to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 25.04.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

«Ο πολιτισμός έχει Φωνή» - Η χθεσινή εκδήλωση του 105,5 "Στο Κόκκινο"

Προτάσεις για το πολιτιστικό γίγνεσθαι κατατέθηκαν χθες απο ανθρώπους του πολιτισμού στην πετυχημένη εκδήλωση του Κόκκινου στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός έχει Φωνή».


Τί είναι πολιτισμός; Τί μπορεί να κάνει η περιφέρεια για τον πολιτισμό; Ποια εμπόδια βρίσκουν οι άνθρωποι του πολιτισμού όταν προσκρούουν στους μηχανισμούς του κράτους, της περιφέρειας ή του δήμου; 

Χθες στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του Κόκκινου στο Μουσείο Μπενάκη, μπήκαν τα ερωτήματα , σκιαγραφήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και κατατέθηκαν και προτάσεις από τους εκπροσώπους του πολιτισμού.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη, ο Κώστας Αρβανίτης , η Φωτεινή Λαμπρίδη και ο Θανάσης Μήνας αφού υποδέχτηκαν τους ανθρώπους από τους χώρους του πολιτισμού οι οποίοι παρευρέθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου έδωσαν τον λόγο στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία με τη σειρά της τόνισε ότι δεν είναι εκεί για να απευθύνει χαιρετισμό αλλά για να ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της τους ανθρώπους που της έκαναν την τιμή όπως τόνισε χαρακτηριστικά να της καταθέσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.
 

Οι πρώτες τοποθετήσεις έγιναν από τους εικαστικούς και τους αρχαιολόγους. Ο ζωγράφος Μ. Χάρος υπογράμμισε την σπουδαιότητα των ελεύθερων χώρων της πόλης που θα μπορούσαν να είναι πάρκα, κήποι χώροι μόνιμων εποχιακών εκθέσεων. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου είναι έξω από την αντίληψη των πολιτικών.
 

Η αρχαιολόγος Όλγα Καρούτα υπογράμμισε τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών στο υπουργείο πολιτισμού ενώ η συνάδελφος της Όλγα Ζαχαριάδου έδωσε έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και στους τρόπους με τους οποίους μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να τη διασφαλίσει. Η εικαστικός Έρση Χατζηαργυρού μίλησε για τη δράση της ομάδας εικαστικών του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε τις προτάσεις της.
 

Η Λυδία Κονιόρδου σκιαγράφησε πολύ ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά φεστιβάλ. Ενώ ξεκίνησαν φιλοξενώντας υψηλού επιπέδου παραστάσεις τώρα οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται σαν αιθουσάρχες νυχτερινών κέντρων. Χρειάζεται επειγόντως επανασχεδιασμός των ΔΗΠΕΘΕ είπε και σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και το γραπτό μήνυμα του Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος έγραψε πως όπου άνθισαν ΔΗΠΕΘΕ γεννήθηκαν αληθινά νέες δυνάμεις.
 

Ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι οι ομότεχνοι του μουσικοί βρίσκονται στο εξωτερικό ανταποκρινόμενοι σε προτάσεις που τους κάνουν την ώρα που η χώρα δεν τους αξιοποιεί. Ο Στάθης Δρογόσης για τις δράσεις που αναλαμβάνουν κολεκτίβες με μεγάλη επιτυχία. Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου από το Βυρσοδεψείο καταχειροκροτήθηκε όταν είπε πως η γενιά των κάτω από 45 είναι κατεστραμμένη, δεν είναι καν χαρτογραφημένη στη χώρα αυτή. Η Πολωνία όταν μπήκε σε κρίση χρηματοδότησε τον πολιτισμό, είπε. Οι προτάσεις της αφορούσαν στις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες να τονωθεί η πολιτιστική ζωή από την πλευρά του κράτους . Είπε πως η Ελλάδα αν και μπορεί δεν κάνει καμιά δικτύωση με το εξωτερικό , ότι απουσιάζει από όλες τις διακρατικές συμφωνίες. “Έλλειψη πόρων υπάρχει και σε άλλες χώρες αλλά βρίσκουν λύσεις. Η Περιφέρεια θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο ευρύτερου συντονισμού φορέων. Υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο της ιδρυματοποίησης της τέχνης αν η πολιτεία δεν αναλάβει δραστικό ρόλο στον πολιτισμό.
 

