to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο οδοστρωτήρας «σάρωσε» προγραμματικά σημεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης "παρέλειψε" βασικές σελίδες του "γαλάζιου" προγράμματος διακυβέρνησης - Στους 16 πυλώνες του πλάνου διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν συμπεριελήφθησαν οι σχεδιασμοί στο πεδίο του κοινωνικού κράτους και της επιδοματικής πολιτικής, το ασφαλιστικό πλαίσιο, η διαχείριση της ΔΕΗ και η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών


Στα «γαλάζια» συρτάρια ξέχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένες σελίδες του προγράμματος της Ν.Δ. κατά την προχθεσινή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στα 16 σημεία του σχεδίου διακυβέρνησης του κόμματος δεν συμπεριελήφθησαν οι σχεδιασμοί της Ν.Δ. στο πεδίο του κοινωνικού κράτους και της επιδοματικής πολιτικής, το ασφαλιστικό πλαίσιο, η διαχείριση της ΔΕΗ και η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε προχθές ότι “η Ν.Δ. επιμένει σε προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό λόγο της”. Η “Α” επιχειρεί ωστόσο να καταγράψει τα κενά και τα ερωτηματικά που ανακύπτουν από την παρουσίαση του «γαλάζιου» προγράμματος διακυβέρνησης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Πλεονάζουν οι γιατροί

Είπε: “Ενισχύουμε τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως” προσθέτοντας γενικόλογα ότι “σε βάθος τετραετίας θα καλύψουμε όλες τις οργανικές θέσεις”. Δήλωσε δε ότι “εμπιστευόμαστε τους δημόσιους λειτουργούς. Κανείς δεν απομακρύνεται”.

Δεν είπε: Για τις προσλήψεις γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αναρτήσει, τον Μάιο του 2018, στο Τwitter ότι “οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές”. Απέφυγε δε να κάνει μνεία στους συμβασιούχους. Πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη διαμήνυσε ότι “θα παραμείνουν όσο διαρκούν οι συμβάσεις τους και απλά στη συνέχεια δεν θα ανανεωθούν”.

Σιγή ιχθύος για τους μόνιμους διορισμούς στην Παιδεία

Είπε: “H Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα για την πρόοδο κάθε παιδιού στη ζωή του. Γι’ αυτό και όλα πρέπει να εκκινούν από κοινή αφετηρία, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία. Και με εκπαιδευτικούς ελεύθερους να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στις ανάγκες των μαθητών.”

Δεν είπε: Για την διατήρηση των μόνιμων διορισμών που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο Κωστής Χατζηδάκης απέφυγε να δεσμευτεί τόσο για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή όσο και για τους υπόλοιπους 10.500 διορισμούς, παρότι ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη από τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Καμία νύξη στο “ασφαλιστικό Πινοσέτ”

Είπε: “Πριμοδοτούμε τις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους με επιπλέον ασφαλιστικά συμβόλαια”.

Δεν είπε: Για την πολιτική της Ν.Δ. στο πεδίο του ασφαλιστικού. Ως γνωστόν, η Ν.Δ. προκρίνει “το σύστημα τριών πυλώνων”. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι “η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάτι που διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της Ν.Δ. από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ”. Απέφυγε δε να δεσμευτεί για την διατήρηση της χορήγησης της 13ης σύνταξης, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι "πρόθεσή μας είναι να διατηρηθεί η έκτακτη στήριξη που δόθηκε στους συνταξιούχους. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε και τους χαμηλά αμειβόμενους”.

“Φωτογράφισε” κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος

Είπε: “Κανείς δεν ζήτησε από αυτή την κυβέρνηση να βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν. Αυτά τα πλεονάσματα τσάκισαν τη μεσαία τάξη και χρησιμοποιήθηκαν με κυνικό τρόπο για να μοιράζονται επιδόματα της τελευταίας στιγμής προς εξαγορά ψήφων”.

Δεν είπε: Αν θα καταργήσει το κοινωνικό μέρισμα -που προέρχεται από την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων- σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός. Επιπλέον, απέφυγε να επαναλάβει τον διακηρυγμένο στόχο της Ν.Δ. “για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους”.

“Έκρυψε” τη Μικρή ΔΕΗ

Είπε: “Υιοθετούμε νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050. Με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - στον άνεμο και στον ήλιο, που σε αφθονία διαθέτουμε. Και με σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη”.

Δεν είπε: Για τους "γαλάζιους" σχεδιασμούς που αφορούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. “Η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή” επεσήμανε την περασμένη Πέμπτη ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τρομολαγνικά δημοσιεύματα για την οικονομική κατάσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι “πρέπει να δούμε ποιες μονάδες της επιχείρησης μπορούν να πουληθούν προκειμένου να στηριχτεί η επιχείρηση”, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση “αν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος” σε περίπτωση "γαλάζιας" διακυβέρνησης.

Έντονο παρασκήνιο πίσω από το Επικρατείας

O πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης Χρήστος Ταραντίλης και ο πρόεδρος της «Δράσης» Θεόδωρος Σκυλακάκης στελεχώνουν τις πρώτες έξι εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην 12η τιμητική θέση βρίσκεται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκδηλη ικανοποίηση στους «γαλάζιους» υποστηρικτές της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας προκάλεσε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ηγεσία του κόμματος εξέταζε το ενδεχόμενο να προτείνει στη Μαριέττα Γιαννάκου να τεθεί επικεφαλής της λίστας, καθώς υπήρχαν οι σκέψεις να προταθεί ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και υπηρεσιακός πρωθυπουργός για ανώτατο πολιτειακό αξίωμα! Στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. όμως συνυπολόγιζαν και τις φωνές εντός του κόμματος, όπως αυτές των Ν. Κακλαμάνη και Ευ. Μεϊμαράκη, που ζητούσαν την παραμονή του κ. Παυλόπουλου στην Ηρώδου Αττικού.

Παράλληλα, στην οδό Πειραιώς δεν επιθυμούσαν να προκληθεί δυσαρέσκεια στο «καραμανλικό» περιβάλλον μέσα από ένα πιθανό άδειασμα του κ. Παυλόπουλου! Από τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να... μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)