to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 06.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Ο ΟΟΣΑ στη Σλοβενία: Ίδια λύση για κάθε πρόβλημα

Η μια μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωζώνης πέφτουν σαν ντόμινο...



Η μια μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωζώνης πέφτουν σαν ντόμινο: Και η Σλοβενία βρίσκεται πλέον στην δίνη της κρίσης του Ευρώ. Το έλλειμμα της χώρας έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 6% του ΑΕΠ της πρώην Γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας που μέχρι πρότινος υποδεικνυόταν σαν πρότυπο “σοβαρής” οικονομίας. Παρότι το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας είναι χαμηλό (~45%) το τραπεζικό της σύστημα είναι σε οξεία κρίση, κάτι που έχει οδηγήσει την χώρα στην ανάγκη δανεισμού για την στήριξή του, ύστερα από ένα σύντομο σχετικά τραπεζικό πάρτι και την δημιουργία των γνωστών πια φουσκών κτηματαγοράς και δανείων μετά από την είσοδό της στην Ευρωζώμνη το 2007. H γνωστή μας Fitch ήταν η τελευταία εταιρεία αξιολόγησης που υποβάθμισε πρόσφατα έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

..Η συζήτηση βέβαια που έχει προκύψει περιλαμβάνει τα κλασικά που ίσχυσαν για κάθε περιοχή της ευρωζώνης που πέφτει στη ρουφήχτρα της κρίσης του Ευρώ: Να μη γίνουν Ελλάδα, να πάρουν ή να μην πάρουν δανειακή ενίσχυση από τον μηχανισμό κτλ. Μεταξύ των σταθερών σχολιαστών τέτοιου είδους θεμάτων, λόγω της θέσης του, ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ, ο Ανχέλ Γκουρία, έσπευσε να επαναλάβει την πάγια θέση του στα θέματα του εξωτερικού δανεισμού:

“Γιατί δεν ασχολούμαστε με την μεταρρύθμιση των συντάξεων στην Σλοβενία, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον τραπεζικό τομέα, την διαδικασία προσαρμογής του προϋπολογισμού, τις αλλαγές στις υπό κρατική ιδιοκτησία επιχειρήσεις;... [Αν γίνουν αυτές οι αλλαγές] και οι αγορές επιτίθενται ακόμα τότε θα έλεγα ναι ας καλέσουμε την [Ευρωπαϊκή] οικογένεια να βοηθήσει”

Κάθε πρόβλημα κατά τον κ. Γκουρία αντιμετωπίζεται με την μείωση των συντάξεων, την απορρύθμιση της εργασίας και την λιτότητα. Δεν έχει σημασία αν πυρήνας του είναι ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα, για τον ΟΟΣΑ το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει να απαιτεί πάντα το ίδιο φάρμακο: την αύξηση των ανισοτήτων και την απαξίωση της εργασίας.. Τα ίδια που συστήνει ο ΟΟΣΑ δια πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν, στην Ιταλία, την Ισπανία... παντού!

Υπενθμίζουμε ότι ο κ. Γκουρία εν τη σοφία της σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ διαβεβαίωνε πέρυσι το καλοκαίρι πως με το μεσοπρόθεσμο η ανάπτυξη θα επέστρεφε στην Ελλάδα το... 2012, εν μέσω ακριβώς των ίδιων παραινέσεων που απευθύνει σήμερα στην Σλοβενία. Στον ΟΟΣΑ δεν αφήνουν τις αποτυχίες να κλονίσουν την θρησκευτική τους πίστη σε οικονομικές ιδεοληψίες...

Του Μιχάλη Παναγιωτάκη 

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)