to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο... πλακατζής

Ο Μπόρις Τζόνσον ξέρει από καραγκιοζιλίκια


Ο Μπόρις Τζόνσον ξέρει από καραγκιοζιλίκια. Ακόμα περισσότερο ξέρει πώς να τα πουλάει στο κοινό του. Και πώς να κερδίζει ψήφους.  Όταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 μπλόκαρε η τροχαλία του εναέριου συρματόσχοινου και έμεινε κρεμασμένος επί πέντε λεπτά, είκοσι μέτρα πάνω από το Πάρκο Βικτώρια, ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου ανέμιζε τις βρετανικές σημαίες που κρατούσε στα χέρια, ζητούσε να του φέρουν μια… σκάλα και έλεγε αυτοσαρκαζόμενος πως από οργάνωση «όλα πάνε καλά!»

Πέρασαν ακριβώς επτά χρόνια από τότε. Μεσολάβησε η φαεινή ιδέα του Κάμερον για το δημοψήφισμα του Brexit (που ήταν βέβαιος πως θα… κέρδιζε, αλλά το έχασε, μαζί και την καρέκλα του). Ο Τζόνσον,  πρώην δημοσιογράφος, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, βουλευτής, δήμαρχος και «τηλεπερσόνα» έφτασε να γίνει πρωθυπουργός αφού «εκπαραθύρωσε» πρώτα την Τερέζα Μέι από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Πήρε στα χέρια του το πηδάλιο της Βρετανίας και την οδηγεί μακριά από την Ευρώπη, όλο πιο κοντά στην Αμερική του Τραμπ.

Η βρετανική αίσθηση του χιούμορ είναι μια από τις αιτίες για τα προβλήματά μας, διαπίστωνε σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο Νοέμβριο ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου (Τι Ωραίο Πλιάτσικο,  Η Λέσχη των Τιποτένιων, Μέση Αγγλία ). Είμαστε μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν για οτιδήποτε, είπε ο Κόου, που με διεισδυτικότητα περιέγραψε τη μεταμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας και πολιτικής από τα χρόνια του Θατσερισμού μέχρι τον Τρίτο Δρόμο του Μπλερ και το Brexit. Ο Κόου έφερε ως παράδειγμα τον Τζόνσον, «μια φιγούρα που έφτασε τόσο ψηλά κάνοντας αστεία, κατακρίνοντας τον εαυτό του και αυτοσαρκαζόμενος. Σε όλους μας άρεσε πριν από δέκα χρόνια όταν τον βλέπαμε στο “Have I Got News For You” (δημοφιλής εκπομπή σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας στο BBC με ανελέητη σάτιρα, κουίζ και προσκεκλημένους). «Αλλά τώρα βλέπουμε τι βγήκε από όλα αυτά και συνειδητοποιούμε ότι ίσως δεν ήταν τόσο καλή ιδέα να αστειευόμαστε με όλα», είπε ο Κόου.

Τώρα δεν γελούν πολλοί Βρετανοί με τον Τζόνσον. Σε αρκετούς κόπηκε η όρεξη για πλάκα, φούντωσε το πείσμα –ακόμα και το μίσος απέναντι στις Βρυξέλλες. Σε άλλους μεγαλώνει καθημερινά ο φόβος και η οργή- βγαίνουν στους δρόμους για να καταγγείλουν τον Τζόνσον πως φιμώνει τη Βουλή. (Όντως, πρόκειται για αντιδημοκρατική μεθόδευση του Τζόνσον. Έπρεπε όμως να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να ενωθεί η αντιπολίτευση; Και πόσο ενωμένη είναι;)

Εκείνοι που μπορούν, φτιάχνουν καλού-κακού απόθεμα σε κονσέρβες, απορρυπαντικά και… χαρτί υγείας. Σχεδόν όλοι σφίγγουν τα δόντια και το ζωνάρι. Και περιμένουν.

Η κυβέρνηση Τζόνσον υπόσχεται εντατικά ραντεβού για διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και έχει αναγάγει ως ύψιστο ζήτημα το σύνορο της Ιρλανδίας, δηλαδή το πόσο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για αγαθά, υπηρεσίες και ανθρώπους μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Κομισιόν δηλώνει ανοιχτή για παζάρι, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, εφόσον το Λονδίνο φέρει «αξιόπιστες» προτάσεις  στο τραπέζι.

Λέτε (πάλι) να κάνουν… πλάκα; Πάντως ο Κόου πρόβλεψε προχθές πως το Brexit δεν θα έχει happy end...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)