to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 21.01.2019

Πολιτική

Ο Ν. Βούτσης καταγγέλλει: Γενική δοκιμή για εισβολή στη Βουλή τα χθεσινά επεισόδια

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως τα επεισόδια ήταν οργανωμένα γιατί και από τις πέντε εισόδους της Βουλής υπήρχε ταυτόχρονη προσπάθεια για εισβολή.


   Οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες, διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών, για την ταυτόχρονη εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, δείχνουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η φρουρά της Βουλής.

   Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των χθεσινών επιθέσεων σε βάρος του κοινοβουλίου και ανέφερε ότι «αυτό που έγινε χθες ήταν μια συστηματική προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο. Θα εκπλαγούμε όλοι όταν δούμε τα υλικά που έχουν συλλεχθεί από τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ».

   Επισήμανε ότι «οι επιθέσεις έγιναν σε πέντε σημεία στη Βουλή» και εξήγησε: «Εκτός από το φυλάκιο στη Β. Σοφίας, σε όλα τα άλλα σημεία υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στη Βουλή δια της βίας, οι οποίες απετράπησαν από την αστυνομία η οποία, εξ όσων είδα, και δεν θέλω να πάρω θέση για τη συζήτηση την επιχειρησιακή που γίνεται, ούτε και είναι ο ρόλος μου αυτός, απ΄ ότι είδα δεν απομακρύνθηκε από τις θέσεις της. Δηλαδή η αστυνομία λειτούργησε απολύτως, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά».

   «Είναι σαφές», προσέθεσε ο κ. Βούτσης, «ότι τα επεισόδια αυτά και οι προσπάθειες αυτές, δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, τους ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο. Ίσα-ίσα λειτούργησαν οι επιθέσεις αυτές αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την διοργάνωση και υπήρξε και επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει στο συλλαλητήριο. Δυστυχώς ήταν μια πρωτοφανής προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με χρήση βίαιων μέσων. Η εντύπωσή μου είναι πως ήταν οργανωμένη επιχείρηση. Αν δούμε τα εκατοντάδες κιλά μάρμαρο, σίδερα, ξύλα και τους τραυματισμούς αλλά και τις εκθέσεις της αστυνομίας θα το διαπιστώσουμε».

«Επειδή ήμουν χθες αυτόπτης, και προφανώς αυτήκοος μάρτυρας, επειδή ήμουν επτάμισι ώρες εδώ μέσα, όπως όφειλα και πάντοτε το κάνω, περίμενα όμως – ποτέ δεν λειτουργώ προφανώς ως δημοσιογράφος, ούτε έχω μιλήσει γι’ αυτά που ξέρω ή που είδα - να υπάρχουν οι εκθέσεις από τις αρμόδιες επιτροπές και τον φρούραρχο, για το τι συνέβη. Θέλω να σας πω ευθέως τα εξής: Πέρυσι στο συλλαλητήριο που είχε γίνει δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επεισοδίων ή προσπάθειας εισόδου ή προβλημάτων για  τη  Βουλή.

Στο παρελθόν και στο πιο πρόσφατο και στο απώτερο, υπήρχαν προσπάθειες εισόδου ατόμων στη Βουλή. Αυτό το οποίο όμως έγινε χθες, και είμαι υποχρεωμένος να σας το πω διότι, προφανώς επειδή υπήρχε λειψό ρεπορτάζ, άκουσα αρκετά πράγματα το πρωί, στα κανάλια και αλλού τα οποία, επιτρέψτε μου να πω, ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Αυτό που έγινε χθες ήταν μια συστηματική προσπάθεια, από ακραίες ομάδες  για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο. Θα εκπλαγούμε όλοι όταν δούμε το τι υλικά έχουν μαζευτεί από τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Έγιναν σε 5 σημεία στη Βουλή: στις 2 μπροστινές σκάλες, στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλαϊνή πόρτα από εδώ, η οποία έσπασε και έγιναν και στην είσοδο απέναντι από την Αμαλίας. Κάποιες στιγμές μέσα σε αυτό το δίωρο είδαμε ότι ήταν ταυτοχρόνως και στα 5 σημεία. Εκτός, δηλαδή, από το φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλα τα άλλα υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στην Βουλή δια της βίας, οι οποίες απετράπησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αστυνομία, η οποία, εξ όσων είδα - αν και δεν θέλω να πάρω θέση στην επιχειρησιακή συζήτηση που γίνεται, ούτε είναι ο ρόλος μου αυτός - από όσα είδα δεν απομακρύνθηκε από τη θέση της, αλλά λειτούργησε, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω και δεν είναι όλος μου να πάρω θέση ως προς τα ζητήματα που αφορούν δακρυγόνα χημικά κλπ. Αυτά είναι θέματα της αστυνομίας, του υπουργείου, των διοργανωτών κλπ.

