to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 06.05.2019

Διεθνή

Η Γάζα πνίγεται στο αίμα - Πληροφορίες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Στις εχθροπραξίες ανάμεσα σε ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά και 23 Παλαιστίνιοι το Σαββατοκύριακο


Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήφθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, προκειμένου να τερματιστεί η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή «στις 04:30» [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], δήλωσε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Την πληροφορία ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επιβεβαίωσε δεύτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Την είδηση μετέδωσε επίσης τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά, που γενικά αποφεύγει να σχολιάζει δημόσια οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της με τη Χαμάς, οργάνωση που χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

‪##Gazze'den roket atılmasının devam etmesi üzerine #İsrail Hava Kuvvetleri bugünde bölgeyi vuruyor.‬
‪#Filistin  ‬
‪📸‬

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα την Κυριακή από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει "τα μαζικά πλήγματα" εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.

"Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού", τόνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή [τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «100%» τα αντίποινα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις από μέρους παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία». «Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ. Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του... Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη -- μπορεί να επιτευχθεί!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες το βράδυ στην «έντονη καταδίκη» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε ότι ο νέος κύκλος της βίας πρέπει να «σταματήσει». «Η Γαλλία υποστηρίζει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος μέσω Twitter και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να προστατεύει την ασφάλειά του, ενώ από την άλλη είναι «θεμιτές» οι «προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος.

Νέα έκκληση της ΕΕ να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την Κυριακή την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «σταματήσουν αμέσως» οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «σύγκρουσης χωρίς τέλος».

Καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και ένοπλες ομάδες στη Γάζα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, η Μογκερίνι «επαναβεβαίωσε τη θεμελιώδη προσήλωση της ΕΕ στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Το Σάββατο, η εκπρόσωπός της είχε καλέσει να σταματήσουν αμέσως οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών προς το Ισραήλ.

«Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν ανείπωτο πόνο για τους Ισραηλινούς και εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό μιας βίας χωρίς τέλος και μιας σύγκρουσης χωρίς τέλος», αναφέρει η Μογκερίνι σε γραπτή δήλωσή της.

«Μια νέα κλιμάκωση κινδυνεύει επίσης να αναστρέψει την εργασία για την ανακούφιση του πόνου του πληθυσμού της Γάζας, ο οποίος έχει πληρώσει ήδη βαρύ φόρο με πολλά θύματα», υπογράμμισε.

Για τη Μογκερίνι, η κλιμάκωση αυτή «θέτει ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τις προοπτικές επίλυσης μακροπρόθεσμα, που απαιτούν την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαιώνει πως υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για τη μείωση των εντάσεων στη Γάζα και αναμένει από τα μέρη να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ συνεχίζονταν οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν ακατάπαυστα τα πλήγματα εναντίον της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η Γάζα πνίγεται στο αίμα

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, σε νέους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ώρα που οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης εντείνονται, το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν "από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που στοχοθέτησαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας".

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Μόνο την Κυριακή σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι στη Γάζα.

Ο στρατός σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς

Το Ισραήλ σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα σε μια στοχευμένη επιδρομή, όπως τη χαρακτήρισε ο στρατός, και Παλαιστίνιοι δήλωσαν πως ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια από τον πόλεμο του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως ο Χάμεντ Άχμεντ Αμπέντ Χούντρι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν σε ένοπλες παρατάξεις στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το αυτοκίνητό του.

 

Το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του πρακτορείου Anadolu στη Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινά μαχητικά

Το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτίριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Τούρκοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση αυτή. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν "μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" τις επιθέσεις στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι "εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι". "Ακόμη και αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη", πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μέσω του Twitter, κάλεσε "όλες τις κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία" να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδίκασε την επίθεση αυτή "στόχος της οποίας είναι να συγκαλυφθούν τα νέα εγκλήματα" του Ισραήλ, όπως είπε.

Η Άγκυρα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει απέναντια στις "δυσανάλογες ενέργειες" του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τον βομβαρδισμό από ισραηλινά αεροσκάφη κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στην πόλη της Γάζας.

 

Το Anadolu θα συνεχίσει να ενημερώνει για τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση εναντίον των γραφείων του Anadolu στη Γάζα, ενώ τηλεφώνησε και στον γενικό διευθυντή του πρακτορείου, Σενόλ Καζαντζί.

"Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις ωμότητες στη Γάζα και άλλες περιοχές της Παλαιστίνης παρά τις επιθέσεις αυτές" ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Καζαντζί τόνισε ότι το πρακτορείο θα συνεχίσει να ενημερώνει για τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης και την επιθετικότητα του Ισραήλ. "Αναμένουμε μια ειλικρινή ανταπόκριση από τους διεθνείς οργανισμούς που προτιμούν να τηρούν σιωπή όταν οι επιθέσεις προέρχονται από το Ισραήλ", πρόσθεσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)