to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 02.05.2019

Διεθνή

Ο Όρμπαν προτρέπει το ΕΛΚ να συνεργαστεί με τους εθνικιστές και λαϊκιστές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η πολιτική ομάδα της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρέπει να συμμαχήσει με λαϊκιστικές, εθνικιστικές παρατάξεις μετά τις ευρωεκλογές αυτού του μήνα


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η πολιτική ομάδα της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρέπει να συμμαχήσει με λαϊκιστικές, εθνικιστικές παρατάξεις μετά τις ευρωεκλογές αυτού του μήνα, προκαλώντας την αντίδραση της επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το κυβερνών κόμμα Φίντες του Όρμπαν τέθηκε εκτός ΕΛΚ τον Μάρτιο μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουγγαρία ως προς το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο Όρμπαν αρνείται ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αξίες τηςΕΕ και επιμένει πως θέλει το Φίντες, ή Κίνημα Νέων Δημοκρατών, να παραμείνει στο ΕΛΚ. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, εισηγήθηκε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να ξεπεράσει την απέχθειά της έναντι της άκρας δεξιάς.

 «Το ΕΛΚ ετοιμάζεται να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία, σκοπεύει να συνδεθεί με την αριστερά», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

 Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας στην Ιταλία, σχηματίζει νέα ευρωπαϊκή συμμαχία εθνικιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Ο Όρμπαν έκανε νύξη γι' αυτό, δηλώνοντας στη Στάμπα «χρειάζεται να βρούμε άλλον δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη».

Η επικεφαλής του CDU Κραμπ-Καρενμπάουερ, που προαλείφεται για να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, δεν υποδέχθηκε ακριβώς ευνοϊκά την ιδέα.

«Αν ο Όρμπαν επιλέγει να απομακρυνθεί κι άλλο από το ΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένας δρόμος επιστροφής στο ΕΛΚ ούτε για τον ίδιο, ούτε για το Φίντες», έκρινε. Εξάλλου, αφότου το κόμμα του τέθηκε στο περιθώριο της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο ΕΚ, «ο Όρμπαν και το Φίντες δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην πολιτική του ΕΛΚ», πρόσθεσε.

Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν τον τρέχοντα μήνα να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες παρατάξεις για να πάρει τον έλεγχο του σώματος και να συμβάλλει να χαραχθεί η πορεία της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές ή με τους Φιλελεύθερους παρά με τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές που προσελκύει το λάβαρο του Σαλβίνι.

«Οι εθνικιστές θα είναι οι εχθροί μας», είπε ο Βέμπερ αρχίζοντας την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει συμμαχία με τον Όρμπαν. Συναντάται μαζί του στη Βουδαπέστη σήμερα.

Ο Όρμπαν όμως ως τώρα δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, που προσδίδει στο Φίντες κύρος και επιρροή που οι υπόλοιποι ευρωπαίοι λαϊκιστές στερούνται.

Μολαταύτα, ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν παύει να κολακεύει τον Ματέο Σαλβίνι, να τον εξυμνεί κυρίως διότι μείωσε δραστικά τις ροές μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν, μέσω Λιβύης, να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης, κατά τον τελευταίο χρόνο. Μόνο «γι' αυτό, ο Σαλβίνι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στην Ευρώπη σήμερα», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)