to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 18.10.2019

πηγή: lifo

Πολιτισμός

Ο Nick Cave εξισώνει Antifa με Άκρα Δεξιά προκαλώντας αντιδράσεις

Μία καλλιτεχνικής φύσης, αλλά άκομψη, απάντηση του Nick Cave σε ερώτημα οπαδού του δημιούργησε αρκετή τροφή για σκέψη και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού» δηλώνει ο Nick Cave σε κείμενό του, προκαλώντας ανησυχία σε μερίδα των οπαδών του.  

«Νιώθω αφόρητη πλήξη και πίεση υπό το βάρος της ύβρεως όσων εμφανίζονται τόσο δογματικοί στις θέσεις τους», γράφει ο Nick Cave στην πιο πρόσφατη δημοσίευση του στην ιστοσελίδα The Red Hand Files όπου τακτικά απαντά σε ερωτήματα θαυμαστών του.  

Η αφορμή για το κείμενο του Cave στο οποίο δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της σύγχρονης "woke" κουλτούρας [ο όρος "woke" έχει την καταγωγή του στην αφροαμερικανική αργκό και αναφέρεται σε μια διαρκή εγρήγορση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης, αλλά εσχάτως έχει αποκτήσει και μια αρνητική έννοια εκ μέρους όσων τον συνδέουν με τις υπερβολές της πολιτικής ορθότητας] προήλθε από ερωτήσεις οπαδών σχετικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τους λόγους που τον οδηγούν στο γράψιμο. Στο κείμενο του Cave αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το να ζω σε μια κατάσταση αναζήτησης, ουδετερότητας και αμφιβολίας, πέρα από δόγματα και βεβαιότητες, είναι καλό τόσο για τη δουλειά του τραγουδοποιού όσο και για τη ζωή μου γενικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνω να νιώθω άβολα γύρω από ιδεολογίες που αυτοπροσδιορίζονται ως 'η αλήθεια' ή 'ο δρόμος'».

«Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις θρησκείες αλλά επίσης και τον αθεϊσμό και κάθε διχαστικό σύστημα πολιτικής σκέψης, όπως η κουλτούρα 'woke' που αντλεί ενέργεια από την καταπίεση κάθε αντίθετης θέσης... Ασχέτως των ενάρετων προθέσεων που μπορεί συνοδεύουν αυτή την αντίληψη, διακρίνεται από μια έλλειψη ταπεινοφροσύνης και από μια πατερναλιστική βεβαιότητα που με απωθεί».  

«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά, για παράδειγμα, με τις οδομαχίες και το παιχνίδι ρόλων που παίζουν μοιάζουν σα να αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού, που στηρίζεται στις τυφλές και άκαμπτες ιδεολογικές πεποιθήσεις τους... Οι Νέοι Αθεϊστές και οι θρησκόληπτοι αντίπαλοί τους είναι μπλεγμένοι σε μια παρόμοια δυναμική...». 

tags: Nick Cave

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)