to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 05.03.2020

Πολιτική

Ν. Παππάς: Ο Σαμαράς εγγυήθηκε το 2013 τον επιμερισμό των δικαστικών εξόδων σε Μιωνή - Φιλιππάκη

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Μιωνή, ο Ν. Παππάς, ο οποίος καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή, επισήμανε ότι «από το 2013, ο κ. Σαμαράς, δια του κ. Παπασταύρου, είχε μεσολαβήσει ούτως ώστε Φιλιππάκης και Μιωνή να φτάσουν σε μια συμφωνία η οποία προέβλεπε και διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων» και ως εκ τούτου θα πρέπει να κληθούν σε εξέταση οι πρωταγωνιστές εκείνης της προσπάθειας συμβιβασμού


(φωτογραφία αρχείου)

«Άκρως προσβλητική για το ελληνικό κοινοβούλιο και το λαό η διαδικασία», τόνισε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος καταθέτει σήμερα, Πέμπτη 5/3, στην προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παππάς κατηγόρησε την πλειοψηφία της επιτροπής ότι δεν έχει καμία διάθεση για ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. «Στόχος της ΝΔ, η οποία ακολουθεί τη γραμμή Σαμαρά από την αρχή ως το τέλος, είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης για μια υπόθεση που ζημίωσε το δημόσιο και τους πολίτες κατά πολλά δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παππάς: Η ΕΡΤ έκοψε δήλωσή μου για την εμπλοκή Σαμαρά στο συμβιβασμό Μιωνή - Φιλιππάκη

«Μίλησαν για σκευωρία, εκφόβισαν τους δικαστές και προσπάθησαν να φιμώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες,, τώρα πέφτουμε και πάλι πάνω στον κ. Σαμαρά», σημείωσε ο Ν. Παππάς, αναφερόμενος στο ιδιωτικό συμφωνητικό (με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2013) το οποίο προέβλεπε διαμοιρασμό των εξόδων μεταξύ Μιωνή-Φιλιππάκη (το κατέθεσε ο Ν. Παππάς στην επιτροπή):

«Πέσατε σε ξέρα και προσπαθείτε να πιαστείτε από τον κ. Μιωνή, που μαζί με τον κ. Παπασταύρου, ήταν "πρώτα ονόματα" στη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία βρέθηκαν να διαχειρίζονταν μεγάλα κεφάλαια πολλών κατόχων λογαριασμών», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς, ζητώντας από τα μέλη της επιτροπής «να καλέσουν τον κ. Σαμαρά, τον κ. Παπασταύρου, τον κ. Φιλιππάκη και τους δικηγόρους των δύο πλευρών για να μας πουν πως συντάχθηκε το συμφωνητικό του 2013. Ποιος ζήτησε τι και τι προβλεπόταν για τα δικαστικά έξοδα».

Θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανταποκριθεί σε αίτημα από την Ισραηλινή κυβέρνηση.

«Καλείστε να διασώσετε το κύρος της Επιτροπής και να μην την οδηγήσετε σε έναν ακόμα θεσμικό εξευτελισμό», ανέφερε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία της επιτροπής. «Εκτός κι αν φοβάστε τον κ. Φιλιππάκη που μπορεί να έχει πολλά να πει για ραντεβού με τον κ. Σαμαρά», πρόσθεσε δηκτικά.

 

Έθεσε επίσης τα εξής ερωτήματα:

  • Το 2013 επί Σαμαρά όταν έγινε η πρώτη συμφωνία μεταξύ Μιωνή – Φιλιππάκη υπήρχε αίτημα από την άλλη πλευρά;

  •  

    Ή έγινε μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά δημοσιευματα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα των Μιωνή – Παπασταύρου;

  • Ποιανού πρόταση ήταν ο επιμερισμός των εξόδων;

  • Ποιος δήλωνε εγγυητής της συμφωνίας; 

 

Κατέρρευσε το σενάριο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ότι είναι αναρμόδια να διευρύνει το κατηγορητήριο και είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια αμελλητί, χωρίς αξιολόγηση.  Ουσιαστικά, θα πρέπει να συσταθεί νέας προανακριτική επιτροπή. 

Ο Φιλιππάκης «καρφώνει» Σαμαρά

Την ίδια στιγμή, σε σημερινή του (5/3/2020) επιστολή προς την επιτροπή ο εκδότης της «Δημοκρατίας», Γ. Φιλιππάκης, αναφέρει ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2012, σε συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, «του ζητήθηκε πιεστικά να μην "γράφουμε τίποτα για τις υποθέσεις των Κ.Κ. Σταύρου Παπασταύρου, Σάμπυ Μιωνή και Αγγελου Μεταξά, για ένα διάστημα 2-3 μηνών." «Μετά το διάστημα αυτό ο κ. Σαμαράς μας εκμυστηρεύτηκε ότι είχε σκοπό να τον απομακρύνει από το επιτελείο του γιατί γνώριζε τις δραστηριότητές του". Από ένα σημείο και μετά, στην συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Μουρούτης«, προσθέτει ο κ. Φιλιππάκης. 

Αναλυτικά η επιστολή του προς την προανακριτική επιτροπή:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)