to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 07.05.2020

Πολιτισμός

Με τον φακό του Left.gr: «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι»

Χιλιάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού που πλήττονται από την υγειονομική κρίση συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 7/5 στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν


(φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, φόρεσαν μάσκες και γάντια και συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεών τους υπέρ ουσιαστικής επίλυσης των αιτημάτων τους. Με παλμό και βασικό σύνθημα τη φράση του Μπρεχτ ότι «ο πολιτισμός σώζεται μόνο όταν σώζονται οι άνθρωποι», ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημιουργοί, παλαιότεροι και νεότεροι, τεχνικοί θεάματος-ακροάματος, εκπαιδευτικοί σε Ωδεία, σε σχολές χορού, διαδήλωσαν δυναμικά υπέρ της «ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους κλάδους στον χώρο του πολιτισμού», την αγωνία τους «μη μείνουν κενό γράμμα οι πρώτες δηλώσεις για στήριξη του πολιτισμού », ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών).

«Τίποτε δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή» τραγούδησε a capella η πλατεία Συντάγματος πίσω από τις μάσκες, μαζί με την Γιώτα Νέγκα και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

ΠΟΘΑ: Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος (ΠΟΘΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις σημερινές κινητοποιήσεις:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, χαιρετίζει την τεράστια, πρωτοφανή σε μαζικότητα, συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου στο Σύνταγμα. Συγκίνηση, φαντασία και ταλέντο, αποφασιστικότητα, πνεύμα αλληλεγγύης και κοινό αγωνιστικό αίσθημα ήταν τα χαρακτηριστικά του πρωτοφανούς κύματος συμπαράστασης στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ευχαριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο που τήρησε απολύτως τα μέτρα υγιεινής και σεβάστηκε τον κανόνα των αποστάσεων.

Την  ίδια στιγμή που σύσσωμος ο χώρος του Πολιτισμού εκπροσωπούνταν στη συγκέντρωση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγγειλε για μία ακόμη φορά, ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα στήριξης. Τα «Νέα Μέτρα Στήριξης» που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και  κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές «γκρίζες ζώνες». Για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται. Ο αριθμός ημερομισθίων για την αναδρομική κάλυψη στο έκτακτο βοήθημα είναι πολύ μεγάλος για το χρονικό διάστημα που αφορά, δεν μπορεί να τίθεται σαν όριο αποκλεισμού.
Αγνοείται η κατάσταση που προκλήθηκε από τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» στον κλάδο μας καθιστώντας απαγορευτική την δυνατότητα στήριξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η ετεροαπασχόληση και η ποικιλομορφία των σχέσεων εργασίας δεν μπορεί να αγνοούνται. Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες αυτές τις υβριδικές και περίπλοκες σχέσεις εργασίας και  βύθισε σε οικονομική κρίση μεγάλες εργασιακά ευάλωτες ομάδες του κλάδου μας, αυτούς δηλαδή που είχαν ανάγκη της μεγαλύτερης στήριξης.
Οι διφορούμενες διατυπώσεις αλλά και η αοριστία των εξαγγελιών μας δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν και ότι έγιναν κάτω από την πρωτοφανή πίεση των ανθρώπων του πολιτισμού.
Υπάρχει ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθούν οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση;
Τα πυροτεχνήματα εντυπώσεων δεν θα κάμψουν την ενότητα και την ισχύ του αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους τους εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τις συνεχείς εκκλήσεις, την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και το μεγάλο κύμα συμπαράστασης του κόσμου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού (διαβάστε αναλυτικά). 

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ του Left.gr από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Η διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν μουσικοί, κινηματογραφιστές και άλλοι καλλιτέχνες.

   Οι μουσικοί, φορώντας προστατευτικές μάσκες και μαντήλια στα πρόσωπα και κρατώντας στο χέρι τα μουσικά τους όργανα, «αλυσοδέθηκαν» με κόκκινη και άσπρη κορδέλα στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, ενώ άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα «support art workers», για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της Τέχνης.

   Από τα κύρια αιτήματα των μουσικών και άλλων καλλιτεχνών ήταν η ένταξη στην επιδότηση και των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου. Οι καλλιτέχνες ζητούν επίσης ένταξη και όσων αποδεδειγμένα είχαν εργαστεί την προηγούμενη χρονιά στην επιδότηση ενοικίου, την αναστολή πληρωμής τρεχόντων υποχρεώσεων (π.χ. φορολογία, υπηρεσίες), τα μέτρα για την εύρυθμη επαναλειτουργία των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται, τα προγράμματα για νέες καλλιτεχνικές παραγωγές, κ.ά.

  Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Σύλλογος Μουσικών Β. Ελλάδας, η Ένωση Κινηματογραφιστών Β. Ελλάδας, πρωτοβουλίες εργαζομένων σε θέαμα και ακρόαμα και άλλοι καλλιτέχνες. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, μια μικρή ομάδα έκανε πορεία στη παλιά παραλία με κατάληξη το λιμάνι της πόλης.

Σε Πάτρα και Ηράκλειο

Δύο κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν στην Πάτρα οι καλλιτέχνες, ζητώντας την λήψη μέτρων για την στήριξή τους. Η πρώτη κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την οποία οργάνωσε το σωματείο επαγγελματιών μουσικών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

   Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι μουσικοί, «η καραντίνα έληξε, αλλά δεν έληξαν, ούτε προβλέπεται να λήξουν σύντομα απ' ό,τι φαίνεται, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της αδυναμίας του υπουργείου Πολιτισμού να ανταποκριθεί εγκαίρως στο μείζον και άμεσο ζήτημα της επιβίωσης των εργαζομένων στον χώρο».

   Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», όπου και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας.

   Όπως τονίστηκε, σκοπός της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, χορευτές κά, ήταν η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης.

Αρκετά δυναμική ήταν η συμμετοχή και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, με τη λήψη όλων των μέτρων, ενώ δίπλα στους καλλιτέχνες υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθειά τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ηθοποιός και σκηνοθέτης Σοφία Δερμιτζάκη, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την κίνηση «support art workers» που δημιουργήθηκε στο facebook, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Δηλώσαμε την αγωνία μας για το μέλλον και τον προβληματισμό μας για τον τρόπο που μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος καλλιτεχνών που ήταν άνεργοι πριν από την κρίση του κορωνοϊού, μένουν εκτός των 800 ευρώ. Οι καλλιτέχνες στην περιφέρεια είμαστε σε δυσκολότερη θέση και αυτό που ζητάμε είναι η στήριξη της πολιτείας», συμπλήρωσε η κ. Δερμιτζάκη.

Μετά την συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, οι καλλιτέχνες αλλά και όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας έξω από το δημαρχείο Ηρακλείου.

*****

 «Δεν μένουμε σιωπηλοί»

 «Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση σωματείων του κλάδου.

Η ανακοίνωση καλεί σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

   -Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

   -'Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

   -Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

   -Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

   -Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

   -Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς - φυσικά πρόσωπα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)