to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πατροκτόνος που ζητούσε στο δικαστήριο επιείκεια επειδή έμεινε ορφανός…

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν για ποια ακριβώς κοινωνικά στρώματα μιλάνε, ποιοτικά και ποσοτικά


Και για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπως και σε κάθε καλό οικονομικό νέο το τελευταίο διάστημα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν την ίδια επωδό. «Ναι αλλά υπάρχει η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». Έχει καταλήξει να αποτελεί το μόνο τους επιχείρημα και προφανώς θεωρούν την «μεσαία τάξη» το προνομιακό τους εκλογικό ακροατήριο.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν για ποια ακριβώς κοινωνικά στρώματα μιλάνε, ποιοτικά και ποσοτικά. Οι έμποροι και επαγγελματίες με εισοδήματα έως 15 χιλιάδες πληρώνουν σήμερα και λιγότερους φόρους από ότι το 2013-14 (φορολογούνται με 22% αντί για 26%) και λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της αναλογικότητας τους με το εισόδημα. Για εισόδημα 15 χιλιάδες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 15000Χ0,27=4050 δηλαδή 337 Ευρώ το μήνα, που είναι ίσο ή λιγότερο από τα παλιά υποχρεωτικά κλιμάκια του ΟΑΕΕ όσο περισσσότερο ξεπερνούσες τα 10 χρόνια ασφαλισμένος.

Πόσοι έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 15 χιλιάδες Ευρω τον χρόνο; Αν δούμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 (χρήση 2014) , δηλαδή πριν την περίφημη υπερφορολόγηση από την σημερινή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αύξησε τη φοροδιαφυγή, βλέπουμε συνολικά μόνον 87.000 έμπορους και επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 15 χιλιάδες Ευρώ. Δηλαδή η «μεσαία τάξη» των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα πάνω από 1000 Ευρώ τον μήνα μετά τους φόρους, ένα χρόνο πριν την άνοδο του Συριζα στην κυβέρνηση είχε ήδη περιοριστεί στο 1,5% των φορολογούμενων!

Συνολικά 495.019 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα 4,824 δισ. ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα

ΠΗΓΗ: euro2day 16 Ιανουαρίου 2016.

Ενώ στην αμέσως προηγούμενη ομάδα, με εισοδήματα 10-15.000 Ευρώ περιλαμβάνονται μόνον 40 χιλιάδες φορολογούμενοι από ελευθέρια επαγγέλματα. Το στοιχείο αυτό έχει σημασία για τη σύγκριση που ακολουθεί.

Φυσικά υπάρχουν εισοδήματα από συμμετοχές σε ΑΕ, κάποια πολύ μεγάλα εισοδήματα από ακίνητα, οι εφοπλιστές κλπ. Αλλά αυτοί δεν είναι «μεσαία τάξη» υποθέτω.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι πως φτάσαμε ως χώρα η «μεσαία τάξη» να είναι τόσο ολιγάριθμη; Αλλά για αυτό πρέπει να απαντήσουν και να απολογηθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί εφάρμοσαν τις πολιτικές της άγριας λιτότητας και της ύφεσης που συνέτριψαν, μαντέψτε ποιον; Την μεσαία τάξη. Ως μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού διόγκωσαν την ανεργία, μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις και δεν φαντάζονταν ότι το τελικό θύμα θα ήταν οι έμποροι και επαγγελματίες τους οποίους χάιδευαν στα λόγια ( ο ιδιωτικός τομέας που αδικείται κλπ). Τον συνέτριψαν τον ιδιωτικό τομέα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα μικρά και μεσαία στρώματα του δηλαδή γιατί το κεφάλαιο έβρισκε ως γνωστό διαφυγές στο εξωτερικό.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες παραθέτουμε τα στοιχεία της εκκαθάρισης του 2012 (χρήση 2011). Και πάλι ο δημοσιογράφος ορύεται για την φοροδιαφυγή και τα μη δηλούμενα εισοδήματα. Αλλά προκύπτει ότι το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων για τη χρήση 2011 ήταν 779.319 και από αυτούς 457.377 δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 12.000, άρα 322 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα πάνω από 12.000 για το 2011. Και αυτός ο αριθμός περιορίστηκε σε 87+40=127 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα πάνω από 10.000 Ευρώ για τη χρήση 2014!

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 9.9/2012

Πρακτικά οι πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου εξαφάνισαν τα 2/3 της μεσαίας τάξης. Γιατί ο αυτοαπασχολούμενος με καθαρό εισόδημα 800 ευρώ το μήνα δεν αποτελεί «μεσαία τάξη» φαντάζομαι. Και βέβαια αυτός ο φτωχός και όχι μεσαίος αυτοαπασχολούμενος φορολογείται και πληρώνει εισφορές όπως είπαμε πολύ λιγότερο σήμερα απ ότι στο παρελθόν.

Έρχονται λοιπόν τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υπερφορολόγηση της μεσαάις τάξης, που την συρρίκνωσαν στο 1,5% των φορολογούμενων. Ας μην αρχίσουμε εδώ τη συζήτηση περί φοροδιαφυγής των αυτοαπασχολούμενων. Γιατί αν φοροδιαφεύγουν δεν υπερφορολογούνται…

Παρά ταύτα, η υπερφορολόγηση αυτών των στρωμάτων προσωπικά συμφωνώ ότι αποτελεί αναπτυξιακό πρόβλημα, υπενθυμίζω όμως ότι μας επιβλήθηκε από τους πιστωτές και απ όσο γνωρίζω είναι κυβερνητική προτεραιότητα να μειωθεί με την πρώτη δημοσιονομική δυνατότητα.

Αλλά ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η «μεσαία τάξη» να μην είναι 85 χιλιάδες άνθρωποι μόνον σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων. Δηλαδή να έχουμε ανάπτυξη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι.

Πάντως το να στηρίζουν αποκλειστικά την κριτική τους στην κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπερφορολόγηση της «μεσαίας τάξης» την οποία συνέτριψαν και συρρίκνωσαν οι ίδιοι, θυμίζει το ανέκδοτο με τον πατροκτόνο που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή πρόσφατα λόγω τραγικού περιστατικού έμεινε ορφανός.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)