to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο νέος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ για τα πυρηνικά και την ειρήνη

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


Με την ευκαιρία της φετινής 67ης επετείου των πρώτων πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα, η εταιρεία μας σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης διοργάνωσε στις 6-8-2012 Συνέντευξη Τύπου- Εκδήλωση στον ΔΣΑ, όπου διαβάστηκε και η Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή, η οποία στηρίζει τη σχετική πρόταση του ΟΗΕ και είναι ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω των τραγικών εξελίξεων σε Ιράν και Συρία.

Η εταιρεία μας ήδη από το 2011 είχε πρωτοστατήσει στον συντονισμό των ΜΚΟ της περιοχής για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια του ΟΗΕ. Είχαμε αποστείλει επιστολές, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε υπογραφές βουλευτών (όπως συνέβη σε αρκετά κοινοβούλια της Ε.Ε.) και είχαμε επιχειρήσει την ενεργοποίηση του ΥΠΕΞ (στα πρότυπα της Φινλανδίας), αλλά χωρίς καμιά επιτυχία.

Στην έκκληση περιλαμβάνεται και η ανησυχία μας για την ασφάλεια της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, όπως αυτά που προγραμματίζει η Τουρκία σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας όπως το Ακούγιου.

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν επερώτηση για το Ακούγιου. Αντίθετα κατά την επιτυχημένη εκδήλωση της 6-8-2012 για τη Χιροσίμα αρκετοί των παρευρισκομένων σχολίασαν την πλήρη απουσία βουλευτών του. Πιστεύουμε ότι ο νέος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί τη μέγιστη εγρήγορση στο θέμα των πυρηνικών και της ειρήνης και καλύτερο συντονισμό της δράσης των βουλευτών και στελεχών του.

Οι καιροί είναι χαλεποί όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο. Μην ξεχνάμε ότι συχνά οι οικονομικές κρίσεις λύνονται με καταστροφικούς πολέμους. Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε για την υπογραφή των Αντιπυρηνικών Συμφωνιών και είδαμε να χρησιμοποιούνται σαν ψεύτικη δικαιολογία στην αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, τώρα δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο του ρόλο πρέπει να πρωτοστατήσει για την ειρήνη τόσο στο Ιράν όσο και στη μαρτυρική Συρία. Επειδή είμαστε γιατροί διακηρύσσουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση σε κανένα πρόβλημα και αν και είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του λαού της Συρίας και υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον του τασσόμαστε εναντίον σχεδίων για ξένη στρατιωτική επέμβαση τύπου Λιβύης στη Συρία.

Δυστυχώς ο πυρηνικός εφιάλτης παραμένει, 19.000 πυρηνικά όπλα εξακολουθούν επίσημα να υπάρχουν στις πυρηνικοκάτοχες δυνάμεις, (αρκετά από αυτά διακινούνται μέσω Σούδας), ενώ νέες χώρες απειλούν να προστεθούν στον κατάλογο της τρέλας και οι τρομοκράτες επαγρυπνούν. Η φωνή της λογικής όπως εκφράζεται από τα επιχειρήματα των επιστημόνων δεν εισακούεται από τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να ψεύδονται. Υπενθυμίζουμε τη φετινή μελέτη (24-4-2012) της εταιρείας μας IPPNW Nuclear Famine: A Billion People at Risk-Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies, and Human Nutrition σχετικά με την πρόκληση πυρηνικού λιμού από περιορισμένη χρήση πυρηνικών με τίμημα τον θάνατο 1 δισ. ανθρώπων παγκόσμια.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι ένα μόνο Trident υποβρύχιο, από αυτά που κυκλοφορούν στα πελάγη μας, έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει 100 πόλεις και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό. Ακόμη και οι πιο φιλόδοξοι στόχοι πυρηνικού αφοπλισμού αφήνουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία με οπλοστάσιο ικανό να προκαλέσει πολλαπλάσια καταστροφή από την περιγραφόμενη στην παρούσα μελέτη.

Γι' αυτό δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα απόκτησης πυρηνικών όπλων σε καμία χώρα του κόσμου, πολύ περισσότερο αν είναι χώρα της εύφλεκτης Μ. Ανατολής. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, ανώτερο σε ισχύ και από αυτό της Μ. Βρετανίας και είναι η μόνη χώρα της Μ. Ανατολής που δεν μετέχει στη Συμφωνία μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων (NPT). Και φυσικά όλες οι πυρηνικοκάτοχες χώρες πρέπει να εξαλείψουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο όπως έχουν δεσμευθεί στη Συνθήκη που επικαλούνται κατά των άλλων.

Σε περίοδο παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης ο κόσμος συνεχίζει τον παραλογισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ πάνω από 1 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν και πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή επαρκή ιατρική κάλυψη ή εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο χιλιάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι.

Παρά τη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Φουκούσιμα εξακολουθούν να κατασκευάζονται πανάκριβα ανασφαλή πυρηνικά εργοστάσια, όχι για την ενεργειακή κάλυψη των κρατών, αλλά με μόνο στόχο την απόκτηση της πρώτης ύλης για την κατασκευή πυρηνικών και ραδιενεργών όπλων.

Την ώρα που στη Συρία συνεχίζεται ο εμφύλιος και η απειλή χρήσης χημικών όπλων είναι ξεκάθαρη και το Ισραήλ απειλεί με τα πυρηνικά του το Ιράν, που φαίνεται και εκείνο να προσπαθεί να μπει στο κλαμπ των πυρηνικοκατόχων, η προσπάθεια του ΟΗΕ για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή φαίνεται να πέφτει στο κενό.

Μόνη ελπίδα η λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αυτές που συνεχίζονται στη μαρτυρική Ιαπωνία, για ν’ αποτραπεί μια νέα καταστροφή, μπροστά στην οποία η Χιροσίμα θα φαίνεται ελάχιστη.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται όχι απλώς να επαναλάβει τις διακηρυγμένες μεν αλλά συχνά αντιφατικές θέσεις κατά των πυρηνικών, αλλά να λάβει ενεργό ρόλο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του ΟΗΕ για δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης και στην αποτροπή κατασκευής κάθε νέου πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονιά μας. Και στην προσπάθεια αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα καλείται να πρωτοστατήσει.

 

*Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)