to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 24.12.2019

Πολιτική

Πρωτοφανείς περιορισμοί στις διαδηλώσεις

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα»


Αντιδραστικής ατζέντας συνέχεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 23/12 να συζητά τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας το κατασκευασμένο πρόσχημα ότι «δεν μπορεί 50 άτομα να κλεινουν τους δρόμους». 

-> ΑΔΕΔΥ κατά Μητσοτάκη: Να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» (δικαίωμα το οποίο θα περιοριστεί δραματικά!) υποστήριξε πως «υπάρχει την ανάγκη να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το βασικό ιδεολογικό μανδύα λέγοντας ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ.», ενώ υποστήρξε ότι «πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».

Έτσι, θα καθιερωθούν πρωτοφανείς περιορισμοί στις συγκεντρώσεις, όπως η ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η πρόθεση διαδήλωσης πρέπει να δηλώνεται ένα 48ωρο πριν στις αστυνομικές αρχές, μαζί με το όνομα του υπευθύνου!

Παράλληλα, θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα που ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις ενώ, ανάλογα με τον όγκο των διαδηλωτών θα προσδιορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός: «Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Έτσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου. Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Ακόμα, με αυτόν τον νόμο θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στην πιθανότητα η κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο που θα βάζει «φρένο» στις διαδηλώσεις αναφέρθηκε την Τρίτη ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «υπέρ των ειρινικών διαδηλώσεων», και να μπουν κανόνες αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε «περιορισμούς των κοινωνικών διαμαρτυριών». «Θα είμαστε εκεί και μέσα και έξω απο τη Βουλή να υπερασπιστούμε και να δώσουμε μάχη για τα δικαιώματα στη διαμαρτυρία» τόνισε στον ΣΚΑΙ  ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δήθεν ενδιαφέρον για την ταλαιπωρία και τη μετακίνηση του λαού δεν είναι παρά το πρόσχημα για να κρύψει την επιβολή διαφόρων αυστηρών περιορισμών που θα επιτρέπουν ακόμη και την απαγόρευση διαδηλώσεων ή την ενοχοποίησή τους για προβοκατόρικες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο καλεί την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων» (διαβάστε αναλυτικά).

ΑΔΕΔΥ: Επενδύουν στη διαπόμπευση των συνδικάτων και των απεργών, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού

Με αφορμή τις δηλώσεις του K. Μητσοτάκη για τις απεργίες και τις πορείες, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, για δεύτερη φορά στρέφεται ενάντια στο κατοχυρωμένο, συνταγματικά, δικαίωμα της απεργίας με το πρόσχημα ότι οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Με αφορμή την πρόσφατη απεργία στο Μετρό, η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της.

Μετά το δικαίωμα στην απεργία, την παρέμβαση στα εσωτερικά και τα καταστατικά των συνδικάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις, επενδύοντας στη διαπόμπευση των συνδικάτων και των απεργών, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ας αφήσουν τις υποκρισίες:

Η ταλαιπωρία στους δρόμους, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, η αναδουλειά στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια, στα μνημόνια και τη δημοσιονομική «κανονικότητα». Η ίδια πολιτική θέλει τώρα να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις. Να επιβάλει στην κοινωνία και τους εργαζόμενους σιγή νεκροταφείου. Για αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιήσει, αντιλαϊκές νομοθετικές τροποποιήσεις και αλλαγές.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα ανεχτούμε τέτοιες πρακτικές, που είναι επικίνδυνες για την ίδια τη δημοκρατία και θα υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Οι αντιλαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα περάσουν. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Θα τον ακυρώσουμε στην πράξη.»

Mπαλώματα στο κοινωνικό μέρισμα 

Παράλληλα, ύστερα από τη γενική κατακραυγή και τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για τον περιορισμό των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, ο Χρ. Σταϊκούρας επιδόθηκε σε αριθμολογία, λέγοντας  πως «οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις» - παραμένοντας ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα από τα ποσά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο υπ. Συμβούλιο συζητήθηκαν ακόμα το επίδομα γέννησης, με το ύψος του να ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα υδατοδρόμια, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.ά.

Στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου,όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για εξελίξεις στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους.

   Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

   Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν:

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

   Με το νομοσχέδιο «εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού«» υποστήριξαν ο υπουργός Γ. Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός  Δ. Μιχαηλίδου. Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα, αλλάζει η επιδοματική πολιτική για την οικογένεια, αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις για τη λειτουργία προνοιακών φορέων.

   Ειδικά για το επίδομα γέννησης, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ υπάρχει «ειδική μέριμνα»  κατά τον υπολογισμό του για τις μονογονεϊκές οικογενειών.

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια.

   Το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι στοχεύει αφενός στη «φιλελευθεροποίησ»η του θεσμικού πλαισίου - «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές - κι αφετέρου στην «απλούστευση και επιτάχυνση» των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

   Ο αρμόδιος Υπουργός Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, υποστήριξε, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.

   Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

   (α) μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε 10

   (β) δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία

   (γ) διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών

   (δ) προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ στα μέλη του

   (ε) επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)

   Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για τα εξής:

   * Την επιλογή τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα επελέγησαν οι Σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως Αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η κα Ασημίνα Σαντοριναίου ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

   * Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επίσης την παράταση ισχύος της ΠΥΣ 33/2006 «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα», με εισηγητή τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο.

   * Την επιλογή του Μανώλη Μαματζάκη, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Business, Management and Economics School του University of Sussex, ως μέλους του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

   * Την πρόταση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας  Γ. Γεραπετρίτη προτείνονται, αντίστοιχα, ο Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  Σπύρος Βλαχόπουλος και ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Κυριαζής.

   * Τη σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, με εισηγητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κΚ. Χατζηδάκη.

   Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν το εγχειριδίο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας  Γ. Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Α. Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τους Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)