to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο «οδοστρωτήρας» Μητσοτάκη απειλεί και στην προστατευόμενη ελληνική Φύση

Εν μέσω καραντίνας έρχεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εξορύξεις, τουριστική και εμπορευματική αξιοποίηση μέσα στις περιοχές Natura από ιδιώτες, που θα προσλαμβάνουν οι ίδιοι αυτούς που θα... ελέγχουν την νομιμότητά τους, είναι ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όλη την ελληνική Φύση, όπως περιέγραψε η Εμμανουέλα Τερζοπουλου της Κίνησης Προστασίας του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Πρόκειται για νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που πιάνει όλο το περιβάλλον, όλη την ελληνική Φύση, αλλάζουν εντελώς οι χρήσεις γης, ουσιαστικά κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις ζώνες οι περιοχές Natura και σε δύο ή τρεις επιτρέπεται μέχρι και η εξόρυξη. Παράλληλα, επιτρέπεται η τουριστική και εμπορευματική αξιοποίηση των περιοχών Natura, είπε η κα Τερζοπούλου, ενώ φυσικά όλα αυτά προβλέπουν και τις «αναγκαίες υποδομές», δημιουργία δρόμων, κτιρίων, κοινωφελών υποδομών, κτλ.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο φεύγει ο έλεγχος της νομιμότητας κατά την υλοποίηση τέτοιων έργων από το κράτος. Θα ανατίθεται σε ιδιώτες που θα επιλέγουν, διορίζουν και πληρώνουν οι ίδιοι οι επενδυτές των έργων, δηλαδή «βάζουν τους λύκους να φυλούν τα πρόβατα». Το νομοσχέδιο όπως είπε η ίδια ανήκει στα «κατεπείγοντα» μέσα στην καραντίνα, να μην περάσει καν από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής θα είναι εξωφρενικό.

Στην ουσία η προστασία των περιοχών Natura έχει τελειώσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι περιοχές Natura δεν είναι οι μόνες προστατευόμενες περιοχές, απλώς βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας υπάρχει πολύ αυστηρή θεσμοθέτηση.

(Φωτογραφία αρχείου από μονάδα εξόρυξης σε δάσος της Χαλκιδικής)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)