to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 02.01.2014

πηγή: Έθνος

Οικονομία

Ο Νότος ξεπουλάει: Διαβατήρια οι Μαλτέζοι, νησιά οι Ελληνες

Ο Εμίρης του Κατάρ αγόρασε έξι νησιά στο Ιόνιο για 8,5 εκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του.


 

Για τους πολίτες εκτός ΕΕ, με όνειρα για μια καλή ζωή και μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα, το 2014 θα μπορούσε να είναι μια καλή χρονιά, καθώς οι χώρες του Νότου ξεπουλούν πολύτιμες κρατικές περιουσίες προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Σύμφωνα με την Independent, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η υπηκοότητα της Μάλτας, με την αγορά ενός μαλτέζικου διαβατηρίου να κοστίζει 1,15 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια ακολουθεί η βίλα ενός πρώην καρδινάλιου της Ιταλίας, ενώ για μια παραμυθένια απόδραση ακολουθούν σε καλή τιμή τα κάστρα της Πολωνίας. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα καλοκαίρι στο ελληνικό αρχιπέλαγος, με την αγορά ενός νησιού αξίας 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Η έκρηξη στην Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, η οποία ξεκίνησε όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βρουν καινοτόμους τρόπους για να κλείσουν τις τρύπες στον προϋπολογισμό τους, έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά, καθώς ολοένα και πιο ενδιαφέροντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία βγαίνουν προς πώληση.

Ωστόσο σε σύγκρουση έχουν έρθει οι κυβερνήσεις με τους εξοργισμένους κατοίκους, που διαφωνούν σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στην ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας.
 

Αντιδρούν οι Ιταλοί στα σχέδια της κυβέρνησης να επιτρέψει σε μεγάλους οίκους μόδας τα γυρίσματα διαφημίσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κολοσσαίο, προκειμένου να συγγκεντρώσουν χρήματα για τη σ

Αντιδρούν οι Ιταλοί στα σχέδια της κυβέρνησης να επιτρέψει σε μεγάλους οίκους μόδας τα γυρίσματα διαφημίσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κολοσσαίο, προκειμένου να συγγκεντρώσουν χρήματα για τη συντήρηση των ιστορικών τους μνημείων.

Το πολύτιμο Μαλτέζικο διαβατήριο προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή και ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της. Εξοργισμένοι οι ντόπιοι ανέτρεψαν την πώληση ενός ιταλικού νησιού από έναν Νεοζηλανδό επιχειρηματία. Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις μπορούν να ξεπεράσουν το σκόπελο των πολιτικών θεμάτων για την «πώληση της οικογενειακής περιουσίας», ο εμπειρογνώμονας στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, καθηγητής Γουίλιαμ Μέγκινσον, αναφέρει πως οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια που κυμαίνονται από μια απλή έλλειψη ενδιαφέροντος στις ελκυστικές κρατικές περιουσίες μέχρι τα θολά δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο Δρ Μέγκινσον, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και πρώην σύμβουλος στην επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων της ιταλικής κυβέρνησης, τονίζει: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπήρξαν ορισμένες πωλήσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποια θεμελιώδη προβλήματα αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν λογικά να πωληθούν – όπως για παράδειγμα εκτάσεις γης – καθώς δε διαθέτουν ακριβές κτηματολόγιο. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γης. Υπάρχουν πραγματικά πολιτικά προβλήματα σχετικά με το ξεπούλημα στρεμμάτων γης».

Σε καλή τιμή πωλούνται και τα κάστρα της Πολωνίας

Σε καλή τιμή πωλούνται και τα κάστρα της Πολωνίας


Αν και μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλο το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στην μετά-κρίση Ευρώπη, υπήρξαν κάποιες προβεβλημένες πωλήσεις, ιδιαίτερα στην χτυπημένη Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα της Independent. Τον Μάιο, ένα μήνα προτού παραιτηθεί υπέρ του γιου του, ο Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αν Τάνι, αγόρασε έξι νησιά του Ιονίου, για 8,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά αυτή θεωρήθηκε ως μια εξαιρετική συμφωνία για τον Εμίρη, που σκοπεύει να χτίσει ένα πολυτελές καταφύγιο για τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του.

Οι ιταλικές αρχές που ευελπιστούν να γεμίσουν τα ταμεία τους από την πώληση ενός ή δύο νησιών, διαπιστώνουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Τον Οκτώβριο, ο Νεοζηλανδός επιχειρηματίας Μάικλ Χαρτ, δαπάνησε 2,9 εκατ. για την αγορά του νησιού Budelli, ένα εθνικό πάρκο πλαισιωμένο με ροζ άμμο ακριβώς δίπλα στη Σαρδηνία. Παρόλο που τόνισε ότι ήθελε να το διατηρήσει στην αρχική του μορφή, οι οικολόγοι εξοργίστηκαν και συγκέντρωσαν 85.000 υπογραφές για να ακυρωθεί η συμφωνία, με την ιταλική κυβέρνηση τώρα να εξετάζει τρόπους για την αναστολή της πώλησης.

Η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια με δεκάδες ιστορικά ακίνητα που σχεδιάζει να πουλήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Οι προϋπολογισμοί λιτότητας σημαίνουν λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση των κρατικών ιστορικών μνημείων, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται ή και να ερειπώνονται. Για τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν, όπως το Κολοσσαίο και τη γέφυρα του Ριάλτο στη Βενετία, η κυβέρνηση είχε την ιδέα να επιτρέψει σε μεγάλους οίκους μόδας, να κινηματογραφήσουν τις διαφημίσεις τους σε αυτά, με αντάλλαγμα μετρητά για τις επισκευές τους.

Για λιγότερο όμως προβεβλημένα μέρη, χρειαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η Local, μια ιστοσελίδα που καλύπτει ιταλικές ειδήσεις στα αγγλικά, ανέφερε τον περασμένο μήνα, ότι 50 τέτοιες ιδιοκτησίες θα δημοπρατηθούν για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους της Ιταλίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κάστρο όπου παντρεύτηκαν οι ηθοποιοί Τομ Κρουζ και Κέιτι Χολμς, μια πρώην φυλακή και η Villa Mirabellino, του 18ου αιώνα,πρώην κατοικία του καρδινάλιου της Λομβαρδίας.

Ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις αυτές, είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν τα ιστορικά μνημεία που καταρρέουν, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει εμβρόντητοι από τους εθνικούς θησαυρούς που εμπίπτουν σε ιδιωτικά χέρια, ενώ οι ντόπιοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο να σταματήσουν την πώληση της Villa Mirabellino.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προσφέρουν υπηκοότητα σε ξένους που επενδύουν μεγάλα ποσά στις χώρες τους, αν και οι περισσότεροι απαιτούν λίγα χρόνια παραμονής σε αυτές. Στη Μάλτα το σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, παρακάμπτει την παραμονή, και απλά ζητά από τους επίδοξους πολίτες 650.000 ευρώ, σε ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας θα αποφέρει 30 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Πηγή: Independent

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)