to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πανικός των δημοσκοπήσεων βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία

Το γενικό lockdown ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου με περίπου 2.000 κρούσματα, με λιγότερους από 20 θανάτους ημερησίως και με πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 60%.


Και διακόπηκε αρχές Απριλίου, όταν ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων έγινε διπλάσιος, κυμαινόμενος μεταξύ 3.500 – 4.500, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων μεγαλύτερος των 70, ενώ των συνολικών θανάτων ξεπέρασε τους 8.300 και όταν η πληρότητα των ΜΕΘ ξεπέρασε το 100%. Που σημαίνει ότι για την ώρα 755 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άλλοι 140 σε βαριά κατάσταση, βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι.

Εντωμεταξύ, μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, η Ελλάδα έζησε ένα από τα πιο αυστηρά, αν όχι και το πιο αυστηρό lockdown στην Ευρώπη. Που όμως αποδείχθηκε απολύτως αναποτελεσματικό, καθώς επιδείνωσε, αντί να βελτιώσει, την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Να θυμίσω εδώ ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018, ζητούσε την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον οποίον απέδιδε 40 θανάτους από κοινή γρίπη και 110 απώλειες από την πυρκαγιά στο Μάτι. Την οποία καταστροφή στο Μάτι, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ως πρωθυπουργός ένα χρόνο αργότερα, την απέδωσε στην… κλιματική αλλαγή.

Είναι σαφές πλέον ότι η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκε απολύτως αποτυχημένη.
Το αποδεικνύει η πολύ κακή εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά το μαρτυρούν και οι διεθνείς εκθέσεις και στατιστικές. Με πιο πρόσφατη του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο είμαστε πλέον ουραγοί στον κόσμο,  έχοντας κατρακυλήσει 20 θέσεις τον τελευταίο μήνα και καταλαμβάνοντας την 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες. Ουραγοί όμως είμαστε και στην Ευρώπη, ευρισκόμενοι στην 17η θέση, ανάμεσα σε 20 κράτη.

Κι ακόμη, είναι φανερό από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες έχουν πια αντιληφθεί την αποτυχία της κυβέρνησης και δυσφορούν ανοικτά για τις επιλογές της.

Με πρώτα στη σειρά των αποτυχημένων μέτρων να βρίσκονται αναμφίβολα τα αστυνομικά μέτρα, με τους άχρηστους ελέγχους της διεθνώς πρωτότυπης αποστολής sms, με τα άχρηστα, αλλά ακριβά πρόστιμα, τις ακατανόητες απογευματινές και βραδινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στους δρόμους, οι οποίες όχι δεν έκαναν καλό, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση, γιατί ενίσχυσαν τους συνωστισμούς κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Και βέβαια περίοπτη θέση στα αποτυχημένα μέτρα έχει το άχρηστο, αλλά και ντροπιαστικό για πολιτισμένη χώρα, ξύλο των αστυνομικών στους δρόμους και τις πλατείες, σε υποτιθέμενα απείθαρχους πολίτες, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολυπληθή ομάδα κομματικών παρατρεχάμενων γλεντούσε στην Ικαρία με τσαμπούνες και τραπεζώματα.
Την ίδια ώρα, το κράτος κυνηγούσε φαντάσματα σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω, στα Ευρωπαϊκά κράτη ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα όλο το 24ωρο και χωρίς μάσκα.

Κι από την άλλη, στους κλειστούς μαζικούς χώρους, που έγιναν γνωστοί και σαν εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, μετρό κλπ, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις για να μετακινείται, αλλά και στους κλειστούς εργασιακούς χώρους, όπως οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες, ο ιός έκανε πάρτι εξ αιτίας των συνωστισμών.

Αλλά εκεί δεν υπήρχε καμία πρόληψη και κανένα μέτρο, καθώς εκεί ίσχυε ο περίφημος νόμος της ατομικής ευθύνης των επιβατών και των εργαζομένων. Λες και ο κόσμος χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ και πηγαίνει στη δουλειά του από χόμπι, έχοντας την επιλογή και να μην πάει…

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση απέδιδε στους πολίτες την ατομική ευθύνη της προστασίας τους σε μαζικούς χώρους, η ίδια δεν τηρούσε τους όρους της δικής της ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Συγκεκριμένα:

