to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 10.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ο ΟΑΕΔ παραχώρησε στον Δήμο Πάτρας το Πλατανόδασος και χώρους στις Εργατικές Κατοικίες

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής το Δημαρχείο της Πάτρας και συνυπέγραψε με το Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη την παραχώρηση χρήσης για 10 χρόνια του «Πλατανοδάσους», οικοπέδου συνολικής έκτασης 59 στρεμμάτων που βρίσκεται στον Καστελόκαμπο, καθώς και 13 καταστημάτων και τεσσάρων αιθουσών συγκέντρωσης σε τέσσερις οικισμούς Εργατικών Κατοικιών.


Παράλληλα δεσμεύθηκε για την άμεση πληρωμή των συμπολιτών που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας εξηγώντας ότι η καθυστέρηση στον πρώτο μήνα οφείλεται στον χρόνο που απέστειλε ο Δήμος στον ΟΑΕΔ τις σχετικές λίστες. 

Επίσης εξήγησε ότι εκατοντάδες δικαιούχοι εργατικών κατοικιών στην Αχαΐα που δεν έχουν πάρει ακόμα τους οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και όσοι τους έχουν πάρει μετά το 1996 θα βγουν κατά πολύ κερδισμένη καθώς η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ορίστηκε πλέον στα 304,41 κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για τις παραχωρήσεις προς το Δήμο η κυρία Καραμεσίνη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το αίσιο τέλος που υπάρχει καθώς γνώριζε ότι τόσο για το Πλατανόδασος όσο και για τους χώρους στις Εργατικές Κατοικίες εκκρεμούσαν, εκ μέρους των τοπικών φορέων, αιτήματα ετών. Όπως εξήγησε πλέον το δάσος των 59 στρεμμάτων μετά την ελαφρά ανάπλαση που θα κάνει εκεί ο δήμος θα μπορέσει να αποδοθεί στους πολίτες ώστε να το απολαμβάνουν.

Για τα 13 καταστήματα και τις 4 αίθουσες συγκέντρωσης που δίδονται επίσης στο Δήμο σημείωσε ότι αποκτούν το ρόλο για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί, ν’ αποκτήσουν δηλαδή ζωή και ν’ αξιοποιηθούν για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις επ’ ωφελεία όλων των πολιτών. 
Μεταξύ των άλλων σε αυτούς τους χώρους θα στεγαστούν παραρτήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημοτικό Νηπιαγωγείο κ.α..

Ευχαριστημένος δήλωσε και ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ο οποίος συμπλήρωσε: «Η υπογραφή της παραχώρησης από τον ΟΑΕΔ στο Δήμο Πατρέων του Πλατανόδασους και των καταστημάτων σε εργατικά συγκροτήματα, αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη στις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής… Η παραχώρηση των κτιρίων του ΟΑΕΔ στο Δήμο βάζει τέλος στην πολύχρονη απαξίωσή τους και δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών».

Κατά τα λοιπά η κυρία Καραμεσίνη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) μαζί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κι εξήγησε ότι η αρχική καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων δεν απέστειλε εγκαίρως τις σχετικές λίστες ώστε να υπάρξει ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να καταβληθούν οι μισθοί στους συμπολίτες. «Οι λίστες έφθασαν στις 25 Φεβρουαρίου, αντί της 5η Φεβρουαρίου κι έτσι δεν προλάβαμε… Το ξεκαθαρίζω αυτό γιατί χθες βγήκε ένα Δελτίο Τύπου που υπαινισσόταν ότι φταίει ο ΟΑΕΔ», τόνισε η κυρία Καραμεσίνη.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό στις υπηρεσίες του Οργανισμού ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη 260 προσλήψεις συμβούλων και υποσχέθηκε ότι, με δεδομένο ότι η Πάτρα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα έρθουν εδώ περισσότεροι υπάλληλοι.

Πέρα αυτών υπογράμμισε ότι η αλλαγή στα 5μηνα προγράμματα που έγιναν πλέον 8μηνα με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα δεν σχετίζεται με την πορεία του Δήμου Πατρέων κατά της ανεργίας, αλλά αποτελούσε σχεδιασμό της κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο του 2015.

Τέλος έκανε ειδική και αναλυτική αναφορά στα ευχάριστα νέα που υπάρχουν για όσους δικαιούχους εργατικών κατοικιών δεν έχουν λάβει ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια των σπιτιών στα οποία διαμένουν. Από τις 8 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ πήρε απόφαση η ενιαία τιμή παραχώρησης των κατοικιών αυτών να ορισθεί στα 304,41 ευρώ το τ.μ. από τα 650 έως τα 1035 ευρώ το τ.μ. που κυμαίνονταν την τελευταία δεκαετία. Η ίδια τιμή θα ισχύσει και για όσους έχουν πάρει τα παραχωρητήρια των σπιτιών τους από το 1996 και δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει, στην περίπτωση που έχουν αποπληρώσει θα υπάρξουν επιστροφές χρημάτων. Για όσους ανήκουν στην κατηγορία πριν παραλαβής πριν το ’96 υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις εξόφλησης με καλύτερους όρους (παράταση δόσεων κ.α.). Είναι ένα θέμα που αφορά εκατοντάδες Αχαιούς καθώς 944 οικογένειες ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν πάρει ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια ενώ άλλες 1561 ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία οι οποίοι θα αποληρώσουν με την τιμή των 304,41 ευρώ.  

Θάνος Χριστακόπουλος 

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)