to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

O Μπάλλος «χόρεψε» φέρνοντας τεράστιες καταστροφές – Η επόμενη ημέρα και η ετοιμότητα

Η φύση όμως δεν ευθύνεται για την απίστευτη ταλαιπωρία των ανθρώπων που περίμεναν να σωθούν πχ στην Κέρκυρα. Δάσκαλοι κρατούσαν αγκαλιά τα παιδιά για να τα βγάλουν έξω από την πλημμυρισμένη αυλή και άνθρωποι στις ταράτσες να περιμένουν να σωθούν από ένα super puma το όποιο τελικά δεν χρειάστηκε να παρέμβει.


Τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Έυβοια και δεκάδες καταστροφές σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει έως τώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε την χώρα μας.

Στην Κέρκυρα μάλιστα ο Νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι ζημίες ήταν καταστροφικές.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι πολίτες είδαν τις περιούσιες τους και τους κόπους μιας ζωής να αφήνονται στην μανία των ορμητικών νερών τα οποία στο πέρασμα τους άφησαν λάσπες και καμένο οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό.

Η αλήθεια είναι ότι τα μετεωρολογικά δελτία προειδοποιούσαν καιρό τώρα για 2 συνεχή κύματα κακοκαιρίας που βαφτίστηκαν «Αθηνά» και «Μπάλος» και με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Από τις εικόνες όμως που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου δείχνοντας κατεστραμμένα σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, παραλίες και βουνά δεν ξέρω πραγματικά ποια ήταν η ετοιμότητα που όλοι μιλάνε.

Σίγουρα με την φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς το γνωρίζουμε και σε αυτό κανείς δεν ξέρει όσα μέτρα και να λάβει τις συνέπειες από μια τέτοια σφοδρή κακοκαιρία αφενός και αφετέρου για ακόμα μία φορά καταλάβαμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ήρθε για να μείνει με καταστροφικά ενδεχομένως αποτελέσματα.

Ο μόνος κρατικός μηχανισμός που λειτούργησε όπως άλλωστε γίνεται πάντα και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι η Πυροσβεστική, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΔΔΗΕ, στην πολιτική προστασία, οι εθελοντικές ομάδες αλλά και ο κάθε ιδιώτης που έτρεξε με όποιο μέσο μπορούσε να σώσει τον συνάνθρωπο του.

Ας δούμε κάποιους παράγοντες. Στην Εύβοια είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι άρα όλοι θα περνάμε άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του χειμώνα… Βλέποντας τις εικόνες την Πέμπτη δεν νομίζω ότι έγιναν άμεσα…

Και για να μην τα «βάζουμε» πάντα με την φύση πρέπει να σημειώσω ότι η αποψίλωση των δασών και η καταστροφή των οικοσυστημάτων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών εντατικοποιήθηκαν με την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου αποτελούν κυριάρχους παράγοντες για τις εικόνες που αντικρίσαμε. Η αποψίλωση των δασών, με σκοπό είτε την εκμετάλλευση της ξυλείας για βιομηχανική χρήση είτε την αύξηση χώρου για την ανάπτυξη βιομηχανικών και αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επέκταση του αστικού ιστού, καθίσταται η σοβαρότερη αιτία της συνεχιζόμενης οικολογικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φύση όμως δεν ευθύνεται για την απίστευτη ταλαιπωρία των ανθρώπων που περίμεναν να σωθούν πχ στην Κέρκυρα. Δάσκαλοι κρατούσαν αγκαλιά τα παιδιά για να τα βγάλουν έξω από την πλημμυρισμένη αυλή και άνθρωποι στις ταράτσες να περιμένουν να σωθούν από ένα super puma το όποιο τελικά δεν χρειάστηκε να παρέμβει.

Και εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ένα προσωπικό μου σχόλιο επειδή οι όλοι οι Υπεύθυνοι αναφέρθηκαν σε αυτό… σε αυτές τις στιγμές το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει  τον πολίτη είναι με ποιανού την παρέμβαση ήρθε το ελικόπτερο… Υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας είναι να επεμβαίνει σε τέτοιες στιγμές και ας μην πολιτικοποιούμε μια αυτονόητη ενέργεια (θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα σε μια Πολιτισμένη χώρα).

Αυτή η ώρα δεν είναι κατάλληλη για τον καταλογισμό ευθυνών. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η άμεση και έμπρακτη στήριξη των εκατοντάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή μαζί με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των δημόσιων υποδομών. Ευτυχώς για το έργο αυτό είχε ήδη προνοήσει η προηγούμενη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή ενισχύοντας τις αποκαταστάσεις των οδικών δικτύων της Π.Ε. Κέρκυρας με 12,5εκ και 16εκ. ευρώ αντίστοιχα με τα έργα να είναι στο στάδιο υλοποίησης τους. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν αναμένουμε να δούμε και τώρα με την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε εγγραφές πιστώσεων στους κωδικούς των Δήμων και της Περιφέρειας και όχι απλές δηλώσεις και φωτογραφικό υλικό. Η Κέρκυρα μην ξεχνάμε ότι εκτός του Πολιτισμικού της πλούτου είναι και η πιο βαριά βιομηχανία Τουρισμού της Ελλάδος.

Και το πιο σημαντικό που τουλάχιστον εγώ εδώ και 2 χρόνια μέσα από αυτή την στήλη έχω επισημάνει είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός αντιπλημμυρικού προγράμματος για όλο το νησί που να το θωρακίσει όσο γίνεται περισσότερο από τέτοιου είδους φαινόμενα. Έχω ξανά πει ότι θα μπορούσε το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί να συνεισφέρουν σε όλο αυτό με βοήθεια καταγραφής επικινδύνων σημείων (βλ. τοίχος Κερκυραϊκού γυμναστικού συλλόγου που έπεσε) καταρτίζοντας έναν κατάλογο με άμεσες παρεμβάσεις για την αποφυγή ατυχήματος και ένταξη σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό των Κρατικών φορέων που ανήκουν.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός επίσης και η μελέτη για τις χρήσεις γης που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές αρχές πρέπει να συνεχιστούν. Πρόσφατα σε άρθρο μου επεσήμανα ότι από το 2017, ο τότε Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος είχε υποβάλει αίτημα για αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου με μελέτη που έγινε από άριστη ομάδα μηχανικών του Δήμου με πλήρη αποτύπωση, και πολεοδομική δόμηση και χρήση γης, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στον ιστό της Παλαιάς Πόλης.

Τότε ζητήθηκε η ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου σε διακήρυξη ύψους 480.000 ευρώ.

Τρία χρόνια μετά δυστυχώς, δεν είχε προχωρήσει διαδικασία και παρά το γεγονός όπως τονίζει η δημοτική αρχή ότι είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο  να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων… 

Ίσως τελικά περιμέναμε την αναγκαιότητα να μας την θυμίσει ο Νέος Νόμος περί εκσυγχρονισμού της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας του περασμένου Δεκεμβρίου ; ίσως γι’ αυτό μιλάμε για το 2025;

Nα αναφέρουμε όμως γιατί είναι σημαντικά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια;

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο, το ηλεκτρικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια σε αρκετά μικρό ποσοστό των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Ελπίζω με αφορμή τα παραπάνω φαινόμενα να δούμε επιτέλους βήματα προς την αποκατάσταση των ζητημάτων αυτών, με διαδικασίες που θα έχουν κυρίαρχο παράγοντα τον ανθρώπινο, και την ασφαλή διαβίωσή του σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και γίνεται πιο επιθετικό…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)