Τη λύση του μπόγια έκρινε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ως τη βέλτιστη, προκειμένου να διαχειριστεί το λεπτό ζήτημα των αδέσποτων ζώων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων του Αγίου Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, φιλόζωοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου και περίμεναν το κλιμάκιο του δήμου και το συνεργείο ιδιώτη, καθώς είχε ανακοινωθεί η πρόθεση περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, από τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Μπέος συνοδευόταν από κλιμάκιο αποτελούμενο από προσωπικούς και δημοτικούς συμβούλους και διαπληκτίστηκε έντονα με τους διαμαρτυρόμενους, ενώ ο "μπόγιας" πρόλαβε να μαζέψει δύο ζώα.

Οι διαμαρτυρόμενοι συνέχισαν αν ακολουθούν το δήμαρχο και το κλιμάκιο για ώρα, καταφέρνοντας έτσι να τερματίσουν την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από την περιοχή.

"Ατυχή" χαρακτηρίζει, μιλώντας στην AvgiOnline, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την αντιμετώπιση του δημάρχου, με το Δήμο να μην πράττει το αυτονόητο και αντιθέτως, να "περιφρονεί τη νομιμότητα" και να επιστρατεύει τον "λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά σόου" και προσθέτει:

"Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώνει την τοπική κοινωνία και να μην τη διχάζει".

Τι ορίζει η νομοθεσία

Όπως ρητώς ορίζεται στο Νόμο 4039/2012, ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά η δημοτικά καταφύγια είναι παράνομος και η παραμονή των ζώων εκεί, μπορεί να έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα, έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Εάν με την πάροδο όλων των προαναφερθέντων διαδικασιών, που οφείλουν να συνοδεύονται από σχετικά τεκμήρια, τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν υιοθετηθεί, τότε ο νόμος απαιτεί την άμεση επανένταξή τους στο οικείο τους περιβάλλον, που ορίζεται με βάση τα διοικητικά όρια του κάθε δήμου.

Αντ' αυτού, η δημοτική αρχή Βόλου, έχει παραχωρήσει μια έκταση μόλις δύο στρεμμάτων, στην περιοχή Γλαφυρές, την οποία έχει εξαγγείλει ότι θα την χωρίσει σε τρεις ζώνες, μία για τα υγιή ζώα, μία για τα άρρωστα και μία για τα άγρια. Ο χώρος δεν φαίνεται να πληρεί σε καμία των περιπτώσεων τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

"Το θέμα πρέπει να επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, με βάση τη νομιμότητα, τις αξίες μιας δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας και τις εμπειρίες, τόσο τις θετικές, όσο και τις αρνητικές του παρελθόντος", τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.