to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 03.10.2016

Διεθνή

Ο Όρμπαν θριαμβολογεί παρά το άκυρο δημοψήφισμα - Η Κομισιόν «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία, το οποίο ανακηρύχθηκε άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος κατά των προσφύγων στην Ουγγαρία, το οποίο όμως ανακηρύχθηκε άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών.

Ο ίδιος, κατά την ενημέρωση του Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε, πως αν το δημοψήφισμα ήταν νομικά έγκυρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δήλωνε ότι «λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα». «Και τώρα λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας ωστόσο, πως η Επιτροπή «σέβεται τη δημοκρατική βούληση όσων ψήφισαν αλλά και όσων δεν ψήφισαν». «Το δημοψήφισμα ανακηρύχθηκε νομικά άκυρο από τις αρμόδιες αρχές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να χειριστεί το αποτέλεσμα.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν (αναλυτικά παρακάτω) επαναλαμβάνοντας πως ακόμα κι αν ήταν νομικά έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα αφορούσε «μελλοντικές αποφάσεις» και πως είναι υποχρέωση όλων των κρατών - μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κινηθεί νομικά η Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας για τη μη μετεγκατάσταση των 1300 προσφύγων που της αναλογούν όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά την οποία επισημαίνεται πως η Επιτροπή «διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει δράση» κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν την απόφαση.

Εξάλλου, η αρμόδια για ζητήματα μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε, πως σε συνέχεια της επιστολής που έχουν στείλει κάποιες χώρες καταγγέλλοντας την άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, «η Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές αναφορικά με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο».

«Καταπληκτικό» (;) το αποτέλεσμα για τον ακροδεξιό πρωθυπουργό

Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 98% όσων ψήφισαν εισάκουσαν την προτροπή της κυβέρνησής τους, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το απαιτούμενο 50% και ως εκ τούτου το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Παρόλα αυτά ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανίστηκε με αέρα νικητή κάνοντας λόγο για «καταπληκτικό αποτέλεσμα» μπροστά σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων χτες βράδυ στη Βουδαπέστη, «η πρόταση της ΕΕ είναι να επιτρέψει την είσοδο μεταναστών, να τους κατανείμει στα κράτη-μέλη και οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν για την κατανομή αυτή. Οι Ούγγροι σήμερα εξέτασαν αυτήν την πρόταση και την απέρριψαν. Αποφάσισαν ότι μόνο εμείς, οι Ούγγροι, μπορούμε να αποφασίσουμε με ποιον θέλουμε να συμβιώσουμε».

Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο άκυρο του δημοψηφίσματος, αλλά προανήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να διευκρινίσει τίποτα για το περιεχόμενό της. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή, αναμένεται να έχει τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επιχείρησε χθες για άλλη μια φορά να δώσει δραματικό τόνο απευθυνόμενος στους πολίτες σε σχέση με το προσφυγικό. Όπως είπε, «πρόκειται για το μέλλον της Ουγγαρίας, πιθανόν το πιο σημαντικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια, το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας. Με ποιον θα συμβιώσουμε, τι θα συμβεί στον πολιτισμό μας, στο οικονομικό μας σύστημα, που ξαναστάθηκε στα πόδια του με μεγάλες δυσκολίες, και τι πρόκειται να γίνει με τις χριστιανικές μας ρίζες».

Η αντιπολίτευση της χώρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «νίκη της νηφάλιας λογικής» ζητώντας την παραίτηση του Όρμπαν. Η έκβαση του δημοψηφίσματος έγινε δεκτή με ανακούφιση και διεθνώς. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, που τόνισε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη νίκησε, ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία ηττήθηκαν».

Από την πλευρά του, το ακροδεξιό Γιόμπικ κάλεσε τον Βίκτορ Ορμπάν. Ο πρόεδρος του Γιόμπικ Γκάμπορ Βόνα δήλωσε στον πρωθυπουργό στη Βουλή ότι έχει αδυνατίσει τις θέσεις της Ουγγαρίας στην Ευρώπη με ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα, αφού λιγότεροι από τους μισούς Ούγγρους πήγαν να ψηφίσουν.

«Πρέπει να παραιτηθείτε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο κ. Βόνα. «Γνωρίζω ότι δεν θα παραιτηθείτε, αλλά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγγνώμη», πρόσθεσε. To Γιόμπικ βρίσκεται δεξιότερα της κλασσικής Ακροδεξιάς τύπου Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ανοικτά φασιστικές οργανώσεις, όπως το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η λύση στα χερια της ουγγρικής κυβέρνησης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να βρει ένα τρόπο να απαντήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής που διεξήχθη σχετικά με την απόρριψη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

"Η (έλλειψη) επαρκούς συμμετοχής που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, πολλοί άνθρωποι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης να βρει την σωστή λύση και απάντηση", τόνισε ο Σταϊνμάιερ, έπειτα από συνάντηση του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Μπρατισλάβα.

Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, καθιστώντας το δημοψήφισμα μη έγκυρο, καθώς απαιτείτο τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά σε ποσοστό 98,32% την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "εξαιρετικό" και άφησε να εννοηθεί ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει "ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί".

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)