενικές αξίες ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, αγάπη, φιλία, έρωτας, ομορφιά κ.λ.π., συμπυκνώνουν το υψηλό υπόδειγμα  μιας πολιτισμικής παρακαταθήκης.
Οι οικουμενικές αυτές αξίες  διαπερνούν την κοινωνία και δημιουργούν ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς συλλογικότητας που οδηγούν στην αυτογνωσία και είναι δείκτης μιας ευρύτερης κοινωνικής και ατομικής σοφίας. Επηρεάζουν δραστικά τις Τέχνες, την Επιστήμη σε κάθε έκφανσή της και φυσικά την Φιλοσοφία, η οποία λειτουργεί ως  ο  κριτικός επαναστοχασμός επί των Επιστημών αλλά και κάθε κοινωνικού φαινομένου. Οι προαναφερόμενες οικουμενικές αξίες ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξής τους σε μία κοινωνία, διαμορφώνουν την ποιότητα των κοινωνικών και των πολιτικών θεσμών, επομένως καθορίζουν ευθέως  την ίδια την υπόσταση και την λειτουργία της  Δημοκρατίας.

Γι΄αυτό ο Πολιτισμός με τις αξίες του είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής πράξης, όταν η Πολιτική στοχεύει στην ευημερία και  διαμόρφωση  των προυποθέσεων της ευτυχίας των πολιτών σεβόμενη την αυτονομία τους.  Σήμερα βλέπουμε παραδόξως να  διώκονται οι οικουμενικές αξίες  και ο Πολιτισμός , να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα και αγοραία αντικείμενα. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι του Πολιτισμού και ειδικά της Τέχνης, ( καλλιτέχνες κ.λ.π.) να υποβαθμίζονται, κάποιες φορές ακόμη και να γελιοποιούνται από την πολιτική εξουσία. Τα πέντε σημαντικότερα αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας , μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου να ιδιωτικοποιούνται, η Ακρόπολη ως παγκόσμιο μνημείο Ομορφιάς, Αρμονίας, Ελευθερίας, και Δημοκρατίας να τσιμεντώνεται, οι βυζαντινές αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης να γίνεται απόπειρα ξεριζωμού τους κ.λ.π.  .

Όποιος διώκει όμως τον Πολιτισμό, διώκει την ουσία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, διότι υποβαθμίζει τις οικουμενικές αξίες της καθημερινής ζωής και της Πολιτικής Πράξης, ως διαδικασίας αναβάθμισης και απελευθέρωσης του Ανθρώπου και της Κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)