Είναι σαφές ότι τα επεισόδια αυτά και οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο. Ίσα ίσα λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την διοργάνωση και δημιουργήθηκε μια επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει.

Θα περιμένετε τις εκθέσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής για το τι πρέπει να φτιαχτεί, αλλά και το χρονικό, το οποίο βεβαίως δίνεται στις αστυνομικές Αρχές, στη ΓΑΔΑ, στο υπουργείο από το Φρούραρχο της Βουλής και τις υπηρεσίες του. Από εκεί θα ενημερωθείτε και θα ενημερωθούμε όλοι για την κλίμακα αυτών των επιθέσεων. Πάντως δεν ήταν ούτε για 10 λεπτά ούτε για 20 λεπτά και ούτε δυστυχώς αφορούσε 10-20 ανθρώπους. Ήταν μία πρωτοφανής-επαναλαμβάνω δεν είχε ξαναγίνει ποτέ- προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με βία και με χρήση βίαιων μέσων.

Αναλυτικά η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών για την απόπειρα εισόδου στη Βουλή ατόμων κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής:

Δημοσιογράφος: Πόσοι περίπου ήταν όσοι αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στη Βουλή:

ΠτΒ: Δε γνωρίζω αλλά όταν σας λέω ότι ήταν και σε 5 διαφορετικά σημεία της Βουλής αφορούν ενδεχομένως μερικές δεκάδες, ίσως λίγες εκατοντάδες από τους διαδηλωτές. Δεν αφορούν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό να είναι πάρα πολύ σαφές.

Δημ: Άρα ήταν οργανωμένη η επίθεση;

ΠτΒ: Η δικιά μου εντύπωση είναι πως ήταν οργανωμένη, διότι αν δούμε τα εκατοντάδες κιλά από μάρμαρα, σίδερα, ξύλα, τα οποία μαζεύτηκαν και κυρίως και τους τραυματισμούς που έγιναν μπροστά μου. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας τραυματισμών αστυνομικών. Αλλάζαν συνεχώς οι διμοιρίες. Έφευγε η μία μετά την άλλη μπροστά διότι υποχωρούσαν οι διμοιρίες πίσω. Και δεν έχω κανένα λόγο να αποκρύψω αυτό το πράγμα ή να πω ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Επαναλαμβάνω για όλο το υπόλοιπο ζήτημα, το οποίο αναλύεται δημοσίως, παίρνουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις αν έπρεπε να πέσουν τόσα ή λιγότερα δακρυγόνα δεν παίρνω καμία θέση. Ούτε είναι ο ρόλος μου, ούτε θα ήθελα να έχω άποψη πάνω σε αυτό το θέμα.

Δημ: Έχετε εικόνα από πού προέρχονται τα άτομα αυτά, επειδή πριν 4 μέρες υπήρχε μια ακροδεξιά εφημερίδα που καλούσε για εισβολή στη Βουλή. Ήταν χρυσαυγίτες ή αντιεξουσιαστές που ήταν στα Προπύλαια…

ΠτΒ: Δεν υπάρχει ίχνος τέτοιου διλήμματος, ούτε είναι σε επίσημη ανακοίνωση κόμματος, κάτι τέτοιο, διότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ σαφή ότι ήταν ένα μικρό μέρος της εκδήλωσης. Δε θέλω να αναφερθώ σε πολιτικές οργανώσεις και σε κόμματα. Αυτά είναι θέματα της αστυνομίας και του υλικού που θα μας δοθεί.