Πολύ ενδιαφέρον είχαν επίσης οι τοποθετήσεις της Άτζελας Μπρούσκου, του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, του Νίκου Διαμαντή του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου της Μάνιας Παπαδημητρίου και του Γιάννη Καρούνη με τους οποίους έκλεισε ο κύκλος των εισηγήσεων για το χώρο του θεάτρου.
 

Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος με αιρετικό χιούμορ αναρωτήθηκε τί λέει κανείς σε μια νέα γυναίκα που διεκδικεί την εξουσία. Ζήτησε από τα κόμματα να παραμείνουν στην άσκηση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και να μην μπαίνουν στα σπίτια τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια και εξέφρασε την άποψη ότι πολιτισμός είναι και οι λακκούβες στους δρόμους ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Ρένα Δούρου.
 

Πολύ εύστοχες και επί της ουσίας οι παρατηρήσεις του Μίλτου Λογιάδη. Ο μαέστρος μίλησε για τις ορχήστρες. Αυτή τη στιγμή είπε χαρακτηριστικά, έχουμε τις λιγότερες ορχήστρες από ποτέ. Το 75% των μουσικών δεν έχουν να ταϊσουν τα παιδιά τους. Οι ορχήστρες δεν είναι πολυτέλεια είναι πρότυπο αλληλεγγύης είπε χαρακτηριστικά ενώ πρότεινε να μελετηθεί το σύστημα Ελ συστέμα της Βενεζουέλας. Ο Γιάννης Κονίτσης μίλησε για τις ανάγκες των μουσικών σχολείων. Ο εκδότης Στέφανος Πατάκης για την ενιαία τιμή του βιβλίου ενώ ο συγγραφέας και εκδότης Αρης Μαραγκόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη των δημοτικών και εθνικών βιβλιοθηκών και υπενθύμισε πως πως δόθηκαν οι βιβλιοθήκες εν μία νυκτί στο ίδρυμα Νιάρχος και ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής. Την ανάδειξη των τόπων που είναι φορτισμένοι με ιστορικές μνήμες πρότεινε ο Μάνος Αυγερίδης από τα ΑΣΚΙ, ενώ ο Μαρκ Γκαστίν έθεσε τα αιτήματα από την πλευρά των κινηματογραφιστών.
 

Συγκινητική ήταν η στιγμή της παρέμβασης των μουσικών της ΕΡΤ και η αυθόρμητη ερμηνεία της Όμορφης Πόλης από την Καλλιόπη Βέττα. Ο Τσοπανάκος θα ακουστεί ξανά στα ερτζιανά είπε η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συνάδελφος στο Κόκκινο, πρώην εργαζόμενη της ΕΡΤ και υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην εκδήλωση του κόκκινου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι   Διαγόρας Χρονόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Άννα Φόνσου, Φωτεινή Δάρρα, Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Δουζίνας, Κοραής Δαμάτης, Στρατής Χαβιαράς, Δημήτρης Πλουμπίδης, Νίκος Ξυδάκης, Ιωάννα Μακρή, Κώστας Αριστόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Τζίνα Πολίτη, Δημήτρης Καρατζιάς, Κώστας Παπαδόπουλος, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Δημήτρης Αρβανίτης, Άκης Παπαταξιάρχης, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιάννης Ιωάννου, Σπύρος Τσέκος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Κουνάδης, Έλσα Αναπολιτάνου, Τάσος Κορωνάκης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Πέτρος Κακολύρης, Μαρία Παπαλέξη, Μαρία Ευσταθιάδη, Κατερίνα Παλιού, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Πλατύραχος, Δημήτρης Φιωτάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Γάκης, Θωμάς Μπακαλάκος, Γιώργος Μαλιώτης, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Δημήτρης Καλατζίδης. 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)