to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 04.03.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ο Μπόντο Ράμελο του Die Linke εξελέγη πρωθυπουργός στη Θουριγγία

O Μπόντο Ράμελο του Die Linke επανεκλέχθηκε και ορκίστηκε αμέσως ως ο νέος πρωθυπουργός της Θουριγγίας με τις 42 ψήφους της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, και θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας για να οδηγήσει σε νέες εκλογές το μικρό κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας στις 25 Απριλίου του 2021.


Αμέσως μετά την εκλογή του τον συνεχάρησαν βουλευτές που τον στήριξαν, όπως και στελέχη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU της Άνγκελα Μέρκελ. Η τοπική CDU υποσχέθηκε ότι θα κάνει «επικοδομητική αντιπολίτευση» στον τοπικό πρωθυπουργό του Die Linke.

Ο Ράμελο όμως αρνήθηκε χειραψία με τον ηγέτη του ακροδεξιού AfD Χόκε. «Ναι, αρνήθηκα να σφίξω το χέρι του κ. Χόκε... Είναι οι εμπρηστές μέσα σε αυτή την αίθουσα», σχολιάσε ο Ράμελο πριν ανέβει στο βήμα της τοπικής βουλής για να εκφωνίσει τις προγραμματικές του δηλώσεις ως τοπικός πρωθυπουργός.

Ο Ράμελο εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Θουριγγίας στην τρίτη ψηφοφορία, που απαιτεί τη σχετική πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους, και μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του ακροδεξιού Χόκε του AfD, τον οποίο παρακολουθούν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γιατί ανήκει στην πλέον εξτρεμιστική πτέρυγα της γερμανικής ακροδεξιάς.

Το AfD απέσυρε την υποψηφιότητα του Χόκε για να φανεί στο τοπικό κοινοβούλιο τι θα ψηφίσει η τοπική CDU, το κόμμα της Μέρκελ που είχε στηρίξει την εκλογή του νεοφιλελεύθερου Κέμεριχ του FDP ως τοπικού πρωθυπουργού μαζί με το AfD προκαλώντας έναν πολιτικό σεισμό. (Αργύρης Παναγόπουλος)

Δ. Παπαδημούλης: Μεγάλη νίκη για την προοδευτική συνεργασία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)