to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πολιτικός πελαργός εν Ελλάδι

Πατέρας του ενός (σ.σ.: κόμματος) ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, του άλλου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα επώνυμα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, ώστε να μην πληγωθεί κανενός ο εγωισμός, παρότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και οι δύο πολιτικοί διαθέτουν γερή ασπίδα, φτιαγμένη από τον Ηφαιστο της μετριοφροσύνης τους


Αν οι διαρροές, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και ορισμένοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι λειτουργούσαν σαν μαιευτήριο κομμάτων και λίκνο τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εν Ελλάδι πολιτικός πελαργός είναι έτοιμος να ολοκληρώσει μία επιπλέον αποστολή. Και μάλιστα διπλή, αφού όσοι ξέρουν να διαβάζουν τους οιωνούς, προανήγγειλαν τα γεννητούρια δύο κομμάτων. Πατέρας του ενός ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, του άλλου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα επώνυμα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, ώστε να μην πληγωθεί κανενός ο εγωισμός, παρότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και οι δύο πολιτικοί διαθέτουν γερή ασπίδα, φτιαγμένη από τον Ηφαιστο της μετριοφροσύνης τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός πολιτικός πελαργός έχει μονίμως τεράστιο φόρτο εργασίας. Η ευκολία με την οποία ιδρύονται κόμματα είναι πιο μεγάλη και από την ευκολία με την οποία χαρακτηρίζονται κινήματα προσωποκεντρικοί σχηματισμοί που συγκινούν τους στενούς φίλους του αρχηγού, τους μισούς (το πολύ) συγγενείς του και μερικούς από τη χορεία των αενάως περιφερόμενων πολιτευτών. Είναι επίσης μεγαλύτερη και από την ευκολία με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία κομμάτων, αφού συχνά η ίδρυσή τους άλλο στόχο δεν έχει παρά να αυξήσει τις μετοχές του αρχηγού και να υπηρετήσει τα όνειρά του να μεταγραφεί σε κάποια μεγάλη ομάδα-κόμμα, όχι σαν άσημος αλλά σαν προικισμένος με μια καταδική του κομματική σφραγίδα.

Τέλος, η ευκολία ίδρυσης κομμάτων είναι μεγαλύτερη και από την ευκολία με την οποία αρκετοί πολιτευόμενοι μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα, και όχι μόνο στα ιδεολογικώς οικεία τους, αφού τελικά η μόνη ιδεολογία τους είναι η πολιτική τους επιβίωση, η παρουσία τους στη Βουλή. Απαιτούν μάλιστα κάθε μα κάθε φορά, με χαρακτηριστική σεμνότητα, να σεβαστούμε τη συνέπειά τους, την αταλάντευτη πίστη τους στα ιδεώδη τα οποία κτλ., την προσήλωσή τους σε αρχές οι οποίες κτλ.

Για να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος ο κ. Βενιζέλος, όταν επί της ουσίας αρχηγεύει στο ΠΑΣΟΚ, αν όχι και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρέπει πρώτα να αποφασίσει ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να περιμένει. Για να αποφασίσει ο κ. Βαρουφάκης να ηγηθεί κόμματος που θα το στενεύει η μικρή Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αποφασίσει να εκχωρήσει σε κατώτερούς του την ηγεσία του DiEM25, που αυτοπροσδιορίζεται ως «πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό κίνημα». Το τι θα πράξουν θα τους το υπαγορεύσει το «μέλλον του τόπου». Οπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε τέτοια περίπτωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)