to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μποστ για τον γάμο της Σοφίας, πριν από 55 χρόνια

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία, με την οποία συνεργάστηκε ο Μποστ από το 1960 έως το 1963, στις 13 Μαΐου 1962, μία μέρα πριν από την τελετή των γάμων της Σοφίας, πρωτότοκης της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Στο ιστολόγιο έχουμε παρουσιάσει πολλά σκίτσα του, σχεδόν πάντα σχολιασμένα ώστε να αναδεικνύουμε στοιχεία της επικαιρότητας που δεν είναι γνωστά στον σημερινό αναγνώστη.

Από το 2014 ως το 2016 παρουσίασα σκίτσα του Μποστ που σχολίαζαν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς). Το καλοκαίρι του 2016 η επετειακή αυτή σειρά πήρε τέλος, αφού ο Μποστ, κουρασμένος από την καθημερινή δουλειά της εφημερίδας, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Αυγή στα τέλη Ιουλίου του 1966 και είχε αφιερωθεί στο μαγαζί του («Λαϊκέ εικόνε», στην οδόν Ομήρου). Ύστερα ήρθε η δικτατορία.

Θα παρουσιάσω σήμερα ένα σκιτσο του Μποστ που αναφέρεται σε ένα γεγονός που συνέβη τέτοιες μέρες πριν από 55 χρόνια, τον Μάιο του 1962. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν κι άλλα, αν δηλαδή εγκαινιαστεί άλλη επετειακή σειρά, αυτό θα εξαρτηθεί. Θα συνεχιστούν βέβαια και άρθρα για άλλους γελοιογράφους.

Λοιπόν, όπως λέει και ο τίτλος, το σκίτσο του Μποστ που θα παρουσιάσω σήμερα αναφέρεται στους γάμους της πριγκίπισσας Σοφίας, μεγαλύτερης αδελφής του τ. βασιλιά (και τότε διαδόχου) Κωνσταντίνου, με τον πρίγκιπα (και μετεπειτα βασιλέα) Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία, με την οποία συνεργάστηκε ο Μποστ από το 1960 έως το 1963, στις 13 Μαΐου 1962, μία μέρα πριν από την τελετή των γάμων της Σοφίας, πρωτότοκης της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Να θυμίσουμε ότι ο Χουάν Κάρλος την εποχή εκείνη ήταν απλώς γιος του διεκδικητή του θρόνου, εφόσον στην Ισπανία αρχηγός του κρατους ήταν ο δικτάτορας Φράνκο -δεν ήταν δηλαδή σίγουρη η ανάρρησή του στον θρόνο, που τελικά έγινε μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Οι γάμοι έγιναν στις 14 Μαΐου  με «επιμελώς προετοιμασθείσαν μεγαλοπρέπειαν» όπως έγραψε μια εφημερίδα και με συμμετοχή περίπου 150 εστεμμένων (ή έκπτωτων) απ’ όλο τον κόσμο. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το υψηλό κόστος των γάμων (υπολογίστηκε σε 2,8 εκατ. δολάρια) και την απαλλαγμένη από φόρο προίκα της Σοφίας (9 εκατ. δραχμές), αλλά η κυβέρνηση θεωρούσε τους γάμους πρώτης τάξεως διαφήμιση για τη χώρα και παρουσίασε έκθεση από την οποία προέκυπτε σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Η τελετή έγινε πρώτα στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου και μετά στη Μητρόπολη. Πάντως, η Σοφία ασπάστηκε το καθολικό δόγμα -αυτό μάλλον θα έγινε αργότερα. Στην τελετή φυσικά παρευρέθηκαν και πολλοί Ισπανοί, αν και πρέπει να είναι υπερβολικός ο μεσότιτλος εφημερίδας της εποχής ότι «3.000 Ισπανοί εφώναζαν Αρρίμπα».

Από όλους τους ισχυρούς και διάσημους που πήραν μέρος στην τελετή, το χειροκρότημα το έκλεψε μια εστεμμένη που ήταν και σταρ -ή, αν θέλετε, μια σταρ που έγινε εστεμμένη, η Γκρέις Κέλλυ του Μονακό.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Καραμανλή σαν φωτογράφο (λος φοτογκράφος ντ’ εβημεριαθιόν, κατά ισπανική παραλλαγή της «ευημερίας»!) να φροντίζει για την αναμνηστική φωτογραφία, ενώ στο φόντο πηγαινοέρχονται εστεμμένοι και επίσημοι με λοφία, φράκα και χειροφιλήματα.

Εκτός από τη μαμα-Ελλάς και τα παιδιά της, ποζάρουν επίσης οι μετανάστες που έφευγαν για Βραζιλία ή παλιννοστούσαν από Αίγυπτο, ενώ οι μπανταρισμένοι είναι υπαινιγμός για τα σοβαρότατα επεισόδια που είχαν γίνει στις 20 Απριλίου όταν η αστυνομία χτύπησε το πλήθος που επιχειρούσε να παρευρεθεί σε ομιλία του Γ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.

Το κείμενο είναι λιγοστό. Ο φωτογράφος φροντίζει να υπάρχει «φυσικότης», ενώ δίνει και την οδηγία: «Η μικρούλα το βιβλίον λιγο προς τους μετανάσται / Υψωμένον αν το έχει, κρύβονται τα τσιντσιλά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)