to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 09.03.2019

Αυτοδιοίκηση

O Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε με δημότες στο Πεδίο του Άρεως

Τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσο Ηλιόπουλο, φιλοξένησε την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ο «Σύλλογος Αθηνά - Πεδίον Άρεως», σε έναν απευθείας διάλογο με τους πολίτες.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ανοιχτός και δημόσιος διάλογος που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Αθηνά – Πεδίον Άρεως» με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Νάσο Ηλιόπουλο από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη. Δεκάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν απευθείας τον κύριο Ηλιόπουλο για τα προβλήματα της Αθήνας και τις λύσεις που προτείνει. Ο διάλογος, που έγινε με όρους ουσίας και όχι τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, κάλυψε θέματα από την εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά μέχρι την καθαριότητα, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, το Airbnb και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου. 

Τα σημαντικότερα σημεία της τοποθέτησης του Νάσου Ηλιόπουλου:

- Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει μια πόλη όπως η Αθήνα μόνος του. Χρειαζόμαστε τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς στις γειτονιές, ώστε να συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα.

  • Ασφάλεια

Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες αλλά με φτωχές υποδομές. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμάς, η πόλη δεν γίνεται να λειτουργεί στη βάση του φόβου. Το πρώτο εργαλείο για τον Δήμο είναι να σπάσει το αίσθημα εγκατάλειψης, να ζωντανέψουμε τις γειτονιές.

  • Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του Δήμου

Ο Δήμος Αθηναίων είναι πλούσιος σε κτιριακό απόθεμα και η αξιοποιήσή του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τις προτεραιότητες που θέτει η κοινότητα και η γειτονιά. Γι' αυτό χρειαζόμαστε συμμετοχικό σχεδιασμό και συμμετοχικό προϋπολογισμό

  • Πεδίον του Άρεως

Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Για παράδειγμα ο Δήμος έχει στην αρμοδιότητα του τον Λόφο του Στρέφη που είναι ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου στην Αθήνα. Επομένως δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων αλλά διάθεσης χάραξης πολιτικής και συνεργασίας. Ο Δήμος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις πολιτιστικές του υπηρεσίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να ζωντανέψει το πάρκο.

  • Πολιτική για εγκαταλελειμμένα κτήρια:

Η Αθήνα είναι πλούσια σε κτιριακό απόθεμα. Ο Δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί καν τα δικά του κτίρια. Όταν νεκρώνει ένας χώρος νεκρώνει και η πέριξ γειτονιά. Έχουμε την εμπειρία από το υπουργείο Εργασίας για αξιοποίηση των κτιρίων με θετικό για την κοινότητα πρόσημο. α) ο Δήμος πρέπει να  καταγράψει τα κτίρια, β) να καθαρίσει εγκαταλελειμμένους χώρους και να βάλει σκαλωσιές στήριξης, γ) από την Ανάπλαση  ΑΕ έχει προταθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία στα αρμόδια υπουργεία ώστε με συμφωνία των 2/3 των ιδιοκτητών  να αξιοποιούνται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

  • Χώροι εποπτευόμενης χρήσης

Υπάρχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ποια η ευθύνη του Δήμου σε αυτό;

Η ουσιοεξάρτηση είναι θέμα που αφορά χιλιάδες οικογένειες. Η πολιτική αντιμετώπιση ξεκινά από την πρόληψη που είναι ουσιαστική αρμοδιότητα του Δήμου. Έπεται η μείωση της βλάβης μέσω χωροθέτησης μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τον σχετικό επιστημονικό διάλογο με φορείς που γνωρίζουν το θέμα. Ένας Δήμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να βρει τη βέλτιστη λύση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

  • Αθλητισμός και χώροι άθλησης

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Περιφέρειας προβλέπουν 7 κλειστά γυμναστήρια σε κάθε κοινότητα. Ο Δήμος δεν αξιοποιεί τα χρήματα λόγω έλλειψης μελετών. Μπορούμε να επενδύσουμε και στη μαζική άθληση σε ανοιχτούς χώρους π.χ. με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής και προγράμματα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

  • Κοινωνική πολιτική

Η κοινωνική πολιτική για την «Ανοιχτή Πόλη» δεν είναι ένα απλό δίχτυ προστασίας, αλλά μια πολιτική που διασφαλίζει δικαιώματα. Όπως, για παράδειγμα, το δικαίωμα στέγασης που απειλείται και από φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι και η ενεργειακή φτώχεια. Μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε ενεργειακό συνεταιρισμό για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε όλους τους Δημότες

  • Καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων

Η ευρωπαϊκή τάση είναι ξεκάθαρα ενάντια στην ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Εξαιρετικής σημασίας είναι η ανακύκλωση στην πηγή. Η Αθήνα οφείλει να το αντιμετωπίσει το ζήτημα ως αναπτυξιακό εργαλείο μέσω της κυκλικής οικονομίας, διαχειριζόμενη τα σκουπίδια μέσω ενός σύγχρονου σχεδίου, με χωροθέτηση πράσινων σημείων και ανακύκλωση στην πηγή

  • Αδέσποτα 

Στην «Ανοιχτή Πόλη» είμαστε υπέρ των δημοτικών κτηνιατρείων και των πάρκων για κατοικίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)