to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:48 | 18.09.2018

Κοινωνία

#σιγά_μη_φοβηθώ: Η αντιφασιστική πορεία με τον φακό του left.gr

Ολοκληρώθηκε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από το Κερατσίνι με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική διαδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας του αδικοχαμένου μουσικού.

Το παρών έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πορεία βρέθηκαν οι βουλευτές Θ. Δριτσας, Ε. Καρακώστα, Ν. Ξυδάκης, Ελ. Σταμάτακη, Κ. Δουζινας, Αφρ. Σταμπουλη καθλως και ο πρώην υφυπουργός Τρ. Αλεξιάδης.

Με κεντρικό σύνθημα "ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί", οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Κερατσίνι λίγο μετά τις 6μιση το απόγευμα προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τα προσεγγίσουν, καθώς κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κοντά στο σημείο.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα, με τους γονείς του, Μάγδα και Παναγιώτη να προπορεύονται.

Η Μάγδα Φύσσα βρέθηκε νωρίτερα στο σημείο που πριν απο πέντε χρονια έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, χάιδεψε το μνημείο και άναψε ένα κεράκι στην μνήμη του, εμφανώς συγκινημένη. Στο σημειο συγκεντρώθηκε από νωρίς πολύς κόσμος, καταθέτοντας λουλούδια.

 1 άτομο, στέκεται, δέντρο, φυτό, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, υπαίθριες δραστηριότητες

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

 4 άτομα, άτομα στέκονται

 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία. Ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην κλούβα των ΜΑΤ που έχει παραταχθεί στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου εμποδίζοντας την πρόβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, σήμερα «συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε 'το Τέρας' στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα, στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν 'νόμιμο' πολιτικό κόμμα, και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων». Ακόμη στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι για εμάς μια ευκαιρία να τους υπενθυμίσουμε την αυτονόητη θέση μας: Ότι θα παλέψουμε ως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν στις γειτονιές που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ποτίζοντας την ψυχή τους με τυφλό μίσος. Η καταδίκη των νεοναζί στον δρόμο, πρέπει να υποδεχθεί την τυπική καταδίκη από τη δικαιοσύνη, που οφείλει να είναι βαριά και συνολική».

 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

 7 άτομα, άτομα περπατούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

 12 άτομα, , τα οποία χαμογελούν

 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, παπούτσια

 υπαίθριες δραστηριότητες

 4 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες 2 άτομα

 2 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες 8 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα και παπούτσια

 4 άτομα

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, γένι και υπαίθριες δραστηριότητες

 5 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 3 άτομα, γυαλιά ηλίου και υπαίθριες δραστηριότητες

 νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

 ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

 1 άτομο, χαμογελάει, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκής ο αγώνας ενάντια στη φασιστική απειλή

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από την πιο στυγνή εγκληματική ενέργεια της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία του αντιφασίστα ακτιβιστή Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η μνήμη του Παύλου παραμένει ζωντανή, η στάση ζωής του αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά. Η μαζική συμμετοχή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις των ημερών αποτελεί δημοκρατικό καθήκον.

Τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας από τη δίκη της Χ.Α., είναι σοκαριστικά. Η καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής αποτελεί αναγκαίο βήμα για την οριστική επιστροφή τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.  Δεν φτάνει όμως αυτό. Ο αγώνας ενάντια στην φασιστική απειλή, στον οποίο είχε στρατευθεί ολόψυχα ο νεαρός καλλιτέχνης, πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκής και πολύμορφος.

Πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία είχαν φτάσει οι αστυνομικοί σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις

Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάστηκε στη δίκη, και δημοσιεύει η ΑΥΓΗ, οι αστυνομικοί, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτόπτες μάρτυρες από τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία το 2013 υποστήριζαν ότι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν φτάσει στο σημείο πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει θανάσιμα τον Π.Φύσσα.

Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς και ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν δηλωθεί από τους κατηγορουμένους και έπονται οι απολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής αγωγής, η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Μάγδα Φύσσα: «Δεν υπάρχει δικαίωση για εμάς, θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω»

«Για εμάς δεν θα είναι δικαίωση η απόφαση του δικαστηρίου. Σε μία δολοφονία, η λέξη ''δίκαιο'' που μπορεί να χωρέσει; Θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω. Δικαίωση δεν νομίζω ότι θα βρούμε εμείς ποτέ. Δεν με καλύπτει τίποτα. Ακόμα και να μου πουν ότι τον πάμε στο Σύνταγμα και τον εκτελούμε, είναι πολύ λίγο για το κακό που μου έχει κάνει», συγκλονίζει η μητέρα του Παύλου Μάγδα Φύσσα μιλώντας στον realfm 97,8.

"Θέλω να δω να τιμωρούνται οι δολοφόνοι, όμως αυτό δεν μας καλύπτει. Το παιδί μας θέλουμε , δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μπορούν να μας φέρουν πίσω το παιδί μας; Ακόμα και να υπήρχε η θανατική ποινή και τον εκτελούσαν, πάλι δεν θα μας ικανοποιούσε".

«τι να του έλεγα...Να μου τον αφήσουν πάνω μου να καλοπεράσει. Κομμάτια θα τον έκανα. Ένας πληρωμένος δολοφόνος είναι. Ότι και να μου πει θα με λυτρώσει;». «Όποτε έρχονταν στο δικαστήριο πάντα ήταν προκλητικοί. Εγώ εκεί τρώω τις σάρκες μου. Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει», λέει για τους δολοφόνους τον Γιώργο Ρουπακιά και τους χρυσαυγίτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)