Δημ: Σας ζητάνε καθόλου τη γνώμη για τον τρόπο αντίδρασης ως προς τη Βουλή;

ΠτΒ: Σε μένα όχι, στον Φρούραρχο της Βουλής ναι. Ο κ. Κυριαζόπουλος είναι υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, ήταν σε πλήρη συνεργασία όλη η Φρουρά της Βουλής με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Γίνονται ειδικά πρωτόκολλα από πριν, για το πόσες δυνάμεις θα είναι στον περίβολο, πόσες θα χρησιμοποιηθούν και επιχειρησιακά κάνουν από κοινού τα πάντα. Αυτό γίνεται επί χρόνια, είναι σαφές αυτό. Εμένα δεν μου ζητήθηκε κάποια γνώμη, θα μου εζητείτο η γνώμη και θα είχα αποφασιστική αρμοδιότητα εάν είχαν περάσει κάποιοι μέσα στη Βουλή και  τι θα γινόταν μ΄ αυτούς κ.λ.π.  Αυτό απεφεύχθη απολύτως. Επιχειρησιακά καθείς εφ ω ετάχθη.

Δημ: Πολιτικά θέλετε να κάνετε μια δήλωση για το σκηνικό που δημιουργήθηκε…

ΠτΒ: Δεν μπαίνω καν σ΄ αυτό και ούτε ήρθα για αυτό να μιλήσω,. Από εκεί και πέρα επιχειρησιακά καθείς εφ ω ετάχθη. Εγώ ήμουν εδώ επί ώρες, όπως ήμουν υποχρεωμένος να είμαι πάντοτε για να ξέρω και προσωπικά τι γίνεται και να έχω και την ευθύνη αν συμβεί κάτι στη Βουλή. Δεν ήταν συνάδελφοι από άλλα κόμματα και άλλες πολιτικές δυνάμεις και ούτε είχαν  υποχρέωση να είναι και για αυτό ίσως και σε κάποιες ανακοινώσεις  τους δεν υπάρχει, το ρεπορτάζ για να ξέρουν ακριβώς τι έγινε. Άκουσα πολύ αγαπητούς συναδέλφους σας το πρωί να λένε, «μα κάπου βρίσκονταν δέκα άνθρωποι που δεν κατέβηκαν να τους πιάσουν, να τελειώνουμε», αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανώς λειψή εντύπωση και προέρχεται από ανθρώπους  που ήταν μέσα στο συλλαλητήριο. Δεν το κρίνω….

Δημ: Και στο προηγούμενο συλλαλητήριο δεν είχαμε τέτοιες απόπειρες να μπουν, αλλά ήταν μικρότερου βεληνεκούς….

ΠτΒ: Θα σας πω ευθέως: εκείνο ήταν μια δοκιμή, σας το είχα πει τότε στη 1 το πρωί, όσοι το κατάλαβαν το κατάλαβαν, χτες ήταν η γενική δοκιμή. Αντιληφθείτε το, σημειώστε το, ενημερώστε το λαό και την κοινή γνώμη, ενόψει του παρόντος και του μέλλοντος διότι αυτά είναι φαινόμενα πρωτοφανή τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται και να κολάζονται, όταν γίνονται, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης  που πάντοτε δημιουργείται, γιατί αντιλαμβάνεστε, όπως σας είπα αυτό ήταν χτες γενική δοκιμή. Πριν γίνει κάποια κατάσταση που δεν θα μπορούμε να την προλάβουμε, εννοώ να μπουν άνθρωποι μέσα και να γίνουν διάφορα, καλό είναι να τα ξέρουμε. Τουλάχιστον να γνωρίζουμε τα γεγονότα και να ομονοούμε επ’ αυτών. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πει για το πώς αντιμετωπίστηκαν, πόσοι ήταν, ποιοι ήταν, από που προέρχονταν. Δεν υπεισέρχομαι σ΄ αυτά κάντε το δικό σας ρεπορτάζ.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)