to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 18.06.2019

Διεθνή

Ο ΟΗΕ παραδέχθηκε την αποτυχία του στην αντιμετώπιση της κρίσης των Ροχίνγκια

Ο ΟΗΕ παραδέχθηκε «συστηματικές αποτυχίες» στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, η οποία ωθήθηκε σε μαζική έξοδο από τον Αύγουστο του 2017 εξαιτίας των διωγμών που υπέστη από τον στρατό της Μιανμάρ, καθώς απουσίασε η κοινή στρατηγική και η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ.


Εξαιτίας των διώξεων του στρατού περισσότεροι από 730.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές. Ερευνητές του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι οι διώξεις διεξήχθησαν με «στόχο τη γενοκτονία» και περιλάμβαναν μαζικούς φόνους, ομαδικούς βιασμούς και εκτεταμένες πυρπολήσεις σπιτιών και καλλιεργειών.

Την έκθεση αυτή που αφορά την εσωτερική λειτουργία του ΟΗΕ είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες από τον Γκερτ Ρόζενταλ, διπλωμάτη από τη Γουατεμάλα. Αυτός παρουσίασε χθες Δευτέρα την έκθεσή του.

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη και χάθηκαν ευκαιρίες στο σύστημα του ΟΗΕ καθώς ακολουθήθηκε μια αποσπασματική στρατηγική αντί να υιοθετηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης», τονίζει ο Ρόζενταλ στην έκθεσή του που εκτείνεται σε 34 σελίδες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν θα έπρεπε να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή προσέγγιση απέναντι στη Μιανμάρ ή αν θα έπρεπε να συνεχίσουν τη διπλωματία, ενώ αντικρουόμενες αναφορές στέλνονταν από το πεδίο στην έδρα του οργανισμού.

Ο ΟΗΕ προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης που παρείχε στην κυβέρνηση της Μιανμάρ με ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια και των επικρίσεων εναντίον των αρχών της χώρας εξαιτίας των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέληξε ο Ρόζενταλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)