  • Το κράτος δεν διεξήγαγε, ως όφειλε και όπως επέβαλε ο ΠΟΥ, εκτεταμένα τεστ στην κοινότητα και στοχευμένα τεστ στις εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, προκειμένου να αποκτηθεί καλή γνώση της εξάπλωσης του ιού.
  • Το κράτος δεν έκανε ή κι αν το έκανε δεν τις δημοσίευσε, επιδημιολογικές μελέτες που να υποδεικνύουν που και πως μεταδίδεται ο ιός, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση και μεγαλύτερη ένταση εκεί στοχευμένων, πλέον, μέτρων.
  • Και τέλος το κράτος παραβίασε τη θεμελιώδη υποχρέωσή του απέναντι στη δημόσια υγεία, να στελεχώσει με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία και να εξοπλίσει όσες ΜΕΘ χρειάζονταν, προκειμένου το ΕΣΥ να αντέξει τις πιέσεις του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Με τη δικαιολογία ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, το ΕΣΥ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, οπότε ενόψει αυτού, θα πάνε χαμένες όλες αυτές οι… άχρηστες προσλήψεις και όλοι αυτοί οι… άχρηστοι εξοπλισμοί. Που όμως θα έσωζαν χιλιάδες ζωές.

Σήμερα, η κυβέρνηση πανικόβλητη από την αλλαγή των διαθέσεων των πολιτών απέναντί της, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί όπως όπως να τα μαζέψει. Πέφτοντας από το ένα λάθος στο άλλο και κάνοντας τη μια παλινωδία μετά την άλλη.

Ανοίγει την αγορά στην Αθήνα, όπου η πανδημία θερίζει και δεν την ανοίγει στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαϊα και στην Κοζάνη. Προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις σε βάρος της.

Γιατί το σωστό ήταν ούτε να ανοίξει όπως ανοίγει, άνευ όρων στην Αθήνα και αλλού, ούτε όμως και να μην ανοίξει κατ’ εξαίρεση σε επιλεγμένες περιοχές.

Αυτό που έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει πριν να ανοίξει οπουδήποτε την αγορά, ήταν αυτό που δεν έκανε τον χειμώνα, οδηγώντας σε αποτυχία τα απαγορευτικά της μέτρα.

Να διασφαλίσει δηλαδή σε πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Παίρνοντας δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των συνωστισμών στους κλειστούς εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στα λιγοστά λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες επιβάτες για να μετακινηθούν σαν σαρδέλες στην πόλη, δεν υπάρχει στοιχειώδης εξαερισμός. Και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο γι’ αυτό.

Κι ακόμη, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να διεξάγει εκτεταμένα τεστ στην κοινότητα και ιδίως σε χώρους υπερμετάδοσης της πανδημίας, ώστε να υπάρξει επιτέλους χαρτογράφηση της εξάπλωσης της νόσου.

Αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση τόσον καιρό και δεν έκανε, το οποίο και συνεχίζει να μην το κάνει, είναι εκτεταμένα τεστ και επιδημιολογικές μελέτες στην κοινότητα, καθώς και στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στους τόπους υπερμετάδοσης του ιού.
Αντ’ αυτού, παίρνει τυφλά γενικευμένα απαγορευτικά μέτρα που καταστρέφουν την οικονομία, χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου.

Και βέβαια αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, για να μη χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές άδικα.

Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τώρα που πια έχει χαθεί το τρένο της ενίσχυσης του ΕΣΥ, είναι σήμερα μονόδρομος.

Αν αυτά συμβούν και η μετάδοση του ιού ελεγχθεί εκεί όπου συμβαίνει κατά προτεραιότητα, η αγορά μπορεί να ανοίξει χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και χωρίς άδικους αποκλεισμούς και εξαιρέσεις που προκαλούν εύλογες διαμαρτυρίες.

Αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα είναι η συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης συνταγής που οδήγησε στη σημερινή έξαρση της πανδημίας.

Με την αγορά αλλού να ανοίγει κι αλλού όχι, αλλά πάντως και στις δύο περιπτώσεις, αυτό να συμβαίνει  χωρίς ελέγχους και εκτεταμένα τεστ και λήψη μέτρων εκεί που πρέπει, αλλά αντίθετα, με την εφαρμογή άχρηστων αστυνομικών μέτρων εκεί όπου δεν χρειάζεται.

Όσο κι αν επιμένουν στον ίδιο δρόμο, της ατομικής και όχι της κυβερνητικής ευθύνης, τα ίδια αποτελέσματα θα εισπράττουν.
Άσε που ο πανικός των δημοσκοπήσεων τους καθοδηγεί τώρα να κάνουν μεγαλύτερα λάθη, όπως να ανοίγουν την αγορά χωρίς πρόνοιες και χωρίς στοχευμένες επεμβάσεις, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)