to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 24.12.2021

Κοινωνία

Ο ΟΚΑΝΑ διένειμε υλικό ασφαλούς χρήσης και είδη πρώτης ανάγκης σε εξαρτημένους

Έργο με έμφαση στη μείωση της βλάβης διεξάγει τα τελευταία δύο χρόνια ο ΟΚΑΝΑ.


Με δράσεις streetwork ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών διατηρεί παρουσία στα σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση:

«Η δουλειά γίνεται στο πεδίο, εκεί που ο ενεργός χρήστης βρίσκεται, συναθροίζεται, κάνει χρήση και βιώνει δυστυχώς την καθημερινότητά του. Αυτό φυσικά δεν έχει ωράρια και ημέρες, αργίες και καθημερινές. Έτσι, και τα Χριστούγεννα είναι σαν μια άλλη καθημερινή που πρέπει ο οργανισμός να βρεθεί δίπλα σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Κάθε μέρα, κάθε πρωί, κάθε απόγευμα, κάθε βράδυ, είτε είναι γιορτές, είτε όχι, οι ομάδες του streetwork του ΟΚΑΝΑ υλοποιούν δράσεις.

Streetwork για τον ΟΚΑΝΑ σημαίνει μείωση της βλάβης. Είναι ο πρώτος Οργανισμός στη χώρα που ανέπτυξε το streetwork ή αλλιώς «υπηρεσία στο δρόμο», στο πλαίσιο της μείωσης της βλάβης, πριν από 18 χρόνια, όντας οι πρωτοπόροι που υιοθέτησαν την πρακτική αυτή και αυτοί που μετέδωσαν αυτήν την τεχνογνωσία σε άλλους φορείς και ΜΚΟ μετέπειτα, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο πεδίο.

Διανέμει υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης, είδη πρώτης ανάγκης και συνδράμει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τους. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων, σε «πιάτσες» ηρωίνης, αλλά και σε «πιάτσες» shisha (κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης). Εκτός από τα υλικά ασφαλέστερης χρήσης διανέμονται και σάντουιτς, νερά, μάσκες, απολυμαντικά, υπνόσακοι και κουβέρτες για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.

Σήμερα ο ΟΚΑΝΑ πρωτοπορεί και πάλι. Οι ομάδες streetwork διανέμουν 4 διαφορετικά ΚΙΤ:

· ΚΙΤ υγειονομικού υλικού ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης (με πολλαπλά επιστόμια)

· ΚΙΤ υγειονομικού υλικού ασφαλούς ενέσιμης χρήσης (με 20 σύριγγες)

· ΚΙΤ για την ατομική προστασία από την πανδημία αλλά και

· ΚΙΤ αστεγίας, για την κάλυψη των αναγκών υγιεινής των ωφελούμενων.

αλλά και γεύματα και νερό.

Η αποσυμφόρηση των σημείων συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, η μείωση της παραβατικότητας που συνδέεται συχνά με τη χρήση, η διάθεση καθαρών συριγγών - περιορίζοντας την μετάδοση ασθενειών - αποτελούν, μόνο, κάποια από τα άμεσα οφέλη. Απώτερος στόχος η δημιουργία σχέσης και η διασύνδεσή τους με τα θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού.

Έως το Νοέμβρη του 2021 έχουν ήδη διανεμηθεί 380.000 σύριγγες, με πρόβλεψη στο τέλος του έτους να ξεπεράσουν τις 400.000 σύριγγες (ποσοστό αύξησης >100% σχέση με το 2020), ένα πολύ υψηλό νούμερο – χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Οργανισμού και παρά τις συνθήκες της πανδημίας. Αυτό αφενός καταδεικνύει την εξαιρετική λειτουργία και τις εντατικοποιημένες δράσεις της ομάδας streetwork του Οργανισμού, αφετέρου όμως δείχνει και την αυξημένη ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας που πρέπει να ικανοποιηθεί. Αυξημένος είναι επίσης και ο αριθμός των προφυλακτικών - 32.000 -, των επαφών - 51.000 -, αλλά και των γευμάτων - 36.000.

Νέες ουσίες και αντιμετώπιση

Ο ΟΚΑΝΑ παρακολουθώντας τις ανάγκες στο πεδίο, έκανε άμεσα παρέμβαση σε μία νέα ουσία που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αυτή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, γνωστή και ως shisha. H συγκεκριμένη ουσία είναι μία κακής ποιότητας μεθαμφεταμίνη, εύκολα προσβάσιμη με χαμηλό κόστος, αλλά με εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες στην υγεία του χρήστη. Ο Οργανισμός, παρεμβαίνοντας άμεσα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διανέμει υγειονομικό υλικό ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης. Ήδη έως το Νοέμβριο του 2021 έχουν διανεμηθεί 2.600 ΚΙΤ ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης με πολλαπλά επιστόμια».

tags: ΟΚΑΝΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)