to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 28.11.2018

Πολιτική

Ο Ν. Βούτσης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα

Στην παγκόσμιας εμβέλειας ακτινοβολία της προσωπικότητας του Νέλσον Μαντέλα, που ακόμα και σήμερα αποτελεί οδηγό και πηγή έμπνευσης για τους αγώνες της εποχής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αφρικανού ηγέτη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Πρεσβεία της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα.


Ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «η δράση του Μαντέλα -και ο αντίκτυπός της- ξεπέρασε τα σύνορα της Νότιας Αφρικής και με αφετηρία τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ επεκτάθηκε και σε άλλα καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του είναι άκρως επίκαιρα. Λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης στον αγώνα κατά των ανισοτήτων που επιβιώνουν ακόμα τις κοινωνίες μας, με διαφορετικές μορφές». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει πως ο Νέλσον Μαντέλα «ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ποτέ δεν βάσισε την πολιτική του στην πικρία και την εκδικητικότητα. Οραματίστηκε ένα καινούριο μέλλον για τη χώρα του, βασισμένο στη συμφιλίωση και προσπάθησε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ενιαίας νοτιοαφρικανικής ταυτότητας για μαύρους και λευκούς. Στη διεθνή σκηνή αναδείχτηκε επίσης ένας μεγάλος ηγέτης και πρόσφερε τις καλές υπηρεσίες του για την επίλυση διεθνών κρίσεων, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε τόσο με τις ισχυρές χώρες όσο και με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα κ. Marthinus Christoffel van Schalkwyk, ο Σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κ. Cyril Ramaphosa και ο πρώην εκπρόσωπος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στην Ελλάδα Dr. Khulu Mbatha.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «The Prison Letters of Nelson Mandela» (Γράμματα από τη φυλακή του Νέλσον Μαντέλα) απέδωσαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Λιγνάδης και ο διάσημος διαφημιστής –γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ– κ. Πίτερ Οικονομίδης, ενώ την «Ωδή στον Νέλσον Μαντέλα» απήγγειλε ο δημιουργός του ποιήματος κ. Δημήτρης Ιατρόπουλος, παρόντος του συνθέτη κ. Γιώργου Κατσαρού που έχει μελοποιήσει το ποίημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αννέτα Καββαδία και Χαρά Καφαντάρη, πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών χωρών, αλλά και πλήθος κόσμου.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής:

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Με χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, ενός παγκόσμιου συμβόλου ειρήνης, συμφιλίωσης, αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρεσβεία της Νότιας Αφρικής που πρότεινε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής στη Βουλή των Ελλήνων και μας έδωσε το έναυσμα να τιμήσουμε τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του Μαντέλα και να εμπνευστούμε από αυτόν. Είναι τιμή και για εμάς.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Έναν κόσμο θεσμοθετημένης ανισότητας και βίας, όπου ο ρατσισμός στερούσε από τους συμπατριώτες του όλα τα βασικά τους δικαιώματα. Αυτόν τον κόσμο θέλησε να αλλάξει, με την ένταξή του στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Το τίμημα που πλήρωσε για τον αγώνα του κατά της ανισότητας και της αδικίας ήταν βαρύ: 27 χρόνια φυλάκισης, 18 εκ των οποίων πέρασε στο νησί Robben, με καταναγκαστικά έργα.

Στη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Μαντέλα έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού και του απαρτχάιντ. Δυστυχώς, η διατήρηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Δυτικών την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, εμπνευσμένης από τον Μαντέλα, εξανάγκασε σταδιακά τις κυβερνήσεις σε αλλαγή πολιτικής και συνέβαλε καθοριστικά στον κλονισμό του απαρτχάιντ. Στα τέλη τη δεκαετίας του ’80, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά από μια παρατεταμένη εσωτερική αναταραχή, η Κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής μετρούσε πια δυσβάσταχτες απώλειες στην οικονομία, την ασφάλεια και τη διεθνή της εικόνα. Έτσι, το 1990, ο νέος Πρωθυπουργός Ντε Κλερκ ήρε την απαγόρευση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και των λοιπών απελευθερωτικών κομμάτων και προανήγγειλε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, ο Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος και η Νότια Αφρική εισήλθε σε μια νέα εποχή.

Ήδη στην ομιλία του μετά την αποφυλάκιση, ο Μαντέλα κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αλλά υπερασπίστηκε την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Το ίδιο έπραξε και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, κερδίζοντας, το 1993 μαζί με τον Ντε Κλερκ, το Νόμπελ Ειρήνης.

Αλλά και ως ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ποτέ δεν βάσισε την πολιτική του στην πικρία και την εκδικητικότητα. Οραματίστηκε ένα καινούριο μέλλον για τη χώρα του, βασισμένο στη συμφιλίωση και προσπάθησε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ενιαίας νοτιοαφρικανικής ταυτότητας για μαύρους και λευκούς. Στη διεθνή σκηνή αναδείχτηκε επίσης ένας μεγάλος ηγέτης και πρόσφερε τις καλές υπηρεσίες του για την επίλυση διεθνών κρίσεων, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε τόσο με τις ισχυρές χώρες, όσο και με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος του στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην αφρικανική ήπειρο, όπως το Κονγκό και το Μπουρούντι ,ήταν καθοριστικός.

Με τις ίδιες αρχές πορεύτηκε και αφότου αποχώρησε από την προεδρία, διακρινόμενος για την παγκόσμια φιλανθρωπική του δράση, η οποία εστίασε στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.

Αδιαμφισβήτητα, η προσωπικότητα και το έργο του Μαντέλα έχουν μια παγκόσμια ακτινοβολία χωρίς προηγούμενο. Η δράση του και το αντίκτυπό της ξεπέρασε τα σύνορα της Νότιας Αφρικής και με αφετηρία τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ επεκτάθηκε και σε άλλα καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του είναι άκρως επίκαιρα. Λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης στον αγώνα κατά των ανισοτήτων που επιβιώνουν ακόμα τις κοινωνίες μας, με διαφορετικές μορφές. Στην προσπάθεια για κατάκτηση της μόρφωσης, πρόσβαση στην υγεία, εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και προώθηση της συμφιλίωσης και της ανεκτικότητας. Κυρίως, όμως, στην εποχή που κυριαρχούν ακραίες φωνές, επικρατεί η πόλωση και ο δημόσιος λόγος δηλητηριάζεται από το λαϊκισμό, η εικόνα του Μαντέλα που βγαίνει από τη φυλακή μετά από 27 χρόνια και, μακριά από εκδικητικότητα, μιλάει για συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη πρέπει να γίνει οδηγός μας.

Με τη σημερινή εκδήλωση δεν αποδίδουμε μόνο φόρο τιμής σε αυτή τη μεγάλη μορφή της ανθρωπότητας αλλά και στην επικαιρότητα του αγώνα του που σχετίζεται με τον αγώνα που δίνεται τώρα στον κόσμο. Τον αγώνα ενάντια σε όλα τα φαινόμενα δυσανεξίας συμβιβασμού για συνύπαρξη με διαφορετικές φυλές, προελεύσεις και θρησκεύματα. Εν τέλει, στον αγώνα κατά του ρατσισμού, ο οποίος με διαφορετικές μορφές ανά χρονική συγκυρία γίνεται πάντα μια επώδυνη εμπειρία για όλο τον κόσμο, όπως και για την Ευρώπη με αφορμή τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Αυτά αποτελούν ζωντανά ζητήματα που παραμένουν παρόντα στην ατζέντα του σήμερα αλλά και στην απαίτηση του σήμερα για μια ανθρωπότητα ειρηνική, χωρίς δυσανεξίες στη συμβίωση, τη συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη, ακόμα και την ειρήνη, καθώς ούτε σε αυτό το επίπεδο έχουμε προχωρήσει παρότι διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οι πόλεμοι, οι διακινδυνεύσεις των πολέμων, η ύπαρξη όλων αυτών των ρατσιστικών φαινομένων πρέπει να μας φέρνουν σε εγρήγορση.

Το λαμπρό παράδειγμα του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα παραμένει ζωντανό, υπαρκτό και βρίσκεται ενώπιόν μας. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε κάποια στιγμή οι λαοί να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που οδηγούν συνεχώς σε φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις χωρίς τέλος.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)