to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 04.02.2014

leftist

Κοινωνία

Ο νους μας στην Κεφαλονιά

Mεγάλα ερωτήματα τίθενται τόσο για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού όσο και για τον αν είχαν ληφθεί εγκαίρως όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για τον περιορισμό των ζημιών


Το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά μέσα σε λίγες μέρες ήρθε να μας θυμίσει τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή: κατ’ αρχάς, αυτή η ίδια η ζωή· αλλά και όσα τείνουμε να θεωρούμε αυτονόητα, όπως το να έχεις ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι και να μην είσαι έκθετος στη βροχή και το κρύο.

 Ο σεισμός δίνει επίσης καίριο πλήγμα στην ανθρώπινη αλαζονεία.  Παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, παραμένουμε τρομακτικά  αδύναμοι απέναντι στις δυνάμεις της Φύσης. Ο κόσμος μας παραμένει εύθραυστος,  αν και μας δίνει την ψευδαίσθηση της σταθερότητας και της διάρκειας.

Πρέπει λοιπόν να μην ξεχνάμε ποτέ ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και ότι δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι τέτοιες ώρες προέχει η ενεργοποίησης της αλληλεγγύης και όχι η κριτική. Δεν είναι ώρα για φτηνή αντιπολίτευση. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά μεγάλα ερωτήματα τίθενται τόσο για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, όσο και για τον αν είχαν ληφθεί εγκαίρως όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για τον περιορισμό των ζημιών .Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια κι υποδομές τα ερωτήματα γίνονται τεράστια. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει με τους σεισμούς και δεν μπορεί κάθε φορά να εμφανίζεται ελλιπώς προετοιμασμένη.

Αυτή η συζήτηση θα πρέπει, όμως, να ανοίξει αργότερα. Τώρα είναι η ώρα της άμεσης συνδρομής στον κόσμο που υποφέρει –και αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη μεγάλη δοκιμασία. Ο νους όλων μας είναι στην Κεφαλονιά.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)