to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 24.08.2020

Διεθνή

«Ο Ναβάλνι θα επιζήσει από τη δηλητηρίαση»

«Ο Ναβάλνι θα επιβιώσει από την επίθεση με δηλητήριο αλλά θα αχρηστευτεί για μήνες ως πολιτικός» δηλώνει ο ιδρυτής της «Cinema for Peace»


Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε γερμανικό νοσοκομείο αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του, δηλητηριάστηκε στη Ρωσία, θα επιζήσει, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Γιάκα Μπιζίλι, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace. «Ο Ναβάλνι θα επιβιώσει από την επίθεση με δηλητήριο αλλά θα αχρηστευτεί για μήνες ως πολιτικός», είπε ο Μπιζίλι, η οργάνωση του οποίου έστειλε ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος-ασθενοφόρο στη ρωσική Άπω Ανατολή για να τον μεταφέρει στη Γερμανία.

«Δεν δεχθήκαμε πιέσεις από τις αρχές της Ρωσίας»

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας στο οποίο νοσηλεύτηκε αρχικά ο Ναβάλνι αρνήθηκε σήμερα (Δευτέρα) ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα δέχθηκε πιέσεις από τις αρχές.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν τους γιατρούς ότι καθυστέρησαν την μεταφορά του Ρώσου αντιπολιτευόμενου για νοσηλεία στη Γερμανία το Σάββατο. Οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν αρχικά δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είχε σταθεροποιηθεί, γεγονός που δεν επέτρεπε την μεταφορά του σε άλλη χώρα για νοσηλεία. Οι ίδιοι δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι του έσωσαν τη ζωή. Ερωτηθείς αν ο Ναβάλνι θα επιζήσει, ο επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου στη Σιβηρία που τον περιέθαλψε αρχικά απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, αρρώστησε σοβαρά την Πέμπτη αφού, σύμφωνα με τους συμμάχους του, έπεσε θύμα δηλητηρίασης και έπειτα από νοσηλεία του για δυο ημέρες στο νοσοκομείο του Ομσκ στη Σιβηρία διακομίσθηκε με αεροπλάνο-ασθενοφόρο για νοσηλεία στη Γερμανία.

«Αρκετά πιθανή» η δηλητηρίαση, εκτιμά το Βερολίνο

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ως «αρκετά πιθανό» ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε κώμα στο Βερολίνο, να ήταν θύμα δηλητηρίασης, δήλωσε τη Δευτέρα 24/8 ο εκπρόσωπός της.

«Πρόκειται για έναν ασθενή που είναι αρκετά πιθανόν να ήταν θύμα επίθεσης με δηλητήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αιτιολογώντας την αστυνομική προστασία που έχει προσφερθεί στον Ναβάλιν στο νοσοκομείο του Βερολίνου.

«Η υποψία δεν αφορά ενδεχόμενο ο κ. Ναβάλνι να έχει δηλητηριαστεί μόνος του αλλά κάποιος να έχει δηλητηριάσει τον κ. Ναβάλνι και η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την υποψία αυτή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση (της γερμανικής κυβέρνησης), αλλά, για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Ναβάλνι μπόρεσε να εισέλθει γρήγορα στη χώρα με αίτημα της οικογένειάς του», είπε ο Ζάιμπερτ.

Πληροφορίες: Reuters, AΠΕ - ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)