to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 20.11.2023

Πολιτική

Ο Π. Μαρινάκης επιβεβαίωσε και κάλυψε το «γαλάζιο» σκάνδαλο με το νεφρολογικό κέντρο

Για το σκάνδαλο με το νεφρολογικό κέντρο «Νεφρόραμα» στον Πειραιά, το οποίο ανήκει στον αδερφό και τον πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Λιβανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απαράδεκτο συμβάν αλλά υποστήριξε πως δεν γίνεται να κατηγορούνται «διάφοροι διάφοροι επειδή πήγαν στα εγκαίνια»


Όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα της «κυριακάτικης Δημοκρατίας» το νεφρολογικό κέντρο «Νεφρόραμα», που λειτουργεί στον Πειραιά από το 2021 χωρίς την έγκριση από το υπουργείο Υγείας και χωρίς να είναι διασυνδεμένο με νοσοκομείο του ΕΣΥ, όπως απαιτεί ο νόμος, εμπλέκει τον στενό οικογενειακό πυρήνα του σημερινού βουλευτή Μιχάλη Λιβανού, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και επιφανείς βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο σημερινός υφυπουργός Υγείας και τότε γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δώσει το «παρών» στα εγκαίνια  του κέντρου που λειτουργούσε παρά τους νόμους που ο ίδιος ως ο υπουργός είχε θεσμοθετήσει.

Το Μαξίμου και το υπουργείο υγείας τήρησαν άκρα του τάφου σιωπή για την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» σχετικά με νεφρολογικό κέντρο, που ανήκει στον πατέρα και στον αδελφό του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Π. Μαρινάκης, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη της εφημερίδας, προσπάθησε ωστόσο να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του αρμόδιου υφυπουργού.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας για την παρουσία του νυν υφυπουργού Υγείας και πρώην γενικού γραμματέα, Μαρίνου Θεμιστοκλέους, που μαζί με «γαλάζια» στελέχη παρέστη στα εγκαίνια του νεφρολογικού κέντρου τον περασμένο Ιανουάριο στον Πειραιά, έκανε λόγο για απαράδεκτο συμβάν αλλά υποστήριξε πως δεν γίνεται να κατηγορούνται «διάφοροι διάφοροι επειδή πήγαν στα εγκαίνια» κι ότι αν το ήξεραν, δεν θα πήγαιναν, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει αρμοδιότητα του κ. Θεμιστοκλέους.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πολιτικοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα που ξεπερνά τα όρια της οργής, όταν ειδικά απευθύνεται σε ασθενείς, και τα όρια της επικινδυνότητας» είπε ο Π. Μαρινάκης παρόλο που ακριβώς το γεγονός ότι το κέντρο απευθυνόταν σε ευάλωτη ομάδα είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως γίνονται «οι προληπτικοί έλεγχοι» ενώ την ίδια ώρα παραδέχτηκε πως η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία, που οδήγησε στον έλεγχο πριν μία εβδομάδα και ως εκ τούτου στην διαπίστωση της παράβασης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κλείσει το κέντρο ο Π. Μαρινάκης απάντησε ότι θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες.

Δεν απάντησε ουσιαστικά ούτε στην ερώτηση γιατί το υπουργείο Εθνικής δεν μετέφερε το πλοίο «Βέλος» στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπως ζητούσαν οι αξιωματικοί του και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη φορά, που κινδύνευσε το καταγγελίες το ιστορικό αντιτορπιλικό αλλά και τις καταγγελίες για σκόπιμη απαξίωση ενός συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να τα ρίξει πάλι στην... κακοκαιρία και αναπαράγει όσα είναι ήδη γνωστά.

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών με ανέμους έντασης 8-9 μποφόρ προσέκρουσε στην προβλήτα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως από το Πολεμικό Ναυτικό αναλήφθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες του περιστατικού.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε -σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά- ότι η Ελλάδα ούσα πιο ισχυρή από ποτέ θέλει να θωρακίσει τη διαδικασία διαλόγου, προσέρχεται όμως στο διάλογο χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο, είπε και προσέθεσε πως είναι μια άσκηση με δύο μέρη που κρίνεται καθημερινά.

Η εισαγόμενη ακρίβεια και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της ήταν στο επίκεντρο της καθιερωμένης ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στους πολιτικούς συντάκτες.

«Σε 3 άξονες κινούνται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας». Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών πάντα σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία, «έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ υπογράμμισε ότι έρχεται η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για ταχύτερη αντιμετώπιση μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και με πολίτες και τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε ακόμα ότι «με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η αγορά οχημάτων για ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας. (…) 633 οχήματα διαφόρων τύπων».

Στις 18:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Την Τετάρτη στις 11:00, θα ενημερώσει την Βουλή σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της ΝΔ για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης με πρωτοβουλίες και μέτρα που στηρίζουν τους πολίτες.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ακόμα μια επίσκεψη σε σουπερμάρκετ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Στο μέτρο, πλέον έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 883 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών, Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Σε τρεις άξονες κινούνται οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης:

Πρώτον, λαμβάνοντας μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες και τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και η νέα αύξηση των συντάξεων.

Δεύτερον, με στοχευμένα μέτρα που στηρίζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως το έκτακτο επίδομα ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το youth pass, το market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Πάντοτε όμως σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, χωρίς να υποθηκεύουμε τις επόμενες γενιές.

Τρίτον, την συνέχιση των εντατικών ελέγχων για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Ήδη από την αρχή της χρονιάς όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί, σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερο αναδείχθηκε το gov.gr μεταξύ 70 οργανισμών και εταιρειών ως προς την εμπειρία του καταναλωτή. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την επισφράγιση μιας σκληρής δουλειάς, με σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα 150.000 εκκρεμοτήτων στην καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», την καθυστέρηση μηνών σε ορισμένα κτηματολογικά γραφεία, την καθυστέρηση στη συλλογή πιστοποιητικών για αγοραπωλησίες, την επιβάρυνση των πολιτών με περιττά κόστη καθώς και τη δυσκαμψία και τις αρρυθμίες στη λειτουργία του Φορέα.

Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

α) η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

β) η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων,

γ) η μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.

Μέσα από 17 καταβολές, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή 108,1 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες.

Η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων συνεχίζεται από τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.

Παράλληλα, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής αποφάσισε την προσαρμογή του σχήματος πρώτης αρωγής στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία.

Αφορά στις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

1ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως τα «πράσινα», και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ.

2ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ.

Εργαζόμαστε, σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και πρωτίστως με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες για την ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η αγορά οχημάτων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργο προϋπολογισμού 44.380.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά 633 οχήματα διαφόρων τύπων, ανάμεσά τους οχήματα αναπνευστικών συσκευών, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ταχύπλοα άμεσης επέμβασης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, λεωφορεία και βάρκες.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα στις 18:30, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα της Βουλής σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ελληνοτουρκικά. «Η Ελλάδα ούσα πιο ισχυρή από ποτέ θέλει να θωρακίσει τη διαδικασία διαλόγου, προσέρχεται όμως στο διάλογο χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. διαμήνυσε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

«Όχι σε «τσουβάλιασμα» των ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ένα τσουβάλιασμα, και είναι και το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να γίνει, τόνισε. «Μακριά από εμάς τέτοια λογική» πρόσθεσε.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)