to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 02.03.2015

πηγή: Έθνος

Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: «Κάντε μεταρρυθμίσεις και ίσως δώσουμε χρήματα ακόμα και τον Μάρτιο»

Στο δραματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμφωνίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στους Financial Times. Σε αυτήν αναφέρεται μιλάει εκτενώς για το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις, τις ευθύνες της Κομισιόν και τον φημολογούμενο τσακωμό του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.


Το δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ ξεκινά με την έκπληξη Ντάισελμπλουμ μόλις έλαβε το ελληνικό αίτημα. «Τις προηγούμενες 48 ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει. Είχαν μιλήσει επανειλημμένως τηλεφωνικά, αντάλλαξαν προσχέδια και προτάθηκαν αλλαγές. Όμως, η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογεγραμμένη από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έμοιαζε με αυτά που είχαν συζητηθεί», καθώς, όπως αναφέρεται, έλειπαν βασικές συμφωνημένες δεσμεύσεις.

«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'», δήλωσε σε συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει» (σ.σ. κάτι που η Αθήνα διαψεύδει).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας αναφέρεται σε έναν μήνα θυελλωδών διαπραγματεύσεων, οι οποίες «άφησαν πληγωμένους εγωισμούς σε όλες τις πλευρές» κάτι που δείχνει πως τα επόμενα βήματα που απαιτούνται θα μπορούσαν να γίνουν σε ακόμα πιο τεταμένο κλίμα και να δοκιμάσουν την Ελλάδα και τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη, σχολιάζει ο γνωστός αναλυτής τ.

Αναφερόμενος στην φημολογούμενη ένταση μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα ομολόγου του, ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει πως ήταν δουλειά του να «πιέσει» τον Βαρουφάκη, και παρότι παραδέχεται πως «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων, αρνείται τις αναφορές που έλεγαν ότι οι δυο άνδρες κόντεψαν σε κάποιο σημείο να παίξουν ξύλο.

«Είναι βλακείες», σχολιάζει. «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».

Στη συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ εξηγεί και την απόφασή του να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα πριν καν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.

«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη που βασικά παρενέβαιναν, δίνοντας συμβουλές στο ελληνικό εκλογικό σώμα για το ποιον να ψηφίσει, κάτι που δεν πίστευα ότι ήταν σωστό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα: σας αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ολλανδός αναφέρεται αδιέξοδο του πρώτου Eurogroup αλλά και στο κακό κλίμα στο οποίο έληξε η δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα με τον Βαρουφάκη να βγαίνει από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον ολλανδό ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αθήνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρέμβαση για την οποία ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ' ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί.

«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις», προσθέτει τονίζοντας για την ελληνική θέση πως «αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες 'α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν', αυτό δεν βοηθάει πολύ».

Όσον αφορά το τρίτο και επιτυχημένο Eurogroup; Εκεί ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζει πως δεν συνεργάστηκε καθόλου με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ενώ μίλησε μόνο στον Τσίπρα τηλεφωνικά. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα».

Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ' την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».

«Κάντε μεταρρυθμίσεις και ίσως δώσουμε χρήματα ακόμα και τον Μάρτιο»

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ώστε να μπορέσει, ίσως και εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση κάποιας δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ. ευρώ στέλνει ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να καλύψει τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του μήνα.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση για μια πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων είναι η ύπαρξη πραγματικής προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και όχι μονο «προθέσεις».

«Το μήνυμά μου στους Ελληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως η λίστα Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθέσεις για μεταρρυθμίσεις, «μια ένδειξη του τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά», όχι ένα νέο πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)