to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 25.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ο πιο καλός ο μαθητής...

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και τις θέσεις του κ. Σαμαρά μπροστά στο βάθεμα της κρίσης και τις νέες απαιτήσεις - τελεσίγραφα από τους δανειστές.


Η προ πολλού συντελεσθείσα μεταστροφή του σε μνημονιακό κήνσορα και η σταθερή μετεκλογική επιδίωξή του για... εξευμενισμό των τροϊκανών δεν άφηνε και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Εξαρχής άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν "έβρισκε" καν τη λέξη "επαναδιαπραγμάτευση", ενώ η συγκυβέρνησή του σπεύδει να υλοποιήσει όπως - όπως κάθε επιταγή του Μνημονίου, κάθε απαίτηση των εκβιαστών - δανειστών. Με εμμονή στο σύνδρομο του καλού μαθητή μπροστά στην τρόικα και επιμονή στην καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική, ο πρωθυπουργός πολύ γρήγορα βρέθηκε σε απόκλιση από το πρόσφατο ισχυρό εκλογικό μήνυμα και σε αναζήτηση συμπάθειας από την τρόικα, χωρίς πάντως ουσιαστική ανταπόκριση!

Στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο πρωθυπουργός, για να καλύψει την απουσία σοβαρού - αποτελεσματικού σχεδιασμού και την κυλιόμενη αβεβαιότητα που παρατείνεται επικίνδυνα, κατέφυγε πάλι σε κορώνες αντάξιες μιας δεξιάς και αυταρχικής κυβέρνησης, πασπαλισμένες τώρα με αφθονία λεκτικής επανάληψης της επαναδιαπραγμάτευσης.

Επαναδιαπραγμάτευση όμως σε βάθος... τεσσάρων ετών, μιας και τώρα προέχει η απόλυτη εφαρμογή του Μνημονίου και η επίδειξη απόλυτης υποταγής στα κελεύσματα των τροϊκανών. "Υπάρχει κράτος" είπε ο κ. Σαμαράς και το... έδειξε, όπως τόνισε, στο προαύλιο της "Χαλυβουργίας"! Προφανώς το χτύπημα των απεργών από τα ΜΑΤ ήταν κομμάτι της "εξέτασης" του μαθητή απέναντι στην τρόικα, άλλωστε την ανεργία θα τη "λύσει" εντός της... τετραετίας, όπως είπε. Θυμήθηκε και τους κουκουλοφόρους, θέλοντας να ξεχάσει τους μνημονιακούς κουκουλοφόρους που έχουν υπηρετήσει την τρόικα και τη θανατηφόρα για την κοινωνία και την οικονομία συνταγή της.

Ακόμη και η επίσκεψη του Μπαρόζο στην Αθήνα, όσο και αν σερβιρίστηκε ως αναβαθμισμένη πολιτικά ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, μάλλον σε επιτόπια επιθεώρηση φέρνει και αποτυπώνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται ο αδιόρθωτα μνημονιακός μαθητής.

Όταν η τρόικα συνεχίζει να απαιτεί από την κυβερνητική τρόικα τα ίδια μέτρα, τους ίδιους ακρωτηριασμούς, την ίδια εξόντωση συνταξιούχων, μισθωτών κ.ά. και "εισπράττει" αμέσως την εξαέρωση των εφάπαξ, τον κατάλογο "συγχωνεύσεων" και το νέο ψαλίδι στις συντάξεις, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου, βρίσκεται τουλάχιστον μετεξεταστέα ενώπιον του λαού, αν δεν μένει ήδη στην ίδια μνημονιακή τάξη.

Όταν μάλιστα σε λίγο καιρό λάβουμε όλοι τους αναμενόμενους λογαριασμούς - χαράτσια, τότε η τρόικα εσωτερικού μάλλον θα πρέπει ν' αναζητήσει "μεταγραφή' στο εξωτερικό, όπου αμφιβάλλουμε αν θα την δεχτούν.

Άλλωστε να θυμίσουμε στην κυβερνητική τρόικα ότι και το λαϊκό άσμα του μακαρίτη Ζαμπέτα τελείωνε με το "κι όμως οι συναναστροφές μού 'βγάλανε το μάτι". Και το Μνημόνιο σε Ελλάδα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τύπου Μέρκελ στην Ευρώπη κυριολεκτικά τυφλώνουν...


Του Σπύρου Δερβενιώτη από την "Ελλάδα αύριο"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)