to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΟΠΕΚΑ είναι βασικός πυλώνας του νέου Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Άρθρο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης στο dikaiologitika.gr


Ο Νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή για τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), αποτελεί μια καίριας σημασίας δομική αλλαγή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και θα λειτουργεί με 275 έμπειρα στελέχη. Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρώτος είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους όπου οι πολίτες δίνοντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Ενισχύουμε κατ’ αυτό τον τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς οι Δήμοι αποκτούν για πρώτη φορά ένα ψηφιοποιημένο εργαλείο στην υπηρεσία του δημότη.

Προβλέπουμε τη λειτουργική διασύνδεση ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας. Με τους δυο αυτούς πυλώνες καταργούμε τις πελατειακές σχέσεις και την πολυνομία παροχής των προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, με διαφάνεια και χωρίς την παρέμβαση διαπροσωπικών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει όλο το σύστημα προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα. Δηλαδή τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αγροτικής εστίας, κτλ. Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται σε διαδρόμους και γραφεία οργανισμών, Δήμων, Περιφερειών και Υπουργείων για να πάρουν αυτό που δικαιούνται.

Τα προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα θα δίδονται πλέον με διαφανή και απόλυτα διαυγή τρόπο, σε συγκεκριμένες και σταθερές ημερομηνίες, με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς καμία “διαμεσολάβηση” στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, από ένα έγκυρο ΝΠΔΔ που αναλαμβάνει τον ρόλο της στήριξης όλων των Ελλήνων πολιτών που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός αποτελεί μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων που αναλαμβάνει δέσμη παροχών. Ειδικότερα: 
1.το Επίδομα Παιδιού 
2. το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
3. το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους. 
4. τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας 
5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία 
6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά ο νέος Οργανισμός έχει 9 Κεντρικές Διευθύνσεις, και 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών. Ειδικότερα, τη διεύθυνση οικογενειακών επιδομάτων, επιδομάτων παιδιού, επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, αναπηρικών, επιδόματα αγροτικής εστίας και υπερήλικων ανασφάλιστων. Επίσης υπάρχουν οι διευθύνσεις διοικητικών, οικονομικών υπηρεσιών και πληροφορικής.

Στο νέο φορέα προβλέπεται η λειτουργία ενοποιημένου μητρώου δικαιούχων. Θεσμοθετούμε, για πρώτη φορά, ελεγκτικό μηχανισμό. Δηλαδή, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το δημόσιο χρήμα αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους. Όλες οι διευθύνσεις θα κάνουν ελέγχους.

Με τη δημιουργία του ΟΠΕΚΑ ανασυστήνουμε το κράτος πρόνοιας που μέχρι σήμερα εκφραζόταν μέσα από το δίπολο ιδρύματα και επιδόματα. Τα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα αποτελούσαν για το κράτος, γκρίζα ζώνη. Πλήθος ιδρυμάτων που λειτουργούσαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Εμείς από τον περασμένο Αύγουστο εγκαινιάσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου εγγράφονται όλοι οι φορείς. Έτσι ενώ μέχρι σήμερα το κράτος γνώριζε 500 ιδρύματα, στην πλατφόρμα έχουν ήδη εγγραφεί 1500 και συνεχίζουμε. Τα δε, επιδόματα ήταν διασπαρμένα σε διάφορους χώρους και δινόντουσαν χωρίς ενιαίους κανόνες, χωρίς κοινό έλεγχο από την Πολιτεία και χωρίς διαφάνεια. 
Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ο ΟΓΑ αλλάζει πορεία. Γίνεται Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων. Και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην αποτελεσματική παροχή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία. Διασφαλίζουμε κυρίως ότι όλοι οι πολίτες θα είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους κι έτσι δεν θα είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΟΠΕΚΑ αγκαλιάζει όλους τους πολίτες αλλά και τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας. Εξασφαλίζει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Και υπόσχεται ασφάλεια σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)