to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 27.02.2015

Πολιτική

Ανακαλείται η έγκριση δύο μελετών για το εργοστάσιο στις Σκουριές

Η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παν. Λαφαζάνης, αποβλέπει στη διενέργεια επανελέγχου για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις - Αντίδραση των μεταλλωρύχων - «Δεν θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Σκουριές», απαντάει το υπουργείο


Στην ανάκληση της υπ’ αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχώρησε σήμερα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποβλέπει στη διενέργεια επανελέγχου για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση στη σελίδα του υπουργείου

Όπως σημειώνει το alterthess.gr, αυτό σημαίνει ότι όλες οι εργασίες της εταιρείας ως πρoς τη δόμηση του εργοστασίου θα ελεγχθούν σε βάθος και ότι φεύγει πλέον η πίεση από την Πολεδομία του Δήμου που ασκούσε η εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει πλέον ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης.   Παράλληλα η εξέλιξη  αυτή συνεπάγεται ότι σταματούν οι εργασίες δόμησης στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. 

 

Αντιδρούν οι μεταλλωρύχοι

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα μεταλλεία οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία βάλλουν κατά της απόφασης του κ. Λαφαζάνη, με προσωπικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς.

Η επιστολή των εργαζομένων αναφέρει τα εξής: 

«Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, 27 Φεβρουαρίου 2015

Η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκριση δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής που έκρυβε το αναξιόπιστο πρόσωπο αυτού του υπουργού.

Επί ένα μήνα στις 4 συναντήσεις που είχαμε μαζί του μας υποσχέθηκε ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ο πιο «αριστερός» υπουργός θεωρητικά αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει το λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στη σημερινή απόφαση του.

Δεν πειράζει. Αργά η γρήγορα ο κ. Λαφαζάνης θα καταλάβει το σφάλμα του και θα αντιληφθεί ότι όποιος παίζει με τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας είναι χαμένος από χέρι.

Από σήμερα σταματάμε να συνομιλούμε μαζί του μέχρι να καταφέρει να μας αποδείξει που την έχει κρυμμένη την αριστεροσύνη και το σεβασμό του απέναντι σε εργαζόμενους.

Από σήμερα δεχόμαστε ως συνομιλητή μας μόνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Αν γίνουμε δυσάρεστοι στη κυβέρνηση ας στείλει τα ΜΑΤ.

Καλούμε τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού έργου γιατί και το θέλει και θα το υπερασπιστεί ολόκληρη η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Τα μεταλλεία μας δεν είναι άξιος να τα κλείσει κανείς.

Ο ανένδοτος αγώνας μας μέχρι την οριστική δικαίωση μόλις ξεκίνησε!

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!»

Υπογράφουν ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» και ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος Επ.Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας

«Δεν θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Σκουριές», απαντάει το υπουργείο

Έκπληξη εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές, η οποία καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Π. Λαφαζάνη για την απόφασή του να ανακαλέσει τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή. 

Όπως αναφέρουν, η απόφαση ανάκλησης δεν θίγει κατά κανέναν τρόπο τα συμφέροντά τους. «Αντίθετα», συμπληρώνουν, «η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί με τον όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο τρόπο το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Οι κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζουν ότι «η νέα κυβέρνηση είναι πρώτα απ’ όλα κυβέρνηση των εργαζομένων και γι’ αυτό, στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης προσπάθειας για την προοδευτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ασκεί τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και αυθαιρεσίες μεγάλων και ιδιαίτερα πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων».  

Διαβάστε ακόμα: Κ. Ιγγλέζη για Ελληνικός Χρυσός: Όταν ελεγχθεί η εταιρεία, πραγματικά δε θα μπορεί να σταθεί ούτε μέρα

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)