to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 16.12.2013

Οικονομία

Ο Ν. Χουντής για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού: «Η Γερμανία συγκεντρώνει όλα τα λεφτά και όλες τις επενδύσεις»

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της ΕΚΤ: «Με τις πολιτικές της ΕΕ, έχουμε στην Ελλάδα πτώση-ρεκόρ 12% στις εξαγωγές».


Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τα προβλήματα στη δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Προέδρου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής έθεσε το θέμα της αδυναμίας δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, πράγμα που οδηγεί «πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα και από το Νότο, και να κατευθύνονται προς την Βόρεια Ευρώπη» και τη Γερμανία για να βρουν φθηνότερο δανεισμό. 

Ο έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι όποια προσπάθεια έγινε από την Τρόικα για την τόνωση των επιχειρήσεων από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει αποτύχει και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε «να σταματήσουν να στρέφονται οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία, τη στιγμή που ο Νότος βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα μεταξύ Βορρά και Νότου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακερματισμός στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές, σημείωσε ότι:

«Τώρα, βλέπουμε από την άλλη κάτι θετικό και το είπα αυτό και στην αρχική μου δήλωση, ότι η ροή της δανειοδότησης, η οποία ναι μεν είναι υποτονική, παρόλα αυτά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ μικρή μείωση αλλά δεν έχουμε την έντονη αυτή πτωτική τάση που είχαμε στο παρελθόν».

Δείτε το βίντεο της ερώτησης:

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ, όπως αυτή ακούστηκε από τη διερμηνεία, έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Η ερώτησή μου ξεκινάει από την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οπωσδήποτε για τον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρή λιτότητα που επέβαλε η Τρόικα, που είσαστε μέλος της, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από το 50%, έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και εμπορευμάτων, για να φύγουν τα εμπόδια, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πτώση-ρεκόρ στις εξαγωγές, 12%. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5%, η ανεργία έχει πάει στο 30%. 

Την ίδια στιγμή που τα επιτόκια της ΕΚΤ μειώνονται το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων, μείωσαν τις επενδύσεις και το 25% έχει προβλήματα στην ρευστότητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις κ, Πρόεδρε, φεύγουν από την Ελλάδα και από το Νότο ενδεχομένως, και κατευθύνονται προς την Βόρεια Ευρώπη για να βρουν φθηνότερο δανεισμό. Στο Νότο τα επιτόκια αυξάνονται, με συνέπεια να πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στις βόρειες χώρες και στη Γερμανία μειώνονται με συνέπεια να συγκεντρώνει όλα τα λεφτά και όλες τις επενδύσεις. Επίσης τα διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Τρόικα μέσω των ΕΣΠΑ έχουν αποτύχει.  

Η ερώτηση, λοιπόν, κ. Πρόεδρε είναι η εξής: Πως θα φέρετε σε ισορροπία την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι μέτρα θα πάρετε για να σταματήσετε να στρέφονται οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία, τη στιγμή που ο Νότος βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία.

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι:

Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι μία και μοναδική. Πρέπει πραγματικά να πολεμήσουμε τον κατακερματισμό και έχουμε πετύχει πολύ σημαντική πρόοδο ως προς αυτό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή στην καταπολέμηση του κατακερματισμού, όσον αφορά κυρίως τη χρηματοδότηση. Οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτούνται οι ίδιες σε επιτόκια τα οποία διαφέρουν. Και έτσι ακριβώς θα πρέπει να είναι, σε σχέση βέβαια με τον κίνδυνο. 

Δεν διαφέρουν, όμως, τα επιτόκια όσο διέφεραν πριν ένα, ενάμιση χρόνο. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τώρα τη διασπορά ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από καταθέσεις βλέπετε ότι η απόσταση βρίσκεται πάνω κάτω στο επίπεδο που βρισκόταν το 2007. Αν μιλάμε για χρηματοδότηση, μέσω καταθέσεων, ο εν λόγω κατακερματισμός έχει εξαφανιστεί.

Ωστόσο, οι τράπεζες χρηματοδοτούνται και με άλλους τρόπους, μέσω της έκδοσης ομολόγων, και εκεί βλέπουμε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν διαφορές ως προς το κόστος. Σημαντικές διαφορές ακόμα. 

Τώρα όσον αφορά την πλευρά της δανειοδότησης προφανώς υπάρχει ακόμα κατακερματισμός. Οι τράπεζες, δηλαδή, χρεώνουν αυτή τη στιγμή επιτόκια τα οποία διαφέρουν πολύ ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Και οι προϋποθέσεις δανειοδότησης επίσης διαφέρουν πολύ από τη μία χώρα στην άλλη. Ή από τη μία περιοχή στην άλλη. Αλλά ακόμα και εκεί βλέπουμε κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ πιο μικρές.

Τώρα, βλέπουμε από την άλλη κάτι θετικό και το είπα αυτό και στην αρχική μου δήλωση, ότι η ροή της δανειοδότησης, η οποία ναι μεν είναι υποτονική, παρόλα αυτά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ μικρή μείωση αλλά δεν έχουμε την έντονη αυτή πτωτική τάση που είχαμε στο παρελθόν. 

Είμαι πεπεισμένος ότι καθώς ανακάμπτει η οικονομία θα δούμε σιγά σιγά να εξαφανίζονται τα προβλήματα, ωστόσο, δύο βασικά στάδια τα οποία πρέπει να επιτευχθούν για να καταπολεμήσουμε τον κατακερματισμό: 

Να αρχίσει να λειτουργεί, κατ’ αρχάς, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Ας μην ξεχνάμε ότι μια συνιστώσα του κατακερματισμού, ένας λόγος κατακερματισμού είναι ότι ξαφνικά είδαμε ότι διαφορετικοί πολίτες σε διαφορετικές περιοχές της Ευρωζώνης άρχισαν τελικά να μην έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζες άλλων περιοχών της Ευρωζώνης. Υπήρχε, δηλαδή, μια κατάρρευση της ίδιας της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, που ουσιαστικά δημιούργησε πάλι, ανόρθωσε πάλι κάποια εθνικά σύνορα. Πιστεύω ότι στα πλαίσια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα έχουμε πλέον ένα ισότιμο πεδίο εποπτείας στην Ευρωζώνη και αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο δεύτερος μηχανισμός βέβαια είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM). Θα έχουμε πλέον ενιαίο σύστημα για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των τραπεζών και αυτό θα επιτελείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όλες τις περιοχές της Ευρωζώνης. Και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική συνιστώσα. Τρεις παράγοντες βασικά βλέπουμε καθώς προχωρά και βελτιώνεται η οικονομία, η αποφυγή του κινδύνου, η οποία είναι υψηλή ακόμα στο Νότο, ουσιαστικά θα μειωθεί. Ήδη βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μια πρόοδος ως προς αυτό στις Νότιες χώρες και στην Ελλάδα. Πρώτος στόχος αυτός. Δεύτερον, θα αρχίσει να ισχύει πολύ σύντομα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και τρίτον θα αρχίσει να ισχύει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης.

Όσο προχωράμε σε μια πραγματική Τραπεζική Ένωση, όσο περισσότερο διασπάμε το σύνδεσμο ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα και τις τράπεζες, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τη μάχη κατά του κατακερματισμού